Notebook se po výměně DDR samovolně vypíná Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Notebook se po výměně DDR samovolně vypíná

Příspěvekod mike007 » 06 kvě 2014 20:54

Ahoj chlapi,

po dlouhé odmlce sem přicházím s další prekérkou ...

Kamarádka vlastní šest let starý notebook Acer Aspire 5610 s OS Vista. Požádala mě, abych ji do tohoto noťasu koupil nějaké lepší DDR, neboť 1GB (2×512MB) od výrobce už nestačí. V článku, na který odkazuji výše je napsáno, že tam lze dát maximálně 2GB. Přes Aukro jsem zakoupil 2×1GB (http://aukro.cz/2gb-so-dimm-ddr2-667mhz ... 40025.html) a ty dnes vložil do noťasu. Noťas jsem zapnul, nalogoval se do účtu, atd. a vypadalo vše normálně, ale po cca minutě se samovolně natvrdo vypnul. Abych ho mohl znovu zapnout, musel jsem vytáhnout napájecí kabel ze zásuvky a znovu zapojit. Pak opět start, login, chvilka bez zátěže a zase se vypnul...

Myslel jsem si, že tohle způsobují nové DDRky, ale když jsem tam vrátil ty původní, noťas se stejně samovolně po chvíli natvrdo shodí. To předtím nikdy nedělal, takže teď si připadám s prominutím jako debil ... :oops:

Zkoušel jsem memtest, ten ale běží jen tu chvíli než noťas spadne, takže výsledek neznámý.

Přes CoreTemp32 jsem i měřil teplotu procesoru, ale nevím, jestli se tomu dá věřit. Při startu má 70°C, při zátěži vyskočil na stovku, a pak na -23°C, a podobný divný hodnoty ...

Co jsem si všiml tak malý ventilátor, který nejspíš chladí procesor a ještě nějaký čip na desce se roztočí jen při startu - cca než naskočí logo Windows a pak se zastaví. Na dotaz jestli to takto bylo i předtím mi kamarádka nedokázala přesně odpovědět, ale prý asi ne, protože ten ventilátor je hlučný a toho by si všimla...

Nenapadá vás, co by mohlo být špatně? Je možný, že noťas nové DDR "neskousl" a něco se tam pokazilo?
Fakt si připadám jak úplnej blbec, když z banální výměny DDR udělám nefunkční noťas ... :evil:

Ještě dodám, že noťas je napájen ze sítě. Baterie už totiž jaksi nefunguje - na samotnou baterii noťas nenastartuje.

Díky za každou dobrou radu.
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Notebook se po výměně DDR samovolně vypíná

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 21:00

Podle Tvého popisu ten noťas vypíná kvůli přehřátí CPU. Nemyslím, že by to mohlo mít něco společného s výměnou RAMek. Ale proč se zastavuje ten ventilátor - nejspíš ventilátor chladiče CPU - si bohužel odhadnout netroufám.
Zkus změřit teploty přes HW Monitor, to by mělo být poměrně spolehlivé. (Ale jestli se Ti povede ho nainstalovat??).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 kvě 2014 21:01

Obavam se ze jsou jen dve moznosti - prehriva se, nebo je uz znicena graficka karta.

Obavam se ze zjistit se do da pouze kompletnim rozebranim, vycistenim chlazeni a overeni funkcnosti ventilatoru. Pokud se zase vypne, je deska definitivne KO. To ze se ventilator netoci ani pri 90 stupnich uz jsem bohuzel u Aceru take videl (zalezi na tom kde jsou teplotni cidla).

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 21:05

Nemusí to být zrovna grafická karta, ale na vině může být i pohyb desky při výměně RAMek (tím beru trochu zpět, že výměna RAMek za to nemůže), kdy mohlo dojít k uvolnění nějakého pájeného spoje (vznikne tzv student), tím může dojít k vypínání ventilátoru chlazení a k Tebou popsané závadě. Výsledek je stejný, jako říká petr22 - deska KO.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 kvě 2014 21:08

Vetsinou je to grafika nebo chipset. U nekterych notebooku je dokonce chipset presne na opacne strane nez sloty na pamet. Po 6 letech muze byt ta deska tak krehka, ze staci tlak na pametovy slot k poskozeni.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 21:10

Takže suma sumárum - notebook se odporoučel do křemíkového nebe. Výměna MB se finančně asi nevyplatí.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 06 kvě 2014 21:12

A do pr.... to jsem nechtěl slyšet, ale asi to tak bude :huh:
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 21:16

Zkus ještě vydržet, třeba se objeví někdo chytřejší, než my. Ale nerad bych Ti dával falešnou naději :-(

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 06 kvě 2014 21:18

Rozebrat, vycistit, vymenit pastu, vystrikat Vigonem, slozit. Nic vic se s tim doma udelat neda.

A podle mych zkusenosti ted ty budes ten, kdo to rozbil............

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 21:20

S rizikem, že každá další manipulace stav jen zhorší ;)
Ale zkazit už se celkem nic nedá.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 06 kvě 2014 22:05

Chlapi, máte pro mě smutné zprávy, ale přesto díky.

Ještě se zeptám na jednu věc - baterie asi na to nemá vliv, když je noťas zapojený do sítě, že? Ptám se, protože ikona baterie v systrayi hlásí, že baterie nebyla nalezena. Normálně by tam asi mělo být, že se nabíjí bo něco takového... A LED kontrolka bliká oranžově...

Zkusím tedy noťas asi ještě kompletně rozebrat a vyčistit, ale přiznám se, že se mi to té fušky moc nechce, kor když je výsledek nejistý... :huh:

A já si asi před rokem sám sobě říkal, že opravovat kompy už nikomu nebudu, protože za mnou chodí jen kamarádi, co mají starý mašiny, kde se může cokoliv a kdykoliv podělat a bude to na mně. Nedal jsem si říct a dnes došlo na moje slova ... :evil: Už na to kašlu. Beztak jsem z toho nikdy nic neměl, nic jsem nechtěl ... jen ztracený čas.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 06 kvě 2014 22:12

Ta baterie už je asi úplně grogy, proto ji SW nenajde. Ale přesto musí ntb normálně naběhnout. Zkus baterku vyndat a jet jen na síť, bude se to asi chovat stejně. Ale bohužel to nesouvisí s Tvým problémem.
Opravy čehokoli, nejen elektroniky a PC pro kamarády, je hrozně nevděčná práce. Nejlepší cesta, jak si naběhnout na problém :-(

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém při výměně procesoru ryzen Příloha(y)
    od Hermann1989 » 24 pro 2024 17:26 » v Problémy s hardwarem
    18
    4919
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    26 pro 2024 13:47
  • Problém se starší hrou po výměně GPU za lepší
    od helpmeboys » 16 dub 2025 17:06 » v Vše ostatní (sw)
    5
    1694
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 18:21
  • PC se při neaktivtě sám vypíná
    od stif » 05 pro 2024 10:06 » v Problémy s hardwarem
    6
    2690
    od buchtik Zobrazit poslední příspěvek
    08 čer 2025 16:50
  • Pc se nepravidelně vypíná při hře
    od Petr pc help » 09 led 2025 19:06 » v Problémy s hardwarem