Problém s diskem a startem PC!

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Problém s diskem a startem PC!

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 13:40

Zdravím,
mám nepřekonatelný problém. Postavil jsem si nový PC a pochopitelně chci použit svúj předchozí disk. Nová deska sice podpotuje rozhraní SATA, ale disk mám UATA, tedy na IDE kabelu. Stejně tak jako optickou mechaniku, a tím pádem jsem hotov, protože víc zařízení na tomto rozhraní se tam nevleze vzhledem k jedinému IDE slotu. To ale není problém, to jsou jen počáteční podmínky.
Při startu nového PC se na zlomek sekundy objeví modrá obrazovka s chybou (jen to blikne, bez šance přečíst) a PC se restartuje, a tak se to děje pořád dokola dokud ho nevypnu. Dokonce ikdyž do mechaniky zkusím dát instalační CD OS. Jakoby ho ta "nějaká" chyba ani nepustila k nabootování. Když disk vypojím tak se mechanika dostane ke slovu a spustí instalaci (jenže nemá na co když jsem disk pokusně vypojil)
Co to múže znamenat??
Na nějaké rady jsem si nechal v PC odzkoušet jiný disk (fungovalo to, PC naběhlo), a svúj dal do cizího počítače (nefungoval), ale v mém starém počítači ve kterém byl dříve šlape jako hodinky!! Jsem tedy zmaten!
K formátu disku v novém PC se prostě nedostanu díky okamžitému restartu, pokusil jsem se ho tedy (ten systémový oddíl) naformátovat v jiném počítači a opět ho strčil do nového PC.
Výsledek: NTLDR nenalezen, restartujte bla bla bla...
Je to nesmysl, není tam žádný OS tak nechápu proč hledá spouštěcí soubory? Očekával bych spíš nabootování instalačního CD z mechaniky... (zas se ta mechanika nedostala ke slovu)
(přitom při startu PC speaker pípne jakože system boots succesfully)

PROBOHA, CO S TÍM??? POMOC

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 říj 2007 13:56

Tak za prve, je disk a mechanika řádně na kabelu s 80 žilami a disk nastaven jumpery jako Master a na konci kabelu a mechanika jako Slave a uprostřed kabelu? Dále vidí Bios disk i jeho správnou velikost i mechaniku CD, nebo DVD? Máš Bios řádně nastavený, nehledá náhodou SATA disk? Doufám, že máš k základní desce manuál, tak se pořádně do něho podívej i do nastavení Biosu.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 16:46

Takže:
Disk i mechanika jsou řádně zapojeny na kabelu s 80ti žilami. Jumpery jsem zkoušel snad všechny možné kombinace a nemělo to na nic žádný vliv.
Momentálně jsou nastaveny: disk uprostřed a mechanika na konci (jumpery na cable select, podle manuálu to znamená, že o nastavení rozhodne pozice zapojení na kabelu, tj. mechanika master a disk slave, na počítači ze kterého píšu je to ještě víc prasácky a v pohodě to jede)
Nicméně, z určitých obav jsem odzkoušel i na pevno jumpery u disku master a mechaniky slave a ještě i dodržel pořadí zastrčení.

Bios oba disky vidí a vidí je správně, manuál jsem četl snad i pozpátku a jediné co jsem našel bylo, že tu mám výpis IDE Chanel 0 až 4 a v každém případě je jejich detekce nastavena na AUTO, a jelikož se tu všude píše IDE/SATA device tak je to poro oba typy společné nastavení.

hlavu mi plete i hláška kterou teda stihnu zaregistrovat: něco ve smyslu secondary slave not detected nebo tak nějak, ale já žádné secondary mít přece ani nemúžu, vždyť je tu jen jeden IDE slot, nebo snad existuje rozdělení primary, secondary u těch 4 dír v desce na SATA zařízení? Co by pak bylo to IDE ;)

ještě mě napadlo: ať je to nastavený jak chce, a ten disk to nenašlo jak v případě že by hledal SATA nebo IDE, ta mechanika s CD je tam pořád a minimálně to mělo bootovat z ní.
a taky kdyby ten disk neuměl bios najít, pak v žádném případě neskočí hláška NTLDR nenalezen, už to je signál, že se snažil rozjet systém a nenašel spouštěcí soubor. Druhá věc je že nechápu proč to píše když jsem systémový oddíl zformátoval a žádný OS tam není. A ještě taková drzost že speaker hlásí system boots successfull jak už jsem jednou psal

