Zdravím,
Před několika dny jsem našel svůj starý notebook, který bych rád opravil.
Jedná se o Acer Aspire 5520G.
Notebook po zapnutí měl pruhy na obrazovce a poté se sám vypnul.
Našel jsem na internetu návod na opravení grafické karty a vyzkoušel jsem tu troubu na 200 stupňů (graf. karta lze z notebooku vyndat). Zapojil jsem jí do notebooku a pruhy byly pryč, ale notebook stejně po logu Acer se vypnul.
Zkusil jsem dát notebook do garáže, kde je zima a nechal ho tam hodinu a poté ho zapnul a dostal jsem se na plochu, tam jsme byl cca 1 minutu a zase se vypnul, tudíž se něco přehřívá.
Jedna rada mi padla a to byla ta, že se přehřívá grafický čip.
Myslím si to samé, můj dotaz ale zní, zda-li je na základní desce a nebo je na grafické kartě.
Stačí tedy vyndat stávají kartu, koupit novou, zandat jí tam a je vše v pohodě funkční, nebo se musí dělat něco s tím na základní desce, kde je psáno nVidia?
Grafický čip je na grafické kartě nebo na základní desce?
Parametry notebooku :
Notebook celý (nahoře v levo má být graf. karta):
Zde je ta nVidia na základní desce:
Grafická karta:
Když jsem zkusil zapnout notebook bez grafické karty, notebook zapnout šel, běžel cca 10 vteřin, bez obrazu a potom se vypnul.
kdyby byl zase v zimě jako v garáži, šel by cca 2 minuty určitě.
Moc děkuji za každou radu
Notebook - Nejspíše vadný graf. čip
Re: Notebook - Nejspíše vadný graf. čip
Graficky chip je na graficke karte - vzdyt ho tam vidis, ne ? To velke s napisem Nvidia.
Teplotu dej na 240 stupnu, 200 je malo, teplota tani cinu je 217 stupnu.
Kdyz to nepomuze, potrebujes jinou grafiku.
Teplotu dej na 240 stupnu, 200 je malo, teplota tani cinu je 217 stupnu.
Kdyz to nepomuze, potrebujes jinou grafiku.
Dobře, dám ji tedy znovu do trouby, na jak dlouho ? 10 minut nebo déle?
A ještě dotaz, co je tedy to na základní desce? To je integrovaná grafická karta?
Jinak moc děkuji za odpověď.
A ještě dotaz, co je tedy to na základní desce? To je integrovaná grafická karta?
Jinak moc děkuji za odpověď.
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Grafická karta je ta vytahovací destička. To co máš přímo na základní desce je pravděpodobně chipset.
Tohle pečení zejména grafických čipů notebooku je o ničem. Několikrát jsem takto oživoval grafiky ze stoláků, kde to vydrželo běžet vždy pár měsíců, ale u notebooku se to se štěstím po měsíci vrátí, nebo to pečení nerozjedeš už vůbec. Notebook přeci jen pracuje na jiných teplotách, kde jsou teplotní rozdíly mnohem vyšší.
Nehledě na to, že nemusí být chyba v grafice, ale klidně v tom chipsetu.
Raději bych se podíval po stejném modelu grafiky. Na ebay se dají sehnat za 1500 kč a nebo se už vzhledem ke stáří a vybavení ntb podíval i po novějším, protože nemáš záruku, že to je opravdu grafikou a že do měsíce neodejde něco jiného.
Tohle pečení zejména grafických čipů notebooku je o ničem. Několikrát jsem takto oživoval grafiky ze stoláků, kde to vydrželo běžet vždy pár měsíců, ale u notebooku se to se štěstím po měsíci vrátí, nebo to pečení nerozjedeš už vůbec. Notebook přeci jen pracuje na jiných teplotách, kde jsou teplotní rozdíly mnohem vyšší.
Nehledě na to, že nemusí být chyba v grafice, ale klidně v tom chipsetu.
Raději bych se podíval po stejném modelu grafiky. Na ebay se dají sehnat za 1500 kč a nebo se už vzhledem ke stáří a vybavení ntb podíval i po novějším, protože nemáš záruku, že to je opravdu grafikou a že do měsíce neodejde něco jiného.
Tak kde je tedy ten grafický chip? Na grafické kartě nebo na základní desce..
Vzdyt ti to rikam - to velke na graficke karte na cem je napsano Nvidia. Davalo by smysl, aby graficky chip nebyl na graficke karte?
To vedle procesoru na zakladni desce je chipset.
To vedle procesoru na zakladni desce je chipset.
A myslíte, že by mohl být vadný ten chipset?
Mám v plánu koupit tu grafickou kartu, ale zase bych byl nerad aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze.
Mám v plánu koupit tu grafickou kartu, ale zase bych byl nerad aby to nebyly zbytečně vyhozené peníze.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Grafická karta je toto:

Chipset může být vadný též, ale projevovali by se to spíše jinak, to co popisuješ ukazuje na grafickou kartu (její jádro).
Chipset může být vadný též, ale projevovali by se to spíše jinak, to co popisuješ ukazuje na grafickou kartu (její jádro).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Tak jsem dal grafiku do trouby, 240 stupňů na 10 minut, dal teplovodivou pastu na čip, chipset, procesor... notebook smontoval, dal baterii do něj, zapojil adaptér, zareagoval na něj blikáním, že nabíjí, notebook zapnul a jen na setinu probliklo tlačítko na zapínání a nic se neděje...
Mohu Vás poprosit o alternativní grafickou kartu od nVidia Geforce 8400m do tohoto notebooku?
Může být klidně i z bazaru, nechci za ní dávat moc, potřebuji si pouze otestovat jestli ten notebook bude funkční.
Může být klidně i z bazaru, nechci za ní dávat moc, potřebuji si pouze otestovat jestli ten notebook bude funkční.
petr22 poprosil bych o odpověď, na tvojí radu jsem grafiku spálil..
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Hledej na e-bay ideálně tu samou, popřípadě pokud se dávalo do daného notebooku jiná tak ji. Ale ideální by byla ta samá, tak máš zajištěno, že to napájení, chlazení utáhne a že bude rozložením pasovat.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12
- 3979
-
od Dergon