Zdravím, již dlouhodobě mě trápí jeden problém - CPU.
Je to nějaký měsíc až měsíc a půl, co jsem si koupil nový procesor (AMD FX 8350, 4.00 GHz) a k tomu dodávají jak jistě víte základní AMD box chladič, který stál samozřejmě na prd. Po určité době jsem tuto věc začal řešit, jelikož při hrách ten chladič od AMD jel na plné otáčky a hučelo to jak Boeing při vzletu. Nehledě na to, že teploty se pohybovaly okolo 72 stupnů (Battlefield 3 například). Rozhodl jsem se, že tento základní AMD box chladič půjde pryč a koupím něco, co by mohlo být značně lepší, co ten procesor v klidu bude chladit a co nebude hučet jak Boeing. Rozhodl jsem se pro tento chladič http://chlazeni.heureka.cz/zalman-cnps7x-led/. Ačkoliv byl relativně tichý, pohled na teploty při hraní BF 3 nebyl vůbec příjemný. Teploty se šplhaly až na nějakých 88 stupnů a zřejmě by ještě o něco rostly. Nevěděl jsem v čem by mohl být problém, jelikož v recenzích akorát někdo uváděl, že má stejný procesor a v zátěžích mu to přes více jak 65 stupnů nejde. Když jsem se ptal někoho v okolí, tak ti také netušili a říkali, že ten chladič, co jsem koupil to musí uchladit 100% o něco lépe, než ten základní AMD box chladič, avšak se tak nestalo.
Po nějaké době jsem to začal řešit ještě intenzivněji, podařilo se mi sehnat jednoho člověka, jež je známý někoho z rodiny. Ten mi doporučil tento chladič http://chlazeni.heureka.cz/cooler-master-hyper-212-plus-evo-rr-212e-16pk-r1/. Inu, co jiného mi zbývalo, než ho tedy objednat. Dnes mi přišel a problém stále přetrvává, chladič je velmi tichý, teplota počítače se pohybuje okolo 45-50 stupnů, pokud prohlížite jen nějaké weby, posloucháte mp3. Ačkoliv když jsem spustil obdnobnou hru BF 3, teplota se v některých momentech šplhala až k 85 stupnům a vůbec nevím v čem je problém. A přitom u něj byla opět jedna z recenzí, že v klidu někomu běží mezi 36-40 stupni a v zátěži mu běží max na 55.
Poprosil bych Vás o veškerou radu, protože už si s tím fakt nevím rady a je to opravdu nepříjemný problém. Pokud byste chtěli znát další info o mém PC, není problém, rád doplním.
Zatím předem díky za vaše odpovědi.
Vysoké teploty CPU Vyřešeno
Vysoké teploty CPU Vyřešeno
Although it may seem absurd to someone, moderation is one of the best things
Moderation is in my little finger and I manage it to perfection
When the air gets underway, music is vanishes
When the music dies down, air is again fades
Re: Vysoké teploty CPU
Mam stejny problem s amd Athlon X4 740. AMD uvadi u procesoru nejakych 73-75stupnu v zatezi. Ten mini box chladic co k tomu je je na nic. Mel jsem predtim X4 630 coz je skoro to same, akorat starsi patice a k tomu chladic evercool buffalo a uchladil to na krasnych 45 stupnu v zatezi. Kdyz ten samy chladic pouziji u 740kc, jsem skoro na 80stupnich! Dale jsem zkousel Arctic Cooling Alpine 64 PRO Rev. 2 ktery je pro procesory s tdp 90w!! Je to to same. Tak mi vysvetlete, kde berou tu drzost psat nekde neco o73 stupnich.
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED
1. Kvalitni chladic (ne pouze drahy, ale kvalitni)
2. Vyresene airflow ve skrini
Pokud ve skrini neproudi vzduch, tak AMDcku nepomuze sebelepsi chladic. Idealni by bylo vyfotit otevrenou skrin at je to videt cele.
2. Vyresene airflow ve skrini
Pokud ve skrini neproudi vzduch, tak AMDcku nepomuze sebelepsi chladic. Idealni by bylo vyfotit otevrenou skrin at je to videt cele.
Airflow bych teď ani moc neřešil, když píše že s box chladičem měl 72 a s novým 88...
Spíš se zeptám, co jsi použil za teplodovidou pastu a kolik si jí tam dal? Musíš mít špatný kontakt mezi chladičem a procesorem..
Spíš se zeptám, co jsi použil za teplodovidou pastu a kolik si jí tam dal? Musíš mít špatný kontakt mezi chladičem a procesorem..
Naposledy upravil(a) Tekayi dne 11 říj 2014 08:50, celkem upraveno 1 x.
i5 5257U l 8GB RAM l 256GB SSD
Xray, Mugen Seiki, LC racing
Xray, Mugen Seiki, LC racing
petr22: airflow stejne jako s tou 640kou(ne 630 to je 2.8Ghz, mel jsem 3) stejnej chladic, navic tak 640ka mela tdp 95W a 740ka ma 65W!!!! Tak mi tohle nekdo vysvetlete.
Intel i3 6320, Gigabyte GA-Z170 Gaming K3, NZXT Kraken X31, 8GB DDR4 Crucial 2666MHz, Eurocase ECO+90 700w, MSI GTX1060 6GB OCV1, 1TB WD raid edition, monitor BenQ 24" FullHD LED
AMDéčka vždycky topěj víc než procesory od intelu,ale ty teploty co máš naznačujou že tam není něco v pořádku.
Když si měnil chladič za novej,čistil si procesor od zbytku tepl.pasty ?
Je tam vúbec nějaká tepl.pasta mezi procesorem a chladičem?
Mrkni jestli je správně nasazenej chladič na základní desku?
Nenapsal si jakou máš bednu,kolik a kde máš větráků a udělěj screen teplot popř. jestli máš srovnaný kabely.
Když si měnil chladič za novej,čistil si procesor od zbytku tepl.pasty ?
Je tam vúbec nějaká tepl.pasta mezi procesorem a chladičem?
Mrkni jestli je správně nasazenej chladič na základní desku?
Nenapsal si jakou máš bednu,kolik a kde máš větráků a udělěj screen teplot popř. jestli máš srovnaný kabely.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
To DeNNI85: 640 vycházela ještě z K10.5, a jak je obecně známo, tak K10.5 docela podměřuje. Jinak ono taky záleží na tom, kolik má ten větrák otáček, třeba já na i5 s BOXem mám v základu teploty až k 72°C, když jsem si pohrál s řízením otáček, tak že chladič je stále dostateně tichý a teploty jsou zhruba o 10°C nižší.
K FX-8350, ten chladič bude nejspíš špatně usazen, nebo je k němu špatně veden vzduch (pokud chladič nasává teplý vzduch od grafika, tak pak má samozřejmě nižší účinnost a v extrému to může dopadnout velmi špatně)...
K FX-8350, ten chladič bude nejspíš špatně usazen, nebo je k němu špatně veden vzduch (pokud chladič nasává teplý vzduch od grafika, tak pak má samozřejmě nižší účinnost a v extrému to může dopadnout velmi špatně)...
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Omlouvám se za moji nekomunikaci.
Jsem z toho už fakt vedle. Dneska jsem se bavil ještě s jedním známým, který má stejný procesor a jeho teplota je nějakých 37- 38 stupnů, když PC není v zátěží. A když naopak byl v zátěži (hra), teplotu měl max okolo 55 stupnů. Byl jsem z toho dost mimo.
Nicméně zpět k mému problému.. dnes jsem znovu demontoval chlazení, setřel pastu, jak z procesoru, tak z chlazení, nanesl jsem novou a stále stejné. A přesně tohle samé mi dělalo i u předešlého chladiče (Zalman cnps7x), ted mám Cooler Master Hyper 212+Evo a úplně to samé, jako u toho Zalmana.
Opravdu mě nenapadá, čím by to mohlo být, že se to v zátěži dostane až k 80 stupnům a to mi přijde divné, že by toto bylo kvůli špatné cirkulaci vzduchu.
Větrák mám klasicky jeden vzádu, kterej odvádí teplo ven a druhý pak klasicky dole zepředu. Postuju screens, posud'te sami.

