PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Ze0
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 01 pro 2018 02:13

Zdravím,
chtěl bych se podělit o problém se svojí PC sestavou s procesorem AMD Ryzen 5 1600. PC jsem sestavoval sám a téměř rok a půl fungoval bez větších problému. Nedávno ale z ničeho nic PC nešel zapnout. Není ani možné dostat se do BIOSu, jelikož se nedostanu přes POST. v 9 z 10 případů po zapnutí PC se rozjedou všechny větráky a rozsvítí se CPU dioda na zákl. desce a tím to končí. Párkrát se stalo, že se rozsvítili i doprovodné RGB diody a POST došel "až" k RAM, ale nic víc. Věci jako reset CMOS (jumperem i vyndáním baterie), odpojení disků, použití jen jedné RAM jsem samozřejmě zkoušel.

Podezřívám základní desku Gigabyte AB350-Gaming 3 rev 1.0. Gigabyte na svých stránkách uvádí, že pro můj procesor je potřeba verzi BIOSu od F6 a výše. Při koupi byla deska ve verzi F2 až F5, přesně už si nepamatuji. Každopádně v té době s Ryzenem v pohodě fungovala, později jsem prováděl update. Přijde mi tedy divné, že se najednou i s nižší verzí BIOSu, než je F6 do BIOSu nedostanu. Každopádně desku jsem u TS Bohemia reklamoval s obšírným popisem, že nejspíš bude potřeba update desky. Reklamace neuznána s nic neříkajícím popisem "test ok". Podezřívám je ale, že udělali test jen na nějakém test kitu, ta jim řekla, že je deska OK a dál se tím nezaobírali. Můžu se ale mýlit, tak bych rád znal i další názor, než do reklamace pošlu desku znovu.

Na vině může být případně i RAMky Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz CL16, které nejsou oficiálně podporované, ale na rychlosti 2999MHz běhali až do teď naprosto bez problému.

Poslední nepříliš pravděpodobnou variantou může být samotný procesor, který ale po prohledání nejeví nějaké známky poškození. Jedině bude asi potřeba výměna teplovodivé pasty. To ale předpokládám nebude důvod k tomu, abych se nedostal ani do BIOSu.

Grafika je v pořádku, testováno na jiném PC. Bohužel ostatní HW nemám u koho otestovat, nikdo ze známých nemá AMD na AM4.

Má někdo podobnou zkušenost, případně nápad co dál, než začnu jednotlivé komponenty posílat na reklamaci (Desku, RAM, i procesor jsem kupoval v jiném obchodě). Díky

Sestava:
zákl. deska: Gigabyte AB350-Gaming 3 rev 1.0 (SN171200021528)
procesor: AMD Ryzen 5 1600
RAM: Corsair Vengeance LPX 16GB 3200MHz CL16 (CMK16GX4M2B3200C16)
graf. karta: MSI GeForce GTX 1060 6GT OCV1
zdroj: Corsair RM650x



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7958
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 01 pro 2018 08:53

dyš se post zastaví na pamětech, tak bych začal u nich - průbnout každej modul samostatně, případně v jinym slotu...

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 34306
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 01 pro 2018 09:33

Jak presne jsi provadel reset BIOSu ?

Baterii je nutne vyndat na 10 minut a soucasne musi byt odpojeny oba
kabely ze zdroje do zakladni desky.

Jaky je konkretni duvod, proc nebyl BIOS aktualizovan na posledni verzi kdyz
jeste pocitac fungoval ?

Ze0
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 01 pro 2018 18:34

POST se zastaví na RAM tak 1 z 10 případů (možná i méně), pak střídavě svítí CPU i RAM. Většinou se ale zastaví už u CPU a k RAM ani nedojde (nesvítí ani doprovodné RGB diod podél desky, které by se měly normálně rozsvítit).

Moduly jsem už vyzkoušel všechny ve všech kombinacích.

Baterii jsem jednou dokonce vyndal na celou noc, kabely samozřejmě odpojené a bez výsledku.

BIOS aktualizován byl. Předpokládám ale, že se při chybě co nastala resetoval do výchozího stavu. Cca před rokem se mi to jednou stalo, kdy aktualizovaný BIOS po pádu nabootoval s původním BIOSem. Deska má DualBIOS, ale teď se nedostanu ani do toho záložního.

Abych to upřesnil jak k pádu došlo. PC byl uspán a druhý den už nešel zapnout, takže co se stalo v době mezitím netuším. Žádný výpadek proudu nebyl.

pavok
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod pavok » 04 pro 2018 17:32

To bude bios....

Dodatečně přidáno po 3 minutách 17 vteřinách:
Sehnat od nějakého kamaráda A-Series APUs (Bristol Ridge) a zkusit to rozjet s ním.

