Ahoj, opět chci rozebrat po několika letech skoro nepoužívanou, údajně funkční desku s "divnou chybou" a buď to již konečně vyřešit a nebo se přestat nervovat a hodit do popelnice.
sestava:
MB: GA-880GM-UD2H rev. 1.3, sock. AM3 (aktuálně BIOS F7)
RAM: Kingmax2x2GB 1333MHz DDR 3 (netaktováno)
HDD: ST-500DM0021BC142 500GB
GK: GA-Nvidia GEforce 9800GT 512MB rev. 2.1 (netaktováno)
CPU: AMD Athlon II x4 645 3100MHz (netaktováno)
PCI: IEEE1394
ZDROJ: EVOLVE 500W ATX
OS: dříve Windows XP Professional, nyní Windows 8.1 Enterprise
Koupil jsem ji před několika lety, asi 2-3 měsíce všechno jelo jak má, ze dne na den, minuty na minutu, bez nějakého PC upgrade mi začal po půl hodině (max po 1h) zamrzávat operační systém. Desku jsem poslal na reklamaci, jestli si pamatuju dobře, tak ji vrátili jako funkční (možná ji vyměnili, ale to je nepravděpodobné, jelikož mi i po reklamaci OS zamrzával po stejné době od spuštění). Když reklamace nepomohla, dal jsem ji kámošovi co dělá v PC prodejně servis a prodej PC na vyzkoušení, ten mi odepsal že funguje všechno jak má (pučoval jsem mu nejspíš jen desku, bez ostatních částí). Potom co sem ji donesl domů pořád stejný problém, tak jsem skusil BIOS update z verze F7 na F8, ale i tak problém přetrvával, tak jsem si vypůjčil lěvnější, na které jedu dodnes. Nyní jsem problémovou desku při úklidu vytáhl a skusil rozjet. Zezačátku mi před bootováním vyskakovala chyba, že je hardware taktovaný manuálně a nelze nabootovat. To přetrvávalo jeden den, poté jsem několikrát popřehazoval paměti, udělal reset CMOS, jak jumperem, tak vytáhnutí (a i měnění a měření) CMOS baterky na několik minut. Přeinstaloval z BIOS verze F8, na F7 (několikrát), poté na F6 a pak zase na F7 snad stokrát. Stále my nabíhalo že je hardware přetaktovaný a nelze nabootovat. Poté jakoby se "něco přeplo", nebo něco tak a hláška s přetaktováním hned po spuštění se mi zobrazovala jen někdy a dostal jsem se do části před načítáním Windows, kde místo načítání byla jen černá obrazovka. PC jsem tak nechal běžet několik hodin (na této černé obrazovce) a hláška po spuštění PC, že je hardware přetaktovaný a nelze nabootovat se již nezobrazuje. Nyní se již dostanu i do Windows, ale tak na dvacátý pokus s restartováním, vypínáním a vypínáním tlačítka na zdroji. Jak se dostanu do Windows, vše jede jak má ale opět do hodiny zamrzne, minímálně po půl hodině, jak s integrovanou GK, tak s externí GK. Co mě ale straší víc, bios, který nejde uložit, pokud je nastaveno taktování ram na Auto, nebo vypnu AMD Software Cooling, při potvrzování bliká Y (jako yes, save), ale nejde přepsat, ani potvrdit enterem, jedině jde restartovat CTRL+ALT+DEL, nic víc. Dál když chci nastavit AMD C1E Support, vyskočí mi prázdné okno s nastavením a opět jde jen restart přes kláv. zkratku, nic víc. Skoušel jsem nechat jen pro běh nutné HW a stejně pořád stejný problém. Neskoušel jsem vyměnit ram, jelikož další DDR3 nemám, nápodobně s diskem (můžu skusit maximálně HDD z notebooku). Jelikož jsem elektrikář, desku jsem prohlédl perfektně lupou zepředu i zezadu, nikde nic opálené, ani spálené, ani zkratovaná nikde není (tedy co je dohlédnuté zvenku okem a lupou). Teploty jsou v normálu i po několika hodinách od spuštění. Jak mi poradíte? Koupit nový zdroj, či vyměnit paměti, nebo nový disk? Nemůže být nějak "hacknutý" bios, či špatně nainstalované ovladače? Nebo opravdu už jen otevřít popelnici a co největší silou do ní prásknout 3000CZK, za které fungovala (max.) tři měsíce?
