Ahojky.
Mám adaptér z titulu typ RSI-20 hlavně kvůli zkoušení IDE disků v PC bez IDE řadiče. Velmi často se mi stává, že se připojený IDE disk nenačte nebo se zprvu načte, ale při pokusu o vstup na něj spadne PC do modré smrti, ne klasické, ale té desítkové, kdy se systém pokusí o opravu a pak restartuje. Pátral jsem po příčinách na netu a zjistil jsem, že podobný adaptér od jiné firmy, funkčně stejný, tvarově skoro stejný, pouze bez umělohmotného krytu údajně nespolupracuje s čipovými sadami Intel.
Měl bych 2 otázky:
1. Je možné, aby mé axago se chovalo stejně, tedy špatně spolupracovalo s Intelem? Má s tím někdo zkušenost?
2. Čím by to chování mohlo být způsobeno, když v popisu adaptéru je napsáno, že nepotřebuje ovladače, je nezávislý a pracuje naprosto samostatně?
Zkušební PC má pochopitelně čipovou sadu Intel.
Děkuji za reakce.
SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má Vyřešeno
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má
Tohle nema cenu vubec resit - jednak je ten adapter 10 let stary, zadruhe Axago nepatri slusne receno zrovna mezi znackove vyrobce.
Obycejny novy SATA-IDE adapter za 45 Kc funguje podstatne lepe nez tenhle historicky vynalez za 350 Kc.
Obycejny novy SATA-IDE adapter za 45 Kc funguje podstatne lepe nez tenhle historicky vynalez za 350 Kc.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Děkuji za vyčerpávající odpověď.
Příště pokud nebudeš mít co říci k věci, tedy hlavně odpovědět na otázky, tak se vůbec nesnaž a a neodpovídej. Jestli to má cenu řešit není tvoje věc, ale moje a já to řešit chci a potřebuji. Kromě toho ten adaptér je stále v prodeji.
Příště pokud nebudeš mít co říci k věci, tedy hlavně odpovědět na otázky, tak se vůbec nesnaž a a neodpovídej. Jestli to má cenu řešit není tvoje věc, ale moje a já to řešit chci a potřebuji. Kromě toho ten adaptér je stále v prodeji.
A jak by sis konkretne to reseni predstavoval? Ten adapter je z roku 2006, navic je pruchozi bez ovladace, takze nelze nikde nic nastavit.
V roce 2006 nebyly ani Windows 10, ani SATA III rozhrani. Takze kompatibilita nemuze byt zarucena. Se SATA I nebo II a starsim chipsetem to muze fungovat spravne. Pokud je to v zaruce, tak reklamuj.
Jenom ten cas straveny psanim tehle diskuse je drazsi, nez novy adapter, ktery pod Windows 10 a s novym chipsetem funguje korektne.
Co se tyce reseni - pocet lidi, kteri ti na tomhle foru dokaze poradit je omezen na nekolik lidi, a vetsina z nich ti rekne to same, co ja. Ja osobne jsem presvedcen ze se to jinak nez vymenou vyresit neda, i kdyz tobe se to nelibi. Resit problem jinak nez vymenou ma cenu u veci, ktera stoji vic nez 45 korun.
http://www.ebay.com/itm/PATA-IDE-TO-Ser ... SwUV9Wo0bA
Pokud trvas na tom ze radsi stravis hodiny ruznymi pokudy tam muzes skusit nasledujici: ruzne ovladace pro SATA radic, degradovat rychlost rozhrani na SATA I, skusit Linux nebo jiny operacni system.
V roce 2006 nebyly ani Windows 10, ani SATA III rozhrani. Takze kompatibilita nemuze byt zarucena. Se SATA I nebo II a starsim chipsetem to muze fungovat spravne. Pokud je to v zaruce, tak reklamuj.
Jenom ten cas straveny psanim tehle diskuse je drazsi, nez novy adapter, ktery pod Windows 10 a s novym chipsetem funguje korektne.
