Kompletně zpomalené disky

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

nototo
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Kompletně zpomalené disky

Příspěvekod nototo » 28 bře 2015 21:34

Zdravim. Pár let ( asi 5 ) jsem se tu neukázal, starý heslo nevím :clap:

K problému. Dostala se mi do ruky deska ASUS P5Q Premium s flashnutým BIOSem z 16mb na 8mb na desku P5QC.

Původně to začalo různýma chybama s instalací Winů, což vyřešila chybná ram. Dal jsem se do instalace a jelikož čekám na nový HDD, použil jsem asi 7 let ležící ve sklepě pouze pod hadrem 80gb IDE disk. Instalace XP kolem 2 hod trvala. Nainstalováno a naprosto nepoužitelný, otevírání nabídky start na minuty. Tudíž jsem sáhl po zánovním 30gb ssd. Instalace na AHIC mod sata disku v BIOSU na W7 se ani instalace nerozběhla. Instalace XP ( na mod IDE rozběhlá pouze na SSD disku ) bez problémů, najetí, práce ve Windowsech parádní, žádné záseky. Problém začal při instalaci ovladačů od grafiky. Trvala asi hodinu a půl. Veskeré instalace a čtení z flashek / mechanik na hodiny. Vytížení disků na 100%, po vypnutí služeb SuperFetch a Windowssearch v normálu, po chvíli / restartu opět kontrolka aktivity svítí naplno. V podstatě problémy nastanou při otevírání aplikací a instalací, co se týče otevírání složek, ovl. panelů, vlastnosti plochy apod. pro příklad je bez problémů. Naivně si začínám myslet, že problém nespraví ani nový HDD, i když je mi divný, proč i toto SSD v podstatě nejede, i když je funkční, tak jsem zkusil "přítele na telefonu" a ten mi sdělil, že pár takových desek má doma, že je buď v ****** diskové pole / řadiče, teď bych lhal, popř je na vině poloviční velikost flashnutého BIOSu, kdy si PC nedokáže naplno využít výkon, napětí. Co z toho radou dáno nevim je pravda. Zkoušel jsem flash BIOSu přes v nich zabudouvanou EZ Flash aplikaci. Deska má mít v originále 2mb .romku, flashnuta je ale 1mb .romka z desky P5QC. Po flashování originálního BIOSu na mou desku zahlásí jen chybnou velikost souboru. Marně jsem hledal dlouhý hodiny jak zvětšit / změnit velikost požadované .rom - tahle poloviční z P5QC se ani nehne.

Díky za každou radu, čekám v nejhorší kupovat novou desku, mam 2x DDR2 1GB 800mhz paměti ( tady přidám poznatek, že ukazujou při najetí BIOSu pouze 667 - bios v defaultu ), něco jsem matně koukal po deskách - s tou byh v nejhorším si nechal poradit.

Ještě dodám pro všechno zbytek sestavy

CPU Intel E6550
GPU R7 250
RAM 2xDDR2 1GB 800mhz
PSU 400W Bronze Fortron

Teď mi i napadla chyba v CPU, ten je neozkoušený, ale upřímně pochybuju, neprojevuje žádné příčiny, co by k němu vedly.

Reklama
nototo
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Kompletně zpomalené disky

Příspěvekod nototo » 30 bře 2015 10:28

UP
Naposledy upravil(a) nototo dne 31 bře 2015 15:25, celkem upraveno 1 x.

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Kompletně zpomalené disky

Příspěvekod iDkcz » 31 bře 2015 15:24

HA! Starý acc obnoven ( takový blbý heslo sem si tenhdá dal jo ? :D )

DISKY FUNKČNÍ BIOS sem přehrával a přehrával na desku na kterou to vůbec není a voalá, disky se nějak chytly a běží. Jen jsem nainstaloval XP, co sem měl po ruce ( ani sem nepočítal v úspěch ) a zmizelo mi zvukové zařízení. V BIOSu povoleno, ve správci zařízení 2x High Definition Audio s otazníkem, momentálně 1x s otazníkem i vykřičníkem. Ovladače nejdou ani jedny - ani na desku kterou mam ( Soundmaxy ) ani od desky, od který mam BIOS ( Realtek HD ). Záplata KB888111 nepomohla, automatické aktualizace nefungujou ( asi ) na XP. Veškeré ovladače nainstalovány, ať už starší nebo novější.
Pod W 8.1 fungoval zvuk už při prvním spuštění od nainstalování OS bez jedinýho ovladače.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows nevidí disky v Raid0 Příloha(y)
    od Simroth » 13 zář 2024 10:27 » v Problémy s hardwarem
    13
    3508
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    13 zář 2024 20:21
  • SATA disky idú všetky na SATA 2 nie na SATA 3
    od Laces » 10 dub 2025 10:13 » v Problémy s hardwarem
    6
    3405
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    10 dub 2025 19:50

Zpět na “Problémy s hardwarem”