Uživatelský avatar
xbs
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 7958
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod xbs » 04 pro 2018 17:52

to nebude verzí BIOSu, pač F6 je základní verze a ta deska už v základu musí R5 1600 podporovat...

petr22
Guru Level 14.5
Guru Level 14.5
Příspěvky: 34306
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod petr22 » 04 pro 2018 17:57

BIOS to byt nemuze.

Zamysli se nad tim - ten pocitac fungoval rok a pul, myslis ze 18 mesicu
fungoval s nepodporovanym BIOSem a najednou mu to fungovat prestalo ?

Spis bych hadal ze je deska vadna, jenze bez vyzkousenim jinych komponent
to nelze overit.

pavok
nováček
Příspěvky: 17
Registrován: prosinec 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod pavok » 04 pro 2018 22:54

Ještě mě napadlo jestli není špatný kontakt v hlavním přívodu na desku. Zkus po zapnutí trochu zahýbat přívodním 24pinem jestli tam není problém. Co máš vůbec za zdroj? To je také zásadní. Každej na to kašle, ale má to svůj význam.

Ze0
nováček
Příspěvky: 3
Registrován: listopad 18
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: PC nepřejde přes POST (Ryzen 5 1600)

Příspěvekod Ze0 » 06 pro 2018 02:38

xbs píše:to nebude verzí BIOSu, pač F6 je základní verze a ta deska už v základu musí R5 1600 podporovat...

Ono je to trochu jinak. Když jsem ji kupoval, tak ještě ani update na F6 BIOS nebyl k dispozici. Dokonce si myslím, že deska byla jen na verzi F2, ale nejsem si jistý. Rozhodně to nebyla vyšší verze jak F5. Ryzen 5 1600 na tom ale rozjet v pohodě šel. Spíš právě nechápu to, že najednou samotný Gigabyte uvádí, že je potřeba F6 a výš, když to ten rok a půl zpět šlo v pořádku i s nižší verzí. Jak se mohou takhle zaběhu změnit "podmínky"? Podivností pro mě je i ta, že u Ryzenů 7 1. generace stačí F3 BIOS, přičemž na starý A-series procesory už je potřeba F6 a vyšší. A právě ty staré A-series procesory teď AMD zasílá jakožto boot kit pro Ryzeny 2. generace, které potřebují F20+. Takže vlastně ani nevím, jaký procesor bych potřeboval na případný update, pokud se mi deska vrátila na F2. Je vůbec možné aby deska po pádu "spadla" na původní verzi BIOSu? Nehraje v tom nějakou roli dualBIOS? Záložní BIOS se upgraduje společně s tím hlavním? Fakt mi to hlava nebere.

Na internetu je hodně lidí co s touto deskou měli podobné problémy a bylo to právě kvuli BIOSu. Nikomu z nich ale předtím ten PC nešlapal rok a půl bez problému.

petr22 píše:Spis bych hadal ze je deska vadna, jenze bez vyzkousenim jinych komponent
to nelze overit.

Deska byla na reklamaci a zaslána zpět s popisem "test OK". Netuším jakým způsobem to testovali.

pavok píše:Ještě mě napadlo jestli není špatný kontakt v hlavním přívodu na desku. Zkus po zapnutí trochu zahýbat přívodním 24pinem jestli tam není problém. Co máš vůbec za zdroj? To je také zásadní. Každej na to kašle, ale má to svůj význam.

Vyzkoušeno a bez úspěchu. Stále jen CPU dioda a to je vše, dál už test ani nepokračuje. Se zdrojem by neměl být problém. Jde o Corsair RM650x.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • AMD RYZEN 5 1600 + DESKA
    od nakatomi » 19 led 2018 18:44 » v P: Hardware
    3
    735
    od flowem
    22 led 2018 12:00
  • Jakou GK k Ryzen 5 1600
    od Sykrin » 05 led 2018 15:47 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    515
    od Sykrin
    05 led 2018 18:21
  • Chladič pro Ryzen 1600 - vertikální upevnění
    od aastor » 14 led 2018 22:12 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    15
    443
    od dom324
    17 led 2018 21:48
  • Ryzen 5 1600 OC na Asus B350 Prime plus
    od Kaplan007 » 26 úno 2018 21:12 » v Taktování a další úpravy PC
    7
    872
    od FlanK3r
    09 bře 2018 11:58
  • Msi GTX 1060, Asus Prime b350, ryzen 1600
    od Kaplan007 » 27 led 2018 19:34 » v K: Hardware
    12
    1331
    od Kaplan007
    29 led 2018 19:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 7 hostů