PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 01 pro 2018 02:13

Zdravím,
chtěl bych se podělit o problém se svojí PC sestavou s procesorem AMD Ryzen 5 1600. PC jsem sestavoval sám a téměř rok a půl fungoval bez větších problému. Nedávno ale z ničeho nic PC nešel zapnout. Není ani možné dostat se do BIOSu, jelikož se nedostanu přes POST. v 9 z 10 případů po zapnutí PC se rozjedou všechny větráky a rozsvítí se CPU dioda na zákl. desce a tím to končí. Párkrát se stalo, že se rozsvítili i doprovodné RGB diody a POST došel "až" k RAM, ale nic víc. Věci jako reset CMOS (jumperem i vyndáním baterie), odpojení disků, použití jen jedné RAM jsem samozřejmě zkoušel.

Podezřívám základní desku Gigabyte AB350-Gaming 3 rev 1.0. Gigabyte na svých stránkách uvádí, že pro můj procesor je potřeba verzi BIOSu od F6 a výše. Při koupi byla deska ve verzi F2 až F5, přesně už si nepamatuji. Každopádně v té době s Ryzenem v pohodě fungovala, později jsem prováděl update. Přijde mi tedy divné, že se najednou i s nižší verzí BIOSu, než je F6 do BIOSu nedostanu. Každopádně desku jsem u TS Bohemia reklamoval s obšírným popisem, že nejspíš bude potřeba update desky. Reklamace neuznána s nic neříkajícím popisem "test ok". Podezřívám je ale, že udělali test jen na nějakém test kitu, ta jim řekla, že je deska OK a dál se tím nezaobírali. Můžu se ale mýlit, tak bych rád znal i další názor, než do reklamace pošlu desku znovu.

Na vině může být případně i RAMky Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz CL16, které nejsou oficiálně podporované, ale na rychlosti 2999MHz běhali až do teď naprosto bez problému.

Poslední nepříliš pravděpodobnou variantou může být samotný procesor, který ale po prohledání nejeví nějaké známky poškození. Jedině bude asi potřeba výměna teplovodivé pasty. To ale předpokládám nebude důvod k tomu, abych se nedostal ani do BIOSu.

Grafika je v pořádku, testováno na jiném PC. Bohužel ostatní HW nemám u koho otestovat, nikdo ze známých nemá AMD na AM4.

Má někdo podobnou zkušenost, případně nápad co dál, než začnu jednotlivé komponenty posílat na reklamaci (Desku, RAM, i procesor jsem kupoval v jiném obchodě). Díky

Sestava:
zákl. deska: Gigabyte AB350-Gaming 3 rev 1.0 (SN171200021528)
procesor: AMD Ryzen 5 1600
RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz CL16 (CMK16GX4M2B3200C16)
graf. karta: MSI GeForce GTX 1060 6GT OCV1
zdroj: Corsair RM650x



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15099
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 01 pro 2018 08:53

dyš se post zastaví na pamětech, tak bych začal u nich - průbnout každej modul samostatně, případně v jinym slotu...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39926
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 01 pro 2018 09:33

Jak presne jsi provadel reset BIOSu ?

Baterii je nutne vyndat na 10 minut a soucasne musi byt odpojeny oba
kabely ze zdroje do zakladni desky.

Jaky je konkretni duvod, proc nebyl BIOS aktualizovan na posledni verzi kdyz
jeste pocitac fungoval ?

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 01 pro 2018 18:34

POST se zastaví na RAM tak 1 z 10 případů (možná i méně), pak střídavě svítí CPU i RAM. Většinou se ale zastaví už u CPU a k RAM ani nedojde (nesvítí ani doprovodné RGB diod podél desky, které by se měly normálně rozsvítit).

Moduly jsem už vyzkoušel všechny ve všech kombinacích.

Baterii jsem jednou dokonce vyndal na celou noc, kabely samozřejmě odpojené a bez výsledku.

BIOS aktualizován byl. Předpokládám ale, že se při chybě co nastala resetoval do výchozího stavu. Cca před rokem se mi to jednou stalo, kdy aktualizovaný BIOS po pádu nabootoval s původním BIOSem. Deska má DualBIOS, ale teď se nedostanu ani do toho záložního.

Abych to upřesnil jak k pádu došlo. PC byl uspán a druhý den už nešel zapnout, takže co se stalo v době mezitím netuším. Žádný výpadek proudu nebyl.

pavok
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod pavok » 04 pro 2018 17:32

To bude bios....

Dodatečně přidáno po 3 minutách 17 vteřinách:
Sehnat od nějakého kamaráda A-Series APUs (Bristol Ridge) a zkusit to rozjet s ním.

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15099
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 04 pro 2018 17:52

to nebude verzí BIOSu, pač F6 je základní verze a ta deska už v základu musí R5 1600 podporovat...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 39926
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 04 pro 2018 17:57

BIOS to byt nemuze.

Zamysli se nad tim - ten pocitac fungoval rok a pul, myslis ze 18 mesicu
fungoval s nepodporovanym BIOSem a najednou mu to fungovat prestalo ?

Spis bych hadal ze je deska vadna, jenze bez vyzkousenim jinych komponent
to nelze overit.

pavok
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod pavok » 04 pro 2018 22:54

Ještě mě napadlo jestli není špatný kontakt v hlavním přívodu na desku. Zkus po zapnutí trochu zahýbat přívodním 24pinem jestli tam není problém. Co máš vůbec za zdroj? To je také zásadní. Každej na to kašle, ale má to svůj význam.

