PC nereaguje na zapnutí

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

T-fon
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

PC nereaguje na zapnutí

Příspěvekod T-fon » 27 lis 2015 08:01

Dobrý den, PC vždy na noc vypínám od proudu (přes vypínací prodlužovačku) a poslední týdny mám tento problém: skoro každé ráno vůbec nereaguje na zapnutí, pouze na klávesnici pravidelně blikají všechny 3 kontrolky (NumLock, CapsLock, ScrollLock). Buďto musím vzadu hlavním talčítkem PC vypnout a zapnout, nebo i čekat třeba 15min, než PC začne reagovat na zapnutí. Pak je vše v pořádku.
Netušíte v čem by mohl být problém? Souvisí to nějak s tím, že PC odpojuju od proudu? (např. jestli se nevybije baterka biosu)

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: PC nereaguje na zapnutí

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 08:11

Vypinat kazdy den jakoukoliv elektroniku od zdroje elektrickeho proudu je nejrychlejsi zpusob, jak ji znicit. Nemaji to rady zejmena kondenzatory ve zdroji a na zakladni desce. Odpovidalo by tomu i to, ze po 10-15 minutach po zapojeni to jde zapnout.

Jako prvni bych zkontroloval, zda kondenzatory nejsou viditelne nafoukle - u desky okolo ATX konektoru a zdroj bude potreba otevrit. Pripadne to rovnou risknout a vymenit nejdriv zdroj.

A hlavne nevypinat napajeni, elektronika je stavena na to ze je stale zapnuta.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 27 lis 2015 08:44

petr22 píše:Vypinat kazdy den jakoukoliv elektroniku od zdroje elektrickeho proudu je nejrychlejsi zpusob, jak ji znicit. Nemaji to rady zejmena kondenzatory ve zdroji a na zakladni desce.

To by mě zajímalo, odkud máš tuhle informaci. beznapěťový stav je pro veškerou elektroniku normální. Nevypínají se např. antínní zesilovače - kde je potřeba, aby byly zahřáty a nerosily se vlivem vnější teploty.
Sám vypínám PC proslužkou už od těch dob, co se atx zdroje nevypínají odpojením od sítě a nikdy jsem problém neměl.
Chce to po zapnutí počkat cca minutu, to je vše.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 09:06

Ano, beznapetovy stav je pro elektroniku normalni - ale ten stav kdy se do toho proud pusti to opakovane nema rado. Temer u kazde elektroniky je uvedeno na kolik hodin provozu a kolik cyklu zapnuti a vypnuti to vydrzi. Kdyz si vedle sebe postavis dve stejne zarizeni, z nichz jedno nechas trvale zapnute a druhe bude svypinat tak je podle me temer jistota ze to co budes vypinat odejde prvni.

Moje zkusenosti ukazuji, ze neustale zapinani a vypinani napajeni snizi zivotnost asi tak na tretinu, naprosta vetsina zarizeni u kterych opravuji zdroje jejich majitele na noc vypinaji z proudu. Proto je nejvetsi pravdepodobnost, ze zrovna tohle je pricina i tohoto problemu. Sousedova televize zapojena ve dvou prodluzovackach za sebou vydrzela to cvaknuti dokonce jen 5x nez se poroucel zdroj.

Nicmene tady neresime jestli elektronice skodi vypinani nebo ne, ale konkretni pocitac co nelze zapnout.

Neskodilo by napsat parametry pocitace - znacku a stari zdroje, znacku a stari zakladni desky a pripadne fotku vnitrku PC kde je videt zakladni deska.