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 říj 2007 17:02

Jakou máš základní desku? Pokud máš Sata řadič na Enable, tedy povolen hledá tedy Sata disk. Máš něco chybně nastaveno v Biosu. Uveď přesný název základní desky, zkusím si stáhnout manuál, je-li na netu k mání. Nebo sem dej foto té části Biosu.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 17:37

Deska je GIGABYTE GA-P35-DS3L

Udělal jsem dvě foto, kvalita mobilová, nemám nic lepšího po ruce

Nějak jsem nenašel povolování nebo hledání SATA disku, ale to co jsem nafotil tak ty IDE chanely 0 až 3 patří SATA a ten IDE Chanel 4 Master a IDE Chanel 4 Slave patří právě IDE diskúm a na nich mám pichlý ten disk s mechanikou. Proto jsem ty IDE Chanely 0 až 3 jsem nastavil uvnitř toho none na další none aby jak píšou v návodu systém přeskočil detekci na těchto SATA kanálech

(první fotku rozklikni, nevím proč ten náhled je tak debilní)
Přílohy
Snímka001.jpg
Snímka000.jpg
Naposledy upravil(a) czecherry dne 25 říj 2007 21:43, celkem upraveno 1 x.

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 19:53

SATA Port0-3 Native Mode (INtel ICH9 Southbridge)
Specifies the operating mode of the integraded SATA controllers.
>>Disabled
Allows the SATA controllers to operate in Legacy IDE mode. In Legacy mode the SATA controllers use dedicated IRQs that cannot be shared with other device. Set this option to Disabled if you wish to install operating systems that do not support Native mode, e.g. Windows 9X/ME. (Default)
>>Enabled
Allows the SATA controllers to operate in Native IDE mode. Enable Native IDE mode if you wish to install operating systems that support Native mode, e.g. Windows XP/2000.

Mno, že by to mělo nějaký vliv na múj problém?

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 říj 2007 20:18

Zkus nafotit část Biosu kde se nastavuje mód Native a Legacy, a případně Boot..

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 21:07

Takže pokrok..
nastavil jsem postupně boot device na CDROM, Floppy a Hard Disk. Strčil instalační CD a spustila se instalace (předtím formát disku), úspěšně nainstaloval i operační systém. Nejspíš se potvrdila teorie že se OS nedokázal vyrovnat se změnou chipsetu.
Ale je tu poslední háček, doufám poslední...

musím pokaždé vypnout monitor ze sítě a pak ho zapnout, takový hardcore restart, jinak ani zaboha nezapne sám se spuštěním PC. A jak na potvoru to opět dělá jen s novým PC

takže co teď sakryš...

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 25 říj 2007 21:13

Špatně jsi vložil první snímek, je linkován z tvého disku "C:\.."
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 21:45

To je divné, nahrával jsem je úplně stejným zpúsobem obě. Navíc jsem ho z disku C: vúbec neuploadoval, ale přímo z mobilu. A po odstranění temporary files a cookies a posledních navštívených stránek se mi obrázek po kliknutí na něj v pohodě ukáže a cíl je z pc-help :wink:

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 25 říj 2007 21:52

Aha tak nic, chyba je u mě, každopádně na tom prvním vidím černo...
Hmm no u mě ani tak ne, z jiných postů mě ty obrázky jedou...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

czecherry
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod czecherry » 25 říj 2007 22:08

:smile:

neví někdo co s tím monitorem? :wink:
Zkusím to ještě jednou. Když zapnu počítač, monitor nenaskočí, až když ho vypnu ze sítě a znovu zapojím. To se děje ale jen na nově sestaveném PC, na tom púvodním se zapne v pohodě.
Když jsem nesl PC na odzkoušení ke kamarádovi, mu se jeho monitor zapnul v pohodě, a to máme oba "velký krávy" ne LCD, z grafiky mi vylízají 2 digtální výstupy a musel jsem použít takovou přiloženou redukci či adaptérek :wink: ale to s tím asi nic nemá společné když jemu to naskočilo.

??
Pentium Dual Core Processor E2160 1.8GHz 1MB L2 Cache 800MHz FSB; MB GIGABYTE GA-P35-DS3L; DIMM GEIL DDR2 1GB (2x512MB) 800MHz CL4.0; ATI HIS HD2600Pro 256MB DDR3; BlueStorm II (FORTRON) 500W.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3396
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4043
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s grafikou?
    od ivanstolička » 19 srp 2024 23:42 » v Problémy s hardwarem
    1
    1530
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    20 srp 2024 07:13
  • Problém s emailem Příloha(y)
    od Těsňa » 18 srp 2024 21:15 » v Komunikace na internetu