vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

DeNNI85
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1489
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod DeNNI85 » 10 kvě 2014 14:43

Zdravim, dovolim si vlozit sem jednoduchy navod, jak vymenit ventilator u zdroje, ktery bud nefunguje nebo je hlucny. Oprava probehne bez pouziti pajky.

Prvne upozornuji, ze se jedna o elektricke zarizeni, takze je treba davat si pozor a pokud jsem se v nicem nikdy nehrabal nebo nemam zadne znalosti s elektronikou nebo jsem uplny amater, predam zdroj do servisu.

Dostal se ke mne zdroj, ktery mel zadreny ventilator a uz se netocil. Oprava vysla na 110kc vc. ventilatoru.

Pouzity material:
Tyto samorezne spojky http://www.gme.cz/svorka-scotchlok-uy-2-d-p656-613 Stoji 3kc kus, vemte si radeji 4, kdyby jste to spletli, nedaji se pak znovu pouzit.

Ventilator jsem pouzil tento: http://compos.cz/vetrak-arctic-f12-stan ... 26966.html Overena znacka a hlavne velmi tichy.
Vas zdroj samozrejme nemusi mit 120mm ventilator jako muj, proto si zjistete, jak velky ventilator ve zdroji mate. Staci opsat typ zdroje do googlu a najdete vse potrebne.

Postup:
Odsroubujte na dolni strane zdroje vsechny sroubky. Male drzi kryt zdroje a ty velke ventilator na spodni strane krytu zdroje. Pri otevirani zdroje davejte velky pozor, abyste s krytem netrhli a neutrhli kabely k ventilatoru nebo trafu. Takze otevirat pomalu. Ze musi byt zdroj odpojeny od privodniho kabelu a elekticke site je doufam jasne. Dale muze byt ve zdroji zbytkove napeti, takze nejlepsi je nelezt do nej hned po vypnuti. Po odstraneni krytu zdroje uvidite nejspise dost zapraseny vnitrek. Takze kdyz uz zdroj mame otevreny, tak vnitrek vyfoukame kompresorem, vysavacem nebo vyfoukejte alespon pusou.
Po odstraneni prachu ustipneme stary ventilator a nechame co nejdelsi kabel vedouci ze zdroje, pro pripad, ze bychom museli spojky pouzit znovu. Muj puvodni ventilator mel cerny a cerveny kabel. Vezmeme novy ventilator a ustipneme 3pin koncovku a nechame si take alespon 5cm kabelu, pro pripad opravy. Vic ne, protoze kabel u noveho ventilatoru je dlouhy a s nastavenim na puvodni kabel by byl moc dlouhy a mohl by prekazet.
Nyni je potreba rozdelit trizilovy kabel na novem ventilatoru na samostatne barvy. Staci tak 3-4cm. Pouzil jsem k tomu ostry vysouvaci nuz na koberce. Davejte pozor pri oddelovani jednotlivych kabelu, abyste neprorizli izolaci az na drat, pak budete muset u toho prorezu kabel ustipnout a zacit znovu, aby byl izolovan a nemohlo dojit ke zkratu. Takze rezejte pomalu a opatrne. Po rozdeleni na cerveny, zluty a cerny kabel ten zluty ustipnete az u mista, kde se rozdeluje puvodne spojeny trojzilovy kabel. Zluty nebudeme vubec potrebovat. Ted oba cervene i cerne kabely na zdroji i ventilatoru na koncich cca 1cm odizolujeme. Jelikoz jsou kabely tenke, stahnul jsem buzirku zubama :-) a tu odizolovanou cast omotejte kolem izolovane casti tak, aby vam na konci kazdeho kabelu vznikla takova hlavicka z dratu. Koupil jsem trosku vetsi spojky, takze pri prvnim pokusu se mi spojka neprorizla skrz izolaci a kabely se nespojili. Po odizolovani vsech koncu vse slape jako hodinky.
Kdyz uz mame pripravene kabely, tak vezmeme spojku, kazda ma dva otvory. Je potreba do jedne spojky vlozit vzdy stejnou barvu kabelu. Takze vezmu spojku, cerveny kabel ze zdroje a cerveny kabel z noveho ventilatoru a zasunu kazdy do jedne z der. Nasunte to tak, aby odizolovana cast byla v miste prorezu, coz je videt na spojce zezadu, je pruhledna. Ze spojky nesmi koukat zadny holy drat! Jen kabel s nepozkozenou izolaci!Poradne si oba kabely pridrzte aby nevyklouzli z pozic a pak se spojka jen zmackne na konci a zamackne se takove vicko dovnitr. Nejlepsi je zmacknout to klestema, protoze to jde z tuha. Po zamacknuti mame bezpecne spojene dva kabely. Drzi to opravdu fest. Spis bych pretrhnul kabel nez to vytahnul ze spojky. To same udelame s cernym kabelem.
Nyni novy ventilator polozime na zdroj, jako byl ten puvodni. Kabely se spojkama umistime tak, aby se nepletli do lopatek ventilatoru a nejlepe aby se nedotykali zadnych chladicu, traf apod. Pak priklopime kryt, zasroubujeme kryt, ventilator a mame hotovo.

Rychle, levne a bezpecne.