T-fon
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod T-fon » 27 lis 2015 10:42

Já jsem naopak rád, že řešíme, jestli elektronice škodí vypínání. Moje zkušenosti jsou takové, že jsem vždy vypínal všechno, LCD TV mám tak 10let a každodenní vypínání jí podle všeho neuškodilo.
Motherboard: GIGABYTE GA-Z77-D3H - Intel Z77 - 3roky starý
Zdroj: Seasonic SS-500ET-T3 500W, OEM - bohužel jsem nenašel fakturu, je možný, že ho mám z předchozího PC, takže může být už hodně starý...
Cca před 3 měsíci jsem si koupil novou grafárnu: Sapphire Radeon R7 260x OC, 1GB DDR5 128b, tak nevím, jestli by s tím nemohla souviset vyšší zátěž...
Kondenzatory vypadaj vpořádku na desce, zdroj nevím, jestli rozebrat zvládnu...
Přílohy
20151127_102856.jpg

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 10:52

Ono to zalezi i na kvalite soucastek ktere jsou pouzity - cim nekvalitnejsi kondenzatory, tim drive jdou do kytek a to vypinani/zapinani to urychli. Takze by melo platit ze cim znackovejsi vyrobek, tim vic vydrzi (i kdyz jsou i vyjimky). Ruzne Sencory, ECG a podobne moc dlouho nevydrzi.

Tyhle kondenzatory (s fialovym pruhem) se nebudou nafukovat, ale rovnou vytecou coz nemusi byt na prvni pohled videt - pozna se to tak, ze jejich nozicky a pajene spoje v okoli nejsou stribrne a leskle, ale zasedle. Nicmene na te fotce to vypada v poradku.

U toho zdroje je moznost se podivat s baterkou nejakym otvorem, treba skrz ventilator jestli bude neco videt. Tam by mely byt klasicke kondenatory, u kterych se muze vyboulit vrsek. Ja osobne bych to tipoval ze problem bude ve zdroji. Je mozne nekde pujcit jiny zdroj?

T-fon
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod T-fon » 27 lis 2015 12:06

Zkusil jsem se podívat skrz ventilátor, je vidět trochu jeden kondenzátor, ten je fialový na boku. Nahoře (ale vlastně směrem dolu) vypadá, že je něčím pokrytý, možná i trochu vyboulený, těžko říct. Bohužel nemám možnost si jiný půjčit, ale asi koupím nový, zas tak hrozná investice to neni. Můžete mi prosím nějaký doporučit?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 12:12

Zkus ten zdroj rozdelat a vyfotit vnitrek - melo by stacit jen oddelat ty sroubky co jsou zvenku videt a sunda se z toho kryt. Kdyz nebudes sahat na zakladni desku zdroje, tak se nemuze nic stat. I ten vadny zdroj je mozne opravit (pokud je to skutecne zdrojem).

Ja osobne bych poridil zdroj jako je tento, ale treba nekdo doporuci jeste lepsi:
https://www.alza.cz/evga-500b-bronze-d520296.htm?o=2

T-fon
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod T-fon » 27 lis 2015 12:24

Dobrá, zkusim to rozebrat, jen to možná nestihnu dneska, musím pracovat :).
Prosimtě a myslíš šroubky jako úplně zvenku zezadu skříně nebo zespoda uvnitř skříně?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 13:18

Zezadu skrine by mely byt 4 srouby co drzi zdroj ve skrini, predim je ale potreba odpojit vsechny kabely.

Koukam na fotky toho Seasonicu, tak tam nejspis budou jenom 4 sroubky z opacne strany nez je ventilator, po jejich odsroubovani se to sunda jako viko, takze ta zakladni deska co na ni neni bezpecne sahat bude zcela bezpecne prisroubovana na tom plechu co ti zustane po sundani vika.

T-fon
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod T-fon » 27 lis 2015 13:39

Nooo, počkej, opačná strana než je ventilátor je střecha skříně, ne? Čili ten zdroj musim nejdřív vyndat ze skříně a pak teprv otevřít?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 27 lis 2015 13:46

Presne tak, musis ho vyndat z pocitace. A samozrejmne i z elektriny.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Asus notebook power button nereaguje
    od Ghoust23 » 18 říj 2024 16:51 » v Problémy s hardwarem
    6
    3736
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    03 lis 2024 09:06
  • Blackscreen při zapnutí PC
    od Majkyz » 09 lis 2024 03:15 » v Problémy s hardwarem