Jsem z toho už fakt vedle. Dneska jsem se bavil ještě s jedním známým, který má stejný procesor a jeho teplota je nějakých 37- 38 stupnů, když PC není v zátěží. A když naopak byl v zátěži (hra), teplotu měl max okolo 55 stupnů. Byl jsem z toho dost mimo.
Nicméně zpět k mému problému.. dnes jsem znovu demontoval chlazení, setřel pastu, jak z procesoru, tak z chlazení, nanesl jsem novou a stále stejné. A přesně tohle samé mi dělalo i u předešlého chladiče (Zalman cnps7x), ted mám Cooler Master Hyper 212+Evo a úplně to samé, jako u toho Zalmana.
Opravdu mě nenapadá, čím by to mohlo být, že se to v zátěži dostane až k 80 stupnům a to mi přijde divné, že by toto bylo kvůli špatné cirkulaci vzduchu.
Větrák mám klasicky jeden vzádu, kterej odvádí teplo ven a druhý pak klasicky dole zepředu. Postuju screens, posud'te sami.

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Setřel pastu? Jak? Čím?
Zkus zapnout ty BF3 a nechej ho zahřát ten procecor a šáhni si pak na ten chladič.. Jestli bude horký tak to nelže, jestliže bude studený tak ti kecá procesor.. Zkus ho nechat v klidu a taky si na něj šáhni.. A nech tu skříň otevřenou to co s tim udělá..V jakém programu ty teploty zjišťuješ ?? Já to měl taky jednou tak, že když sem měl otevřenou skříň tak teploty letěli dolů ani sem se nestačil divit

CPU - Intel Core i7-9700K + Noctua NH-D14
MB - MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz
GPU - GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
PSU - EVGA 650 GQ Power Supply
CASE - Fractal Design Define C TG
MB - MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz
GPU - GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
PSU - EVGA 650 GQ Power Supply
CASE - Fractal Design Define C TG
Pastu jsem setřel normálně ubrouskem.
Kdybych zapl BF 3, tak se to asi uvaří, takže to ani zapínat nemusím. Stačí mi, že mám teplotu 82 při hraní Payday The Heist. Ano, chladič byl při 82 horkej. Otevřenou skříni to neni, to už jsem taktéž zkoušel. Bud v AIDA64x a nebo v HWMonitor
Kdybych zapl BF 3, tak se to asi uvaří, takže to ani zapínat nemusím. Stačí mi, že mám teplotu 82 při hraní Payday The Heist. Ano, chladič byl při 82 horkej. Otevřenou skříni to neni, to už jsem taktéž zkoušel. Bud v AIDA64x a nebo v HWMonitor
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Dej sem screenshot z toho HWmonitoru (tak aby bylo vidět i totáčky ventilátorů, ostatní teploty...), při těch 82°C.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 3042
-
od p3v4x
Zobrazit poslední příspěvek
07 srp 2024 22:43
-
-
Vysoké otáčky ventilátorů na notebooku Příloha(y)
od mateo- » 24 úno 2025 20:28 » v Problémy s hardwarem - 8
- 4933
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
26 úno 2025 08:36
-
-
- 10
- 3895
-
od Galli