Pískání lcd u notebooku

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

pleh-cp
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Pískání lcd u notebooku

Příspěvekod pleh-cp » 07 bře 2016 18:55

Podařilo se mi zprovoznit starý Acer e442, ale narazil jsem na problém při nastavení jasu monitoru se z něho ozývá dost nepříjemný pískání. Možnosti jsou nastavit největší nebo nejnižší jas kdy to přestane pískat. Je to ale nepraktický, na nízkém jasu není nic vidět, na nejvyšším se zase spodní střední část lcd extrémně zahřívá až se z toho kroutí i plast.
Je tu ještě nějaká možnost opravy doma, nebo to nechat jak to je dokud se to nepřehřeje a neodejde.

Reklama
cervcek
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Pískání lcd u notebooku

Příspěvekod cervcek » 07 bře 2016 19:26

Pískat tam může nějaká cívka v napájecím trafu toho LCD, řeší se to zalitím cívky do nevodivého laku. Další možnost jsou kondenzátory, které můžou být nafouklé, nebo z nich mohla uniknout kapalina (lze zjistit pod UV). Chovej se k tomu, jak znáš za vhodné, z dlouhodobého hlediska bych jas na maximum vůbec nezapínal, zvlášť jestli ti to deformuje plast.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Herda
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Herda » 07 bře 2016 21:31

Od začátku to píská a topí?
Opravdu jde o LCD? Nejsem si teď jistý, jestli pískání se mi podařilo identifikovat u nějakého LCD, ale myslím, že to rozhodně možné je.

Pískání je podle mě u elektroniky ( například CPU, nebo SSD) možný jev který nemusí být závada.

A to zahřívání je podle mě s tím nesouvisející problém.

Má led nebo CCFL?

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 07 bře 2016 21:42

Už podle toho popisu "Starý Acer" bych řekl, že LED display to rozhodně nebude, staré LCD monitory (jejich trafa) občas pískají, není to žádná novinka.
Pískající CPU je nesmysl, nemá tam ani pořádně co pískat, kdybys napsal, že grafika stolního PC píská, tak jo, jsou v ní cívky s jejichž pískáním se můžeš setkat často, ale u notebooku je připájená na desce, takže piskloun může být maximálně ještě zdroj, nebo deska.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Herda
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Herda » 07 bře 2016 22:29

Pískající CPU: záleží na úhlu pohledu: skutečně mohou pískat cívky (měniče)na desce , pak nepíská procesor, ale deska(notebook), a nebo píská procesor, protože to způsobuje nastavení procesoru:
: pískající CPU existují,jedna možnost zakázat skákání frekvencí (kompletně, nastavit na pevno, nebo jen omezit rozsah frekvencí, asi nejjednodušeji zákazem turba, nezdá se mi user friendly měnit v uefi proměnných 4-core ratio limit), nebo případně vypnout turbo, nebo něco jako C1/C3 Auto Demotion/Udemotion, což je podle mě jiný název pro PopDown a Pop Up mode u těch stavů a vůbec nevím co to znamená, ale má to vliv na spotřebu (ověřeno osobně na Core2Duo) a údajně na pískání (podle rad na internetu pří problému whinning coils/cpu)

Dokonce jsem zažil i pískající zdroj, když byl notebook do něj zapojen, ale vypnut. V ostatních případech (bez zapojeného notebooku nebo zapnutý notebook) nepískal.

pleh-cp
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod pleh-cp » 08 bře 2016 17:08

Pískání se ozývá někde od spodní části monitoru, možná z místa někde pod mřízkou reproduktoru se zvuk nese stejně hlasitě po celé šířce se mi zdá. Se zavřením víka pískání utichne.
Je to starý Acer, který mi tady nějakou dobu ležel a sloužil jako těžítko a zarážka na dveře. Ale protože až na tuhle vadu funguje a s Linuxem na svoje parametry i použitelně tak by bylo fajn se pokusit tohle odstranit.
O víkendu až bude čas notebook rozeberu a zkontroluju jak na tom jsou kondenzátory.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pískání u nového PC
    od remmik » 16 čer 2024 07:51 » v Problémy s hardwarem
    10
    3085
    od buchtik Zobrazit poslední příspěvek
    27 čer 2024 20:26
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem