Pri zapojeni PC vyhodí ističe Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Respawned
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pri zapojeni PC vyhodí ističe  Vyřešeno

Příspěvekod Respawned » 16 pro 2014 17:19

Zdravím, mám problém s novým PC. Kamarát mi ho poskladal, skladali sme ho u neho všetko bolo v pohode, počítač išiel, inštalovali sme windows ovládače programy atď. - skratka všetko bez problémov. (no stihli sme stiahnuť aj nechcenú aplikáciu ale eset sa o všetko postaral :) )

Problém nastal, keď sme prišli domov. skúsil som ho zapojiť. Najskôr som zapojil prepatovú ochranu do zástrčky, pričom som ju nezapol. Následne som Zdrojový (napájací) kábel najskôr zapojil do PC zdroja, a následne do prepatovej ochrany. Hneď ako sa vytvoril kontakt mi vyhodilo Ističe. Tma.

Nahodili sme naspäť ističe, vyskúšal som druhú zástrčku, tentokrát som prepatovú ochranu zapol - len sa to v tej zástrčke blyslo, vyhodilo poistku v byte. Nechápem vôbec prečo :/ nasledne som to skúsil znova a zatial ističe ani poistky nevyhodilo ale PC som radšej nezapínal. Ešte dodám že Zdroj po celý čas nebol zapnutý (u kamaráta bol samozrejme :).
Je tu možnosť že zdrojové (napájacie) káble som zobral zo skrine od starého počítača (velmi starého, možu mať už 10 rokov ) a žeby tam nastala chyba a dúfam že to tak je. Neviem čo je s tým pls poradte :/

prepätová ochrana: AEG Protect PDU-FR6 http://www.alza.sk/aeg-protect-pdu-fr6-d174221.htm

Zdroj - Seasonic SS-500ET-T3 (500W) http://www.alza.sk/seasonic-ss-500et-t3-d457190.htm

doska je MSI H97M-G43 http://www.alza.sk/msi-h97m-g43-d153195 ... AhUF8P8HAQ

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pri zapojeni PC vyhodí ističe

Příspěvekod Pic » 16 pro 2014 17:20

Takže nejprve řeš zdroj. Zkuj jiný. Tedy pokud není nějaký napájecí kabel prodřený a nedotýká se kostry. Také jsem se setkal se zatoulaným šroubkem mezi základní deskou a kostrou bedny. To nemluvím o přišroubování základní desky k bedně, bez distančních sloupků, ale to snad není Tvůj problém. Doporučuji před pokusem o další spuštění PC jej důkladně prohlédnou a zkontrolovat.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

guest

Příspěvekod guest » 16 pro 2014 17:25

Najskôr som zapojil prepatovú ochranu do zástrčky, pričom som ju nezapol. Následne som Zdrojový (napájací) kábel najskôr zapojil do PC zdroja, a následne do prepatovej ochrany. Hneď ako sa vytvoril kontakt mi vyhodilo Ističe. Tma.

Nějak to nechápu, ochranu si nezapol a vylítl jistič?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 pro 2014 17:33

Ta prepetova ochrana ma dva okruhy, vypinac je pouze na jednom.

Idealni by to bylo zapnout bez ni, protoze vim o spouste lidi kteri si tuhle ochranu poridili, bohuzel vsem ta ochrana driv nebo pozdeji vyhorela - proste smrad spaleneho plastu a izolace a konec.

guest

Příspěvekod guest » 16 pro 2014 17:40

Malinko OT/ já mám přepěťovku starou asi 12_14 let, tehdy stála kolem 800,. a funguje bezvadně. Bydlím cca 300m od rozvodny, kde je problém každou chvíli. Přepěťovka se vypíná cca 10 vteřin před tím, než vypne TV. Má jenom jeden okruh!

Pokud je v tomto případě zapnutá, resp vede proud, pak jak jíž psal PIC, buďto vadný zdroj, nebo jistič, který nevydrží tu indukční zátěž.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 pro 2014 17:43

Jistic by se dal overit tim ze se to apoji do te zasuvky kde je zapojena pracka.

guest

Příspěvekod guest » 16 pro 2014 17:44

Pokud ta instalace není stoletá, pak pračka musí mít samostatný jistič.

Já bydlím na sídlišti z 50. let a mám tu ještě na zásuvky pojistku 10A a když běží lednice a zapnu PC, tak je pojistka venku.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 pro 2014 17:53

Samostatny jistic a hlavne by mel byt na 16A, ne pouze 10A.

V kazdem pripade jestli nezapnuty pocitac vyhazuje pojistky tak bych osobne nerekl ze to bude pretizenim okruhu.

guest

Příspěvekod guest » 16 pro 2014 17:56

Já vím kolik A má být jištění na zásuvkách, léta jsem se tím živil.

V kazdem pripade jestli nezapnuty pocitac vyhazuje pojistky tak bych osobne nerekl ze to bude pretizenim okruhu.

No tady záleží na tom, jak je ten počítač nastaven. Já tu mám jeden stoletý , kde není přední mikrospínač Power a zapínám ho právě přepěťovou ochranou.

Respawned
nováček
Stav:

Příspěvekod Respawned » 16 pro 2014 18:35

najprv dakujem všetkým za tak skorú odpoved :)

Pic,
lenže pri skladaní sme ho skúšali a žiadny problem nenastal, problem robí len doma :/
napajeci kabel je starý a može byť poškodený aj ked to nie je vidieť. Od posledného odpojenia od starého pc (kludne aj 5 rokov ) len ležal v prachu v skrini.

Blue spirit,
ano prepatova ochrana sa dá vypnuť a zapnúť najprv vypnutá nebola.
nastavený, ako má byť nastavený? u známeho išlo všetko v pohode, tiež býva v panelovom dome.

petr22,
vdaka za info to som nevedel :) môžem to vyskúšať aj tak, uvidíme čo to spraví
v zdroji by taktiež chyba byť nemala, ibaže sa niečo stalo pri prvom vypnutí ističov

Okrem toho bývam v paneláku (stavaný cca v 80-90 rokoch.) a nebol plánovaný až taký velký odber elektriny. Elektrina je pôvodná, sem tam blyskne v zástrčke ale zvykli sme si na to. ps, áno vieme že to môže byť nebezpečné :)

a ako zistím, kolko amperov je v zastrcke?

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 16 pro 2014 18:48

Skoro bych to viděl na přehozenou fázi a nulák v zásuvce. Pak ve spojení se zemněním to jistič vyhodí naprosto spolehlivě.
a ako zistím, kolko amperov je v zastrcke?
Tím se nezabývej, je to nesmyslný dotaz.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 pro 2014 18:54

Kolik je v zasuvce nezjistis, ale na pojistkach je to napsane - jen musis vedet kolik zasuvek tvori prave jeden okruh.

A jak tak popisujes to jiskreni v zasuvkach, cely elektrorozvod je zraly na revizi a mozna i na vymenu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Zapojení ústředny EZS Příloha(y)
    od maathes » 18 lis 2024 13:39 » v Vše ostatní (Off topic)
    1
    4443
    od HappyMental Zobrazit poslední příspěvek
    05 pro 2024 11:14
  • Kabely od Cablemod koupe/zapojeni
    od Lister99 » 01 srp 2024 14:57 » v Vše ostatní (hw)
    6
    4980
    od Lister99 Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 13:56
  • Zapojení grafické karty na 12 pinů místo 14
    od windroid2 » 16 pro 2024 12:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2232
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    16 pro 2024 13:53

Zpět na “Problémy s hardwarem”