CPU nedosahuje max frekvence

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 02 pro 2018 10:06

Ahoj,
po aktualizaci biosu z verze A.10 na A.50, se pri zatezi sice rapidne snizili teploty (80-->68°C), ale maximalni frekvence pri stejnem nastaveni se snizila o 300MHz, respektive max. frekvence jednoho jadra (4600--> 4300). Pri MC to tedy funguje spravne (vsechny jadra jedou na 4.3GHz, ale pri testu jednoho jadra by melo dosahovat samostatne 4.6GHz, aspon tak tomu bylo pred update biosu. Multiplier jak muzete videt na screenu je nastaven opravdu na 46x.
(vysledky z cinebench se take snizili z cca 1400b na 1320b)

je tedy chybny bios? a mel bych zkusit jinou verzi, nebo je to jen o nejakem nastaveni?
zde, nejake screeny (MB, Procesor, napeti, HWmonitor)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.



Reklama
8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 02 pro 2018 23:07

Vsiml jsem si, ze dnes nebo vcera se objevila na strankach nova aktualizace biosu A60, ani po tomto update nedoslo k naprave :/

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 11 pro 2018 17:13

nikdo nic? :D

malay
Level 2
Level 2
Příspěvky: 171
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod malay » 11 pro 2018 17:35

Při aktualizaci biosu došlo k jinému nastavení TDP, i7-8700 a i7-8700K se chovají ve stejných deskách různě. Podle mě tvoje CPU drží za prdel TDP limit, proto se mu nechce "do otáček".
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB, Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, SSD 128GB (Win 7), SSD 250GB (Win 10), HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 12 pro 2018 17:54

Diky, a lze toto uzivatelsky nastavit? nebo nema smysl to hledat, na prvni pohled to nevidim

malay
Level 2
Level 2
Příspěvky: 171
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod malay » 12 pro 2018 19:22

1/ V biosu tvojí desky (Z370) by to jít mělo, hledej něco jako Long/Short Duration Power Limit
2/ Nebo utilitou Intelu XTU: https://www.intel.com/content/www/us/en ... grams.html
Někdo, kdo má Z370 desku od MSI, třeba poradí, jak se ta volba v biosu MSI konkrétně jmenuje
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB, Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, SSD 128GB (Win 7), SSD 250GB (Win 10), HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 13 pro 2018 19:28

long/short duration power limit jsem nasel, ale absolutne nevim jakou hodnotu tam nastavit (nejsou tam ani jednotky v kterych se to zadava), takze zde prosim o radu.
nasel jsem toto vlakno kde ma typek stejny pproblem. https://www.overclock.net/forum/5-intel ... stock.html

jemu pomohlo vypnout XMP - u me nefunguje
pak tam nekdo psal o nastaveni C-state na C3 - nefunguje
jine reseni krom reinstal biosu jsem tam nevycetl.

nicmene to vlakno je X mesicu stare, takze gigabite (o kterem je tam rec) to ma asi vyresene, ale moje MSI nejspis ne :/ nema nekdo stejnou desku?

malay
Level 2
Level 2
Příspěvky: 171
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod malay » 13 pro 2018 19:43

long/short nastav maximální hotnotu, nevím kolik je to přesně - 4096?. Nastav jednoduše co nejvyšší hodnotu.
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB, Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, SSD 128GB (Win 7), SSD 250GB (Win 10), HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 13 pro 2018 20:01

tak nastaveno na max (4096) a bohuzel zadna zmena :/ ale dekuji

malay
Level 2
Level 2
Příspěvky: 171
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod malay » 13 pro 2018 20:20

Zkus ještě ve Windows v profilech napájení zapnout vysoký výkon. Stáhni si Super Pi 1,5 a CPU-Z. Pusť Super Pi alespoň 4M (ať to chvíli trvá) a sleduj v CPU-Z, co to dělá s frekvencí, mělo by ti to ukazovat po většinu času nejvyšší násobič (a frekvenci). S C-state by to podle mého názoru nemělo souviset, ty ovlivňují chování CPU bez zátěže. V každém případě, pokud jsi neměl vážný důvod k aktualizaci biosu a se starším biosem to bylo OK, tal bych se vrátil na starší bios. Ono je to často tak, že aktualizace sice některé bugy vyřeší, ale jiné zase zavleče. Pokud nebyla důvodem aktualizace kombatibilita s jiným hardwarem, vrátil bych se k tomu, co fungovalo. Ty teploty se ti po aktualizaci snižily taky proto, že CPU neboostuje, jak by mělo!!!
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB, Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, SSD 128GB (Win 7), SSD 250GB (Win 10), HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

8700
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 118
Registrován: listopad 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: CPU nedosahuje max frekvence

Příspěvekod 8700 » 13 pro 2018 20:29

tak jsem zkusil ten windows profil, a nasobic stale ukazuje i pri stressu single CPU pouze 43x (dle HW monitoru tam asi na miliS skocilo 4.4Ghz), nasel jsem v biosu i polozku CPU lite mode, kde jsem nastavil max (23) a krom toho ze se mi neuveritelne zvedli teploty (91°C max) tak ve frekvenci zadna zmena, asi mi nezbyde nic jineho nez se vratit ke staremu biosu. ZAdny duvod pro zmenu, krom pocitu ze by se to melo updatovat, jsem nemel :D

Dodatečně přidáno po 4 minutách 51 vteřinách:
navic momentalne ten SC boost ani nepotrebuju.. CPU stejne vyuzivam hlavne na vypocty kde se vyuziva MC a na hry mi to stejne krmi starou 970ku. Resim to jen proto, protoze je to rozbity!! :D


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Výběr Procesoru / Pojmy frekvence procesoru a max. frekvence procesoru : Co je lepší pro hry ?
    od Dotaz » 19 říj 2018 13:26 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    14
    642
    od xbs
    19 říj 2018 20:58
  • Cpu frekvence ve hrách
    od elayer » 01 črc 2018 07:38 » v Hry
    1
    281
    od Michael850
    01 črc 2018 08:37
  • Frekvence CPU v běžném / TB módu
    od Vlk1 » 22 říj 2