Navíc přidávám obrázky, které mi milionkrát vyskočí a poté se dostanu do OS a obrázky z BIOSU.
Dopředu hodně děkuji za rady, pokud nějaké budou, i když jsem tu teno problém dávno-a dávno řešil, bez vyřešení.
OBRáZKY-příloha
+++++0
+++++1
Před chvílí opět po nespočetném restartování, vypínání a reset CMOS pojistkou na zdroji jsem se dostal do Windows. Tak jak je po zapnutí jsem ho nechal běžet a doteď nezamrzl, asi 3hodiny +/-. Zapl jsem scan v Malwarebytes a pustil Warcraft 3 pro zátež, uvidíme, jestli zamrzne.
Využití: paměti 1,8-2GB; procesoru 1GHz-3GHz; disku 90-100%
+++++0
+++++2
Tak něco přes půl hodiny a pc opět zamrzl. Přehodil jsem paměť ze třetího slotu do druhého, v BIOSu nastavil GANGED MODE a zvýšil napětí pamětí asi na 1,700V a OS se mi podaří spustit o mnoho rychleji, někdy hned napoprvní. Nyní když najede OS, při přihlašování restartuju OS, tak naběhne také skoro pokaždé napoprvní nebo na další manuální restart po zamrzlé obrazovce - Probíhá příprava automatické opravy, nebo zamrzlé černé obrazovky. Skusím zas něco pustit a zjistit jestli, tak za jak dlouho zamrzne.
/////1
/////2
při slabém využívání pc snad ani nezamrzne, jiná je když se spustí třeba ten Warcraft 3, celkem starý na tuto sestavu - zamrzne do půl hodiny hry, po reset CMOS opět dialog (po spuštění) - nelze bootovat - paměť přetaktována a opět začarovaný kruh - po tisícém nastavení taktování RAM a milióntém restartování/vypínání se zas dostanu do Windows jakoby se nic předtím neudálo, ale nesmím PC zatěžovat pokud nechci aby zamrzl....
+++++0
+++++3
Už su z teho ma***, pořád dokola v začarovaném kruhu. Teď jsem našel kompatibilitu RAM s 880GM-UD2H, zajímalo by mě, kde vůbec nějakou z toho seznamu seženu v naší malé republice a za kolik....Jestli víte, dejte vědět, pokud si myslíte že to je ramkama.
+++++0
+++++4
Myslím že to bylo zrovna tady na fóru, co jsem v popisu sestavy viděl GA-880GM-UD2H + 2x/2GB KingMax 1333MHz, dnes vyskouším spustit s
+++++0
+++++5
Dnes vyskouším spustit s jiným zdrojem a RAM (nejspíš) Zalman 2x/2GB (??MHz) a taky skusím HDD z notebooku a jeden z Intelové sestavy
Problém s deskou GA-880GM-UD2H Vyřešeno
- Linas
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Problém s deskou GA-880GM-UD2H
- Přílohy
Naposledy upravil(a) Linas dne 10 úno 2015 14:33, celkem upraveno 2 x.
-
- Pohlaví:
Re: Problém s deskou GA-880GM-UD2H
Obrázky se dávají jako příloha - viewtopic.php?t=66250
- Linas
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Problém s deskou GA-880GM-UD2H
Díky za upozornění. Omlouvám se, dlouho jsem PC-help nenavštívil...
/////
OPRAVENO
/////
OPRAVENO
- Linas
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Problém s deskou GA-880GM-UD2H Vyřešeno
tak opět nevyřešeno, dík za rady 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PSU kompatibilita s novou základní deskou Příloha(y)
od Viktor737 » 26 zář 2024 17:06 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 17
- 4934
-
od Viktor737
Zobrazit poslední příspěvek
29 zář 2024 15:04
-
-
- 4
- 3423
-
od lukas222