záchrana dat z vyjmutého disku/kotouče(rozebraného) ?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

marekk
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

záchrana dat z vyjmutého disku/kotouče(rozebraného) ?

Příspěvekod marekk » 04 led 2016 17:46

Zdravím,
včera mi začalo po spuštění ve starším stolním PC cvakat(cvakání vycházelo z HDD) a systém nenaběhl.Konzultoval jsem to se sousedem, který trvdil, že s tím má zkušenosti a že mám pevný disk donést.
Pevný disk rozebral a zoušel ho různě pouštět s odkrytou vrchní částí, dokonce povolil i zespoda 3 šroubky, co drží to raménko s mechnismem a zkoušel to pouštět.
Dle mě to víc zničil než to bylo.
Otázka zní, lze vyjmout samotný disk(kotouč) z konstrukce a po přendání do jiného HDD stejné konstrukce pokusit načtení disku, nebo jsou nějaké postupy jak to z toho kotouče dostat?Pohledově na něm nejsou vidět žádné škrábence(z vrchu, jak vypadá zespodu netuším, nevyndavali jsme ho).
Mám tam dost důležitých dat a fotek, bohužel jsem tak dlouho odkládal zálohu, až se mi top nevyplatilo...
Díky

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: záchrana dat z vyjmutého disku/kotouče(rozebraného) ?

Příspěvekod petr22 » 04 led 2016 17:52

Ano, samotna plotna lze presunout do jineho disku - disk to vsak musi byt uplne stejny a krome samotne plotny je nutne premontovat i puvodni desku s elektronikou. Pokud je ten disk (plotna) pouze jedna je cely postup velmi jednoduchy, staci pouze uvolnit tech nekolik sroubu uprostred a plotnu za okraje opatrne presunout do druheho disku, kde je puvodni plotna odstranena.

"Dle mě to víc zničil než to bylo."

Ano - uz jen tim, ze ten disk rozebral snizil sanci na zachranu dat. Ale rozhodne to neznicil definitivne. Predpokladam ze v tuto chvili je disk opet zasroubovan a prachutesne uzavren.

JInak normalni reakce cloveka co tomu opravdu rozumi na to co soused provozoval by byl asi hystericky a velmi hlasity chechot (nic proti sousedovi, aspon se snazil a disk urcite nerozebral bez tveho svoleni).

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 04 led 2016 17:55

já mám dobrý zkušenosti s http://www.datahelp.cz/ :smile:
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 led 2016 17:57

Tam to muze skoncit vzdycky. Potiz je, ze tam zaroven chteji penize a moje zkusenost s temito firmami je ponekud rozporuplna, kdy tyto firmy umyslne poskodily disky u kterych nebyla akceptovana cena za obnovu a z nektery disku oznacenych jakozto neobnovitelne jsem data bez problemu obnovil.

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 04 led 2016 18:00

každá firma má jiný možnosti, třeba ve stodůlkách mi řekli, že by to museli posílat někam po evropě a celkem by to vyšlo na 80 až 100 tisíc, tady mi obnovili všechno do pár dnů a za 14 bez dph :smile:
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

MrVoltz
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod MrVoltz » 04 led 2016 18:01

Jestli to v tom disku cvaká, tak jedině ty firmy. Tady ti nepomůže to přendat do jiného HDD. HDD je v dnešní době velmi složité a jak na plotnách disku, tak ve flash paměti na té desce elektroniky jsou uložená data potřebná ke správnému chodu disku. Jedno bez druhého nedokáže fungovat.
Holt jsi měl zálohovat, ušetřil bys dost peněz.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 led 2016 18:04

Kdyz v disku cvaka, tak je obvykle kaput hlava nebo jeji rizeni - to prave prendani plotny do jineho disku vyresi.

marekk
nováček
Stav:

Příspěvekod marekk » 04 led 2016 18:07

petr22 píše:Ano, samotna plotna lze presunout do jineho disku - disk to vsak musi byt uplne stejny a krome samotne plotny je nutne premontovat i puvodni desku s elektronikou. Pokud je ten disk (plotna) pouze jedna je cely postup velmi jednoduchy, staci pouze uvolnit tech nekolik sroubu uprostred a plotnu za okraje opatrne presunout do druheho disku, kde je puvodni plotna odstranena.

