Vyčistění chlazení notebooku
Vyčistění chlazení notebooku
Zdravím, máme notebook Dell Inspiron 1720, už ho máme tak 7 let a od té doby se nečistilo chlazení, takže předpokládám, že tam bude tuna prachu. V extrémní zátěži jde procík až na 100°C. Jenomže jak jsem se díval na net, pro vyčistění chlazení musím notebook celý rozebrat, do čehož se zatím pouštět nehodlám. Myslíte že by to šlo nějak stlačeným vzduchem? Nebo to mám dát do servisu? To bych moc nechtěl, protože by si určitě naúčtovali milion...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Vyčistění chlazení notebooku
Stačí vyfoukat stlačeným vzduchem a to tak, že nejprve foukáš do výduchového otvoru.
Nakonec profoukneš ventilátor přes tu ochrannou mřížku. Nic jiného se tam stejně nedá čistit.
Nakonec profoukneš ventilátor přes tu ochrannou mřížku. Nic jiného se tam stejně nedá čistit.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
- Martin63
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
To, co napsal MiliNess by mělo fungovat. Nicméně má zkušenost je ta, že něco z toho sice vyfoukáš, ale většinu toho vevnitř jen rozvíříš. Takže prach je tam za 2 měsíce znova skoro ve stejné formě. Po 7-mi letech používání bych to raději i přepastoval...
Měl jsem Acer a pořádně jsem do něj asi 15x zafučel (pusou a vší silou, což ti do tak malého otvoru dá víc, než stlačený vzduch z trubičky. Zvláště, když k tomu přímo přilepíš hubu). Snažil jsem se abych skutečně vyfoukal všechno... Sice jsem vyfoukal všechno, ale i jsem tím oddělal ložisko na ventilátoru. Ty ventilátorky v noteboocích jsou nehorázné šmejdy.
Přitom to byl notebook 2 roky starý. Ale možná je to také kvalitou Aceru - nas*ru, čert ví.
Měl jsem Acer a pořádně jsem do něj asi 15x zafučel (pusou a vší silou, což ti do tak malého otvoru dá víc, než stlačený vzduch z trubičky. Zvláště, když k tomu přímo přilepíš hubu). Snažil jsem se abych skutečně vyfoukal všechno... Sice jsem vyfoukal všechno, ale i jsem tím oddělal ložisko na ventilátoru. Ty ventilátorky v noteboocích jsou nehorázné šmejdy.

Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat.
Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.
Jsem tu, pokud nemůžu spát, a pokud nemůžu spát, tak je něco špatně.

Je lepší to opravit přes TeamViewer a do fóra pak napsat konečné řešení problému, než trávit drahocenný čas radou, kterou méně znalý člověk může pojmout jinak, než byla samotným tvůrcem myšlena.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Anebo to není Acerem, ale obsluhou
Je přece jasné, že by ventilátory měly být po dobu čištění zafixované, aby se z nich nestal generátor napětí a třeba sis neodpálil regulátor otáček na desce. A kdyby byl zafixovaný, ani ložisko by neodešlo

V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
- Martin63
- Level 5.5
- Pohlaví:
- Stav:
Žbeky: Máš naprostou pravdu... Sohlasím. Ale jak mám ten ventilátor zafixovat, když to, jak radí MiliNess a ondoubek se ptá... nechci rozebírat? (Nakonec k tomu rozebírání stejně došlo a udělal jsem to pořádně. On to byl starší Acer nakonec stejně odešel na nějakou vadu základní desky, když BOOTování skončilo logem Aceru).
Určitě by tě napadlo dát ze spodku špendlík a tím pádem ventilátor skutečně zajistit. Tahle varianta mě také napadla, avšak bohužel ne u vše Acerů se tam, byť sebemenší jehlička na zajištění vejde.
Určitě by tě napadlo dát ze spodku špendlík a tím pádem ventilátor skutečně zajistit. Tahle varianta mě také napadla, avšak bohužel ne u vše Acerů se tam, byť sebemenší jehlička na zajištění vejde.

Raději se 3x zeptej, než provedeš něco, čeho bys pak mohl litovat.

Zkusím ten stlačený vzduch, ale tipuji že tam bude koberec prachu, z výdechu ventilátoru ani na nejvyšší skoro nefouká, jen jemně 
Není nějaký program na změnu rotace směru FANu? Že by to ten prach trochu vyfouklo zpět. Vím že některé lenova to umí.

Není nějaký program na změnu rotace směru FANu? Že by to ten prach trochu vyfouklo zpět. Vím že některé lenova to umí.
-
- Pohlaví:
Pochybuji že na to je nějaký program, nicméně Lenovo to fakt umí. Používám to tak 1x týdně.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 9
- 2689
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
18 dub 2025 11:01