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 06 pro 2018 02:38

xbs píše:to nebude verzí BIOSu, pač F6 je základní verze a ta deska už v základu musí R5 1600 podporovat...

Ono je to trochu jinak. Když jsem ji kupoval, tak ještě ani update na F6 BIOS nebyl k dispozici. Dokonce si myslím, že deska byla jen na verzi F2, ale nejsem si jistý. Rozhodně to nebyla vyšší verze jak F5. Ryzen 5 1600 na tom ale rozjet v pohodě šel. Spíš právě nechápu to, že najednou samotný Gigabyte uvádí, že je potřeba F6 a výš, když to ten rok a půl zpět šlo v pořádku i s nižší verzí. Jak se mohou takhle zaběhu změnit "podmínky"? Podivností pro mě je i ta, že u Ryzenů 7 1. generace stačí F3 BIOS, přičemž na starý A-series procesory už je potřeba F6 a vyšší. A právě ty staré A-series procesory teď AMD zasílá jakožto boot kit pro Ryzeny 2. generace, které potřebují F20+. Takže vlastně ani nevím, jaký procesor bych potřeboval na případný update, pokud se mi deska vrátila na F2. Je vůbec možné aby deska po pádu "spadla" na původní verzi BIOSu? Nehraje v tom nějakou roli dualBIOS? Záložní BIOS se upgraduje společně s tím hlavním? Fakt mi to hlava nebere.

Na internetu je hodně lidí co s touto deskou měli podobné problémy a bylo to právě kvuli BIOSu. Nikomu z nich ale předtím ten PC nešlapal rok a půl bez problému.

petr22 píše:Spis bych hadal ze je deska vadna, jenze bez vyzkousenim jinych komponent
to nelze overit.

Deska byla na reklamaci a zaslána zpět s popisem "test OK". Netuším jakým způsobem to testovali.

pavok píše:Ještě mě napadlo jestli není špatný kontakt v hlavním přívodu na desku. Zkus po zapnutí trochu zahýbat přívodním 24pinem jestli tam není problém. Co máš vůbec za zdroj? To je také zásadní. Každej na to kašle, ale má to svůj význam.

Vyzkoušeno a bez úspěchu. Stále jen CPU dioda a to je vše, dál už test ani nepokračuje. Se zdrojem by neměl být problém. Jde o Corsair RM650x.

Ze0
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 09 dub 2019 01:34

Rád bych se vrátil k tomu to problému, který pro mě furt postrádá jakýkoliv vysvětlení.

Deska byla po dvou reklamací vrácena zpět s vyjádřením, že jim běží vše bez problému. Mezitím jsem každou komponentu vyzkoušel v jiné sestavě a také žádný problém. Taktéž na vypůjčené asus B450 desce všechno funguje. Jen prostě z ničeho nic si má deska přestala "rozumět" s mými RAMkami. Jak je to vůbec možné? Chápu, že RAM nejsou na qvl listu, ale oni spolu více jak rok fungovali. Zkoušel jsem také známého celkem čerstvé HyperX Predator RGB 16GB DDR 3600 a ty se na Gigabyte desce taktéž nechytali = opět NO POST.

Jsem tedy v situaci, že obě komponenty jsou stále ještě v záruce, ale nemám šanci je reklamovat, jelikož v jiných sestavách fungují, ale mezi sebou ne. Existuje vůbec nějaké normální vysvětlení?

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Příspěvky: 15099
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 09 dub 2019 12:05

ze zoufalosti bych zkusil profouknout sloty a očistit kontakty na paměťovejch modulech, nic samozřejmě nezkazíš flešnutim nejnovějšího BIOSu...

Uživatelský avatar
malay
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 284
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod malay » 09 dub 2019 13:30

Jen takové přemýšlení nahlas. Ryzeny měly zpočátku velké problémy s kompatibilitou s moduly RAM. Deska má 2 biosy M(main -primární) B(backup - záložní). Ten záložní bios se nespouští automaticky, jeho spuštění se musí vyvolat postupem, který ani není v manuálu k desce uveden. Záložní bios se podle mého názoru nedá aktualizovat a slouží jen k tomu, aby v případě porušení M biosu bylo možné provést zkopírování B biosu do M biosu (čipu). Jestli v servisu poprvé udělali opravu nakopírováním B biosu do M biosu, pak může jít o hodně starou verzi, která ještě není kompatibilní s tvými RAM. Proto jim to s jejich RAM funguje a tobě s tvými ne. Jak říkám, je to jen úvaha a nakonec je všechno jinak. Ale zrovna Corsair Vengeance se s prvními biosy celkem potýkaly.
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5680@4,5/4,3GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB 1700MHz, GPU Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, 3x SSD 250GB, NVMe 256GB, HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • ryzen 5 1600
    od Vasili98 » 04 pro 2019 21:37 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    6
    324
    od Azmir
    05 pro 2019 11:42
  • Sekaní her - Ryzen 1600 + GTX 1080
    od infidel914 » 26 pro 2018 17:09 » v Problémy s hardwarem
    2
    717
    od peta501
    01 led 2019 19:09
  • Ryzen cpu teploty přes afterburner
    od xxx68 » 10 říj 2019 20:02 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    598
    od Lama6543
    10 říj 2019 22:12
  • Taktování RAM přes DRAM calculator (Ryzen 3000)
    od Xerxerus » 04 zář 2019 22:48 » v Taktování a další úpravy PC
    11
    1654
    od efelen
    12 zář 2019 10:30
  • PHP - post
    od L.L » 30 zář 2019 08:49 » v Programování a tvorba webu
    4
    794
    od L.L
    01 říj 2019 11:04

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 23 hostů