"Dle mě to víc zničil než to bylo."

Ano - uz jen tim, ze ten disk rozebral snizil sanci na zachranu dat. Ale rozhodne to neznicil definitivne. Predpokladam ze v tuto chvili je disk opet zasroubovan a prachutesne uzavren.

JInak normalni reakce cloveka co tomu opravdu rozumi na to co soused provozoval by byl asi hystericky a velmi hlasity chechot (nic proti sousedovi, aspon se snazil a disk urcite nerozebral bez tveho svoleni).

-šance, že seženu funkční stejný disk je zřejmě nulová...

-Má smysl vyzkoušet v tomto případě metodu s mrazákem?(dát disk přes noc do mrazáku a druhý den po vyjmutí z mrazáku ho zkusit bezprostředně zapojit...).

-co vím určitě, tak budu teď chtít, po přízení jiného disku docílit nějaké pernamentní"zrcadlové", nebo jak to nazvat zálohy, kd\ vše co uložím na HDD v PC se automaticky uloží na jiný HDD, pokud něco takového existuje.Každodenní zapínání externího disku(který vlastním) a ruční zálohování mi přijde hrozně zdlouhavé a nepraktické...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 led 2016 18:09

Co to je presne za disk? Zcela urcite existuji stovky tisic dalsich kusu stejneho typu.

marekk
nováček
Stav:

Příspěvekod marekk » 04 led 2016 18:24

jedná se o disk Hitachi Deskstar 164Gb(viz foto dole v odkazech)

paradoxem je, že jsem ho kupoval jako použitý kvůli tomu, že mi "kleknul" ten origo co jsem měl v počítači od počátku(PC se začal hrozně zpomalovat a furt to psalo nějaký chyby vč. čekání na mezipaměť a něco o pluingu a jiný zprávy, že je HD poškozen ap. a nešel ani zformátovat), tak jem koupil ten Hitachi a vše znovu nainstaloval.Běžel do včera cca 1rok.

Před cca půl rokem jsem zkusil ten původní zapojit a znovu se pokusil o zformátování e reinstalaci a podařilo se to, tak jsem nahrál systém a vše potřebné a nechal jsem ho jako zálohu, kdyby bylo třeba a teď na něj jedu, otázka je na jak dlouho...:-) je to s těma diskama potíž, ale když si vemu že ten původní vydržel(ten co na něj teď jedu) cca 8 let každodenního zapínání a vypínání někdy i víckrát za den, nemyslím si, že by dnešní disky měly větší výdrž...

http://imageshack.cz/images/2016/01/04/P1040007.jpg
http://imageshack.cz/images/2016/01/04/P1040008.jpg

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 led 2016 18:30

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 04 led 2016 18:32

s timhle diskem hds721616plat už mají zkušenosti
http://www.datahelp.cz/obnova-dat-hdd-hitachi

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • oprava sformátovaného disku SSD
    od sabrik » 06 pro 2024 11:22 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3106
    od sabrik Zobrazit poslední příspěvek
    06 pro 2024 15:35
  • Reinstal Win 11 a formátování disku Příloha(y)
    od Kemot » 06 říj 2024 18:53 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    3131
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2024 20:58
  • Dotaz na výběr SSD disku
    od Jirka88 » 10 zář 2024 17:52 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1925
    od Jirka88 Zobrazit poslední příspěvek
    12 zář 2024 19:44
  • Reorganizace oddílů na SSD disku. *
    od mandes » 26 úno 2025 16:09 » v Problémy s hardwarem
    3
    4994
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 úno 2025 11:31
  • Jak permanentně smazat data z USB disku?
    od Patrik92 » 16 pro 2024 18:59 » v Vše ostatní (bezp)
    16
    4790
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    17 pro 2024 20:54

Zpět na “Problémy s hardwarem”