Dobry den,
kvuli spatnemu pouzivani ntb se znicila grafarna. Diagnostikoval jsem to tak, ze kdyz me seznamili s problemem, nesel zapnout OS standartnim zpusobem, pouze slo spustit safe mode nebo bios. Preinstaloval jsem windows do zakladniho stavu bez ovladacu a pc fungoval, jakmile vsak jsem nainstaloval ovladac pro grafiku, opet nelze spustit standartne. Celou dobu na displeji zelene vertikalni cary, fialove horizontalni (jak na os, tak v biosu).
Co byste poradili? Porizovat novou grafarnu? ntb je z roku 2007 a slape vcelku pekne (vse az na ty cary na displeji vyhovuje)...
Graficka karta u notebooku Sony VAIO Vyřešeno
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Graficka karta u notebooku Sony VAIO
Co je to za model? Do notebooku se pořizuje grafika velmi obtížně... Čáry se projevují i na jiném monitoru než na tom zabudovaném v NTB, popřípadě projevují se pruhy i na ScreenShotu? Trošku se mi nelíbí/mate, že se to první neprojevuje v BIOSu a pak už jo (v BISOu žádné ovladače nejsou načteny, takže jejich vliv nepřichází v úvahu).
Pokud se to projevuje i na ScreenShotu/druhém monitoru, tak je to opravdu grafika a možnosti řešení jsou:
- přepájet grafický čip (překuličkovat, nebo vyměnit celý čip)
- vyměnit celou desku jejíž součádtí je grafika (grafika může být i v MXM slotu, ale to by byla dost velká náhoda a Sony ho ve velké míře nepoužívalo...) a výměna desky je dost drahá...
- koupit nový notebook
Pokud se to projevuje i na ScreenShotu/druhém monitoru, tak je to opravdu grafika a možnosti řešení jsou:
- přepájet grafický čip (překuličkovat, nebo vyměnit celý čip)
- vyměnit celou desku jejíž součádtí je grafika (grafika může být i v MXM slotu, ale to by byla dost velká náhoda a Sony ho ve velké míře nepoužívalo...) a výměna desky je dost drahá...
- koupit nový notebook
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

"kvuli spatnemu pouzivani ntb se znicila grafarna."
Ne kvuli spatnemu pouzivani, ale kvuli pouzivani vubec (rozdily teploty v zaplem a vyplem stavu).
Co s tim, zalezi na tom co je to za notebook.
Pokud je grafika na zakladni desce, ta se to skusit opravit (levne, ale nelze nic garantovat) nebo vymenit zakladni desku.
Pokud je grafika v MXM slotu, da se lacino koupit nova na Ebay (nebo skusit opravit stavajici).
Co lze udelat vzdy jako posledni moznost je tu kartu nebo zakladni desku proste upect v troube, protoze je stejne na vyhozeni.
Tak jak je to ted se to bude porad zhorsovat (artefakty ihned po zapnuti) az to nezapnes vubec.
Ne kvuli spatnemu pouzivani, ale kvuli pouzivani vubec (rozdily teploty v zaplem a vyplem stavu).
Co s tim, zalezi na tom co je to za notebook.
Pokud je grafika na zakladni desce, ta se to skusit opravit (levne, ale nelze nic garantovat) nebo vymenit zakladni desku.
Pokud je grafika v MXM slotu, da se lacino koupit nova na Ebay (nebo skusit opravit stavajici).
Co lze udelat vzdy jako posledni moznost je tu kartu nebo zakladni desku proste upect v troube, protoze je stejne na vyhozeni.
Tak jak je to ted se to bude porad zhorsovat (artefakty ihned po zapnuti) az to nezapnes vubec.
Cary tam uz byly vsude, od doby co jsem prisel (i v biosu i pri nacitani windows)...v nabidce ted nyni byl pouze restore, tak jsem nim prosel a vratil mi pc do stavu kdy nebyly nainstalovane graf. ovladace, takze jsem mohl udelat screenshot a je krasne cistej (bez car). K jinemu monitoru nelze pripojit ptz tam neni ten ovladac, ktery by hledal VGA port. Model ntb je PCG-8Z3P.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
A když nainstaluješ ten ovladač, tak je to spátky? projeví se to pak na tom monitoru?
U PCG-8Z3P je grafika na desce...
U PCG-8Z3P je grafika na desce...

i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Ovladac nainstaluji, vyzaduje restart a pak se sekne pri nacitani os. Na monitoru se pri bootovani nic nepromeni, cary jsou porad.
- Martab
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Takže asi KO grafika... Postupy řešení viz výše.

Re: Graficka karta u notebooku Sony VAIO Vyřešeno
Neznáte někoho v Praze nebo okolí, kdo je znalý v přepájení a mohl by pomoci? Jasný, že bych mohl hledat v různých katalozích, ale příjemnější by bylo, kdyby to třeba byl i nějaký člověk z fóra, nebo známý. Samotnému se mi do toho nechce.
Jinak děkuji za výpomoc při diagnostice problému.
Jinak děkuji za výpomoc při diagnostice problému.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 4334
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek
03 bře 2025 07:11