Co se tyce reseni - pocet lidi, kteri ti na tomhle foru dokaze poradit je omezen na nekolik lidi, a vetsina z nich ti rekne to same, co ja. Ja osobne jsem presvedcen ze se to jinak nez vymenou vyresit neda, i kdyz tobe se to nelibi. Resit problem jinak nez vymenou ma cenu u veci, ktera stoji vic nez 45 korun.
http://www.ebay.com/itm/PATA-IDE-TO-Ser ... SwUV9Wo0bA
Pokud trvas na tom ze radsi stravis hodiny ruznymi pokudy tam muzes skusit nasledujici: ruzne ovladace pro SATA radic, degradovat rychlost rozhrani na SATA I, skusit Linux nebo jiny operacni system.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Tahle tvoje odpověď už je lepší, přesto na položené otázky odpovídá jen z části. Nevíš, jak je to s tím Intel čipsetem?
A přestože z toho, co o tobě z fóra vím, jsi profík, tak o cenách přehled nemáš. Když už bych pořizoval nový, poraď prosím, kde ho seženu nový z obchodu, se zárukou za 45,-Kč. Já jsem našel nejméně za cca 150,-Kč, přitom ten, na který se ptám, začíná na cca 220,- a končí na 340,-Kč podle dodavatele.
A přestože z toho, co o tobě z fóra vím, jsi profík, tak o cenách přehled nemáš. Když už bych pořizoval nový, poraď prosím, kde ho seženu nový z obchodu, se zárukou za 45,-Kč. Já jsem našel nejméně za cca 150,-Kč, přitom ten, na který se ptám, začíná na cca 220,- a končí na 340,-Kč podle dodavatele.
Naposledy upravil(a) lennonreloaded dne 20 bře 2016 17:21, celkem upraveno 1 x.
-
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Už někdy od dob xp používám-
http://www.i-tec.cz/?t=3&v=56
a nějak si nemůžu stěžovat.Plně funkční jak pod 7-8.1-10.
http://www.i-tec.cz/?t=3&v=56
a nějak si nemůžu stěžovat.Plně funkční jak pod 7-8.1-10.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Já ti věřím. Když ale mě opravdu zajímají odpovědi na ty dvě otázky z dotazu........
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
1. Ano, možné to je, ostatně u HW a PC je možné uplně všechno a s využitím "moderních výrobních postupů" se množina "všechno" rozšiřuje... A nedivil bych se, kdyby se jednalo o stejný kus HW, jen s jiným sázvem, ostatně u čínských hraček je to naprosto normální...
2. Taky je tam napsáno, že někdy je třeba přepnout SATA do režimu emulace IDE. Navíc píší pouze "vyhovuje Serial ATA 1.0a". A tyky bych si nebyl jistý tím, jestli je až tak P&P jak uvádí...
Další otázkou je, jak je starý, a jestli náhodou nemá svá nejlepší léta již za sebou...
Dále viz. petr.
2. Taky je tam napsáno, že někdy je třeba přepnout SATA do režimu emulace IDE. Navíc píší pouze "vyhovuje Serial ATA 1.0a". A tyky bych si nebyl jistý tím, jestli je až tak P&P jak uvádí...
Další otázkou je, jak je starý, a jestli náhodou nemá svá nejlepší léta již za sebou...
Dále viz. petr.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Děkuji za velmi rozumnou a trochu šalamounskou odpověď.
Jen mi pořád není jasné, proč by to s AMD chodilo a s Intelem ne. Nikdo neví?
Jen mi pořád není jasné, proč by to s AMD chodilo a s Intelem ne. Nikdo neví?
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Jde o to, že ten převodník jen nějakým záhadným způsobem (ví jen sám výrobce, možná ani ten) na SATu napojí IDE, tedy je třeba aby chipset uměl s tím IDE aspoň částečně komunikovat (zapnout ten SATA v režimu emulace IDE) a Intel má teď moderní chipsety pro LGA1150/1151 kde se s IDE už nepočítá, AMD používá mírně postarší chipsety, které mají ještě podporu IDE (většina z nich, některé desky se ještě s IDE dají pro AMD i sehnat), tedy to je místo, kde bych viděl problém proč to AMD funguje a na nových Intelech ne, ale je to čistě má spekulace a nikdy jsme nestudoval jak ten konkrérní řadič funguje (to by byl dotaz na výrobce).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Re: SATA - IDE adaptér Axago občas nedělá co dělat má Vyřešeno
Asi máš pravdu, i když si myslím, že adaptér, který nepotřebuje ovladače a je naprosto nezávislý, by měl i tohle překousnout. No, asi ne....
Děkuji, zamykám.
Děkuji, zamykám.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 3383
-
od petr22