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Kvě 2014 14:54) ---

Omlouvam se za chybejici diakritiku, je to psano na mobilu :-)
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

Reklama
Uživatelský avatar
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5744
Registrován: duben 13
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod wattmetr » 10 kvě 2014 17:21

Je to pěkné, ale má to jednu malou chybu: S podobně řešenými svorkami mám vesměs ne moc dobré zkušenosti - kvalita obvykle odpovídá ceně. Pak se může za nějaký čas stát, že ventilátor přestane fungovat a než se přijde na takovou vlastnoručně vyrobenou závadu, tak člověk někdy pomalu zešediví ;) ;)
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

DeNNI85
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1489
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod DeNNI85 » 10 kvě 2014 17:30

Premyslim, co tam muze prestat fungovat, je to jen kus pastu a malym pliskem, se kterym navic nikdo nemanipuluje.
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod guest » 10 kvě 2014 17:31

Snaha se jistě cení, nicméně takové to bastlení bych někomu kdo s tím nemá větší zkušenosti nedoporučoval. Opravdu raději koupit sousedovi cigára, aby to připájel.
V první řadě je zde velké nebezpečí úrazu a ve druhé je třeba si uvědomit, že zdroj je asi nejdůležitější část počítače.
Když se vám kablik ve svorce uvolní, pak shoří nejen zdroj, ale zpravidla i něco jiného.

Ale to už psal kolega.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod guest » 10 kvě 2014 17:34

DeNNI85 píše:Premyslim, co tam muze prestat fungovat, je to jen kus pastu a malym pliskem, se kterym navic nikdo nemanipuluje.


Tak ono i zastrčit správně kablik do svorky, aby opravdu držel je pro neznalého problém. Tímto stylem by mohl doma opravit zvonek, ale ne zdroj u zařízení které stojí tisíce.

Netvrdím ale že to není možné, proč ne, když s tím má zkušenosti!

DeNNI85
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1489
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod DeNNI85 » 10 kvě 2014 17:39

Neni snad problem po zajisteni svorky otestovat jestli ve svorce drzi a pokud jede ventilator neni co resit. Pokud nejede, nejspise je kabel ve svorce spatne a neni spravny kontakt, nic se tim neoddela, pac je drat ve svorce a nemuze dojit ke zkratu ani prehrati zdroje, kdyz to clovek hned zkontroluje.
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod guest » 10 kvě 2014 18:01

Problém může být v okamžiku, kdy to ten "opravář" udělá špatně. Třeba uřízne drátky v kabliku atd. Pak to sice po po přezkoušení může běžet, ale také to může přestat běžet.

To že s tím nikdo nemanipuluje je pravda, nicméně když tam třetinu drátků při odizolování uřízneš, pak to uhoří, jelikož to nesnese protékající proud.

Takže za mne na závěr.

Rozhodně bych nedoporučoval někomu kdo s tím nemá zkušenosti opravovat doma zdroj. Je pravda že se to může podařit, ale v opačném případě jsou škody vyšší než kvalifikovaný technik nebo nový zdroj!

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod El Diablo » 10 kvě 2014 18:30

Já bych zas tak nedramatizoval...

Pro autora: Přepiš to na PC ať je to s diakritikou a připoj fotky.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod guest » 10 kvě 2014 18:34

Dramatizovat to fakt není třeba, náš počítač nevyhoří!

Uživatelský avatar
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 14099
Registrován: červen 06
Bydliště: In Hell
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod El Diablo » 10 kvě 2014 19:56

Přesně tak a pokud je někdo takové nemehlo, že se mu to stane, tak si to zaslouží...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

DeNNI85
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1489
Registrován: březen 13
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod DeNNI85 » 10 kvě 2014 20:27

Blue spirit: taky si dobre precti co pisu na zacatku. Pokud to nekdo nikdy nedelal a nema ani zadne zkusenosti s podobnou opravou, at to hodi do servisu. Ja nejsem retard abych uriznul i draty, zustali tam draty komplet, spise nez bys to ze svorky vytahnul to pretrhnes. Ne kazdy ma doma pajku a ne kazdy umi odstranit stary napajeny spoj a udelat novy. Temto lidem je toto urceno. Nikoho do toho nenutim a nepovazuji to ani za nebezpecne, pokud se dodrzi vsechny postupy.

--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Kvě 2014 20:29) ---

El diablo: ok prepisu ale foto uz asi neudelam, pac zdroj uz je zpet v pc.
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED

Uživatelský avatar
Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 11987
Registrován: září 06
Bydliště: Zlínský kraj
Pohlaví: Muž

Re: vymena ventilatoru u zdroje - bez pajeni, jednoduse

Příspěvekod Marfy » 10 kvě 2014 21:01

Klidně může použít i elektrikářskou čokoládu.To nebude o moc dražší.Takhle jsem jich vyměnil už několik.I kdyby se ventilátor zastavil,tak zdroj má většinou pojistku proti přehřáti a měl by se sám vypnout.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výměna zdroje HP
    od greg_kovacs » 27 pro 2020 16:19 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    266
    od greg_kovacs
    27 pro 2020 20:27
  • Zdroj - Ložisko ventilátoru
    od 83.Pepas » 26 říj 2021 10:46 » v Problémy s hardwarem
    9
    390
    od 83.Pepas
    01 lis 2021 16:48
  • Hučení ventilátoru do zapnutí správce úloh
    od annekd » 28 pro 2020 10:44 » v Problémy s hardwarem
    2
    238
    od annekd
    28 pro 2020 11:43
  • Nízké otáčky ventilátorů na grafické kartě
    od Václav Polák » 23 pro 2020 20:19 » v Problémy s hardwarem
    5
    377
    od Václav Polák
    24 pro 2020 18:28
  • PC 28k bez zdroje a OS
    od zik9 » 25 pro 2020 00:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    25
    1052
    od zik9
    28 pro 2020 14:12

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů