Virtuální porty a jejich možnosti

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod jarajarda » 27 kvě 2018 14:30

Celkem nechápu jak je možné, že když na notebooku COM1,COM2 a LPT1 fyzicky není, teda ten adresní prostor a HW je volný, proč když na notebooku potřebuju COM nebo LPT proč se tam musejí vytvářet nějaké virtuální USB porty. To opravdu nechápu!!!

Třeba LPT s chipem Prolific PL2305 je jenom tzv. podpora tisku přes sběrnici USB. Nikoliv plnohodnotný port LPT.
Existuje ještě něco dalšího (mimo MCPCIA)?

Copak USB disk je virtuální USB port?, copak foťák je virtuální USB port?, copak čtečka paměťových karet je virtuální USB port?, copak USB zvuková karta je virtuální USB port?

Děkuju za vyjádření se k tomuto tématu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 35555
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2018 15:18

Obracene.

Vzdy uvidis ve spravci zarizeni fyzicke USB zarizeni a virtualni LPT nebo COM porty.

"Třeba LPT s chipem Prolific PL2305 je jenom tzv. podpora tisku přes sběrnici USB. Nikoliv plnohodnotný port LPT."

Je to plnohodnotny virtualni LPT port, nam s tim funguje kazda tiskarna kterou potrebujeme.

Mezi portama musis videt jeste "LPT-x" nebo "COM-x" (x = cislo portu).

Jestli ma nebo nema pouzivat konkretni adresovy prostor se nastavuje ve vlastnostech toho konkretniho
portu ve spravci zarizeni. Nektere tiskarny bez toho nefunguji.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod jarajarda » 27 kvě 2018 15:32

Když je to plnohodnotny virtualni LPT port jak ty povídáš, tak proč se to jmenuje podpora tisku přes sběrnici USB ?
Můžu to použít i na jiné zařízení než je tiskárna? Třeba na nějaké své zařízení, kde budu nahazovat a číst libovolné bity?
Pochopil jsem to tak, že tomu musím ve správci zařízení přidělit ty správné adresy pro komunikaci, aby to fungovalo tak jak chci? Prostě chci mít na notebooku plnohodnotný LPT s Prolific 2305 a plnohodnotný COM s Prolific 2303.

Fox_25
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1217
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod Fox_25 » 27 kvě 2018 15:46

https://automatizace.hw.cz/jak-na-vytvo ... -notebooku

Není to plnohodnotná náhrada, PL2305 vytváří virtuální zařízení pro tisk. Plnohodnotné IEEE 1284 jde akorát přes PCMCIA nebo express card a i tam bývají potíže kvůli rozsahu I/O adres.

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 35555
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod petr22 » 27 kvě 2018 16:02

Jmenovat se to muze jak chce, treba "Alibaba a 40 loupezniku".
Je to jedna radka v textu v pameti zarizeni kam muze vyrobce
dat co chce.

Rikam podruhe - mezi portama mas videl virtualni LPT a COM porty
pokud je ten USB prevodnik pripojeny.

Tzn "copy /b text.txt lpt1" ti vytiskne obsah textoveho souboru.

Samozrejmne ze to muzes pouzit na libovolne vlastni zarizeni, jen
s nekteryma to nemusi fungovat.

PCMCIA nebo ExpressCard uz take na notebookach obvykle neni.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6505
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod faraon » 27 kvě 2018 16:46

A to ještě nevíš, že polovina přerušení je vyhrazená pro ROM BASIC, který byl akorát v originálních PC od IBM a už třicet let neexistuje :lol:

LPT jsou paralelní porty určené pro tiskárny (Letter PrinTer), na které se v historii připojovalo ledacos. Například zvuková "karta" COVOX, nebo robot pro svařování trupů raket v NASA, řízený programem v GW-Basicu.

COM jsou sériové porty určené pro komunikaci, na které se připojovaly například telefonní modemy. Nebo starší tiskárny, které neměly paralelní port.

Widle si sebou nesou historickou zátěž z MS-DOSu v podobě vyhrazených názvů souborů (CON, AUX, PRN...), prezentujících speciální zařízení. Pochází to z doby kdy ještě neexistoval Micro$oft, a osmibitovým mikropočítačům vládl CP/M od Digital Research. Nenaděláš s tím nic, a jestli to chceš mermomocí změnit, střádej do prasátka a kup Micro$oft.
Rok 2020:
1. Nabootujeme M$ Linux.
2. Spustíme M$ Chromium.
3. Zaplatíme M$ poplatek.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod jarajarda » 28 kvě 2018 00:49

faraone je to od tebe pěkný že mi o tom tady vypravuješ, leč celkem zbytečný. Já totiž éru GWBASICU a IBM XP, paralelních a sériových portů a co se na ně připojovalo na rozdíl od tebe pamatuju. Akorát by mě zajímalo kde si o těch adresách portů a těch IRQ pro GWBASIC můžu přečíst. Kde jsou zdokumentované.
Naposledy upravil(a) jarajarda dne 28 kvě 2018 21:09, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6505
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod faraon » 28 kvě 2018 20:37

A pamatuješ tohle?

Kód: Vybrat vše

echo print sqr(3^2+4^2) | gwbasic

Vyčetl jsem to z nějakého programu v dobách, kdy jsem používal věci jako IDA. Možná to bude i v SYSMANu. A ta přerušení byla vyhrazená pro vestavěný ROM BASIC, nikoliv pozdější disketový GWBasic. On ten původní IBM PC byl dost amatérský bastl.
Ale je zajímavé, že prototyp PC-DOSu obsahoval BASIC jako soubory na disketě, a musel se před spuštěním nahrát do RAM! Mám tady jednu rannou verzi, ještě neumí ani formát EXE, jenom COM...
Rok 2020:
1. Nabootujeme M$ Linux.
2. Spustíme M$ Chromium.
3. Zaplatíme M$ poplatek.

jarajarda
Level 2
Level 2
Příspěvky: 152
Registrován: únor 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Virtuální porty a jejich možnosti

Příspěvekod jarajarda » 28 kvě 2018 21:59

Nic proti GWBASICU ve své době to bylo něco. Uměl spoustu věcí, Teď už na Windows 10 běhá jen FREEBASIC ( bez takových zběsilostí jako DOSBOX nebo VirtualBox ). Ale když se mu zadá zde uvedený program který na GWBASICU funguje na FREEBASICU instrukce OUT nic nedělají. Kde je příčina? Dokáže na to někdo odpovědět?

Program střídavě nahazuje a shazuje všechny 3 výstupy DTR, RTS a TXD. Adresa 3E8 hex. je adresa COM3

Řádky 60 - 70 se nezabývejte...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Hry a jejich zobrazení
    od Djscrech » 06 lis 2018 14:29 » v Hry
    1
    294
    od Karrex
    06 lis 2018 15:32
  • Paměti flash a jejich opotřebení
    od petr.sadek » 09 lis 2018 20:40 » v Vše ostatní (hw)
    1
    447
    od petr22
    09 lis 2018 20:42
  • Notebook...výběr z možností
    od Lombardus » 13 črc 2018 18:25 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    7
    544
    od Lombardus
    19 črc 2018 19:28
  • Odstranění duplicit v tabulce se sečtením jejich cen
    od lumoravec » 04 lis 2018 00:07 » v Kancelářské balíky
    9
    1028
    od lumoravec
    06 lis 2018 15:14
  • Možnosti napájení - nejdou přepínat režimy
    od Vestyak » 15 dub 2018 20:36 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    5
    509
    od Vestyak
    18 dub 2018 13:39

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Fox_25 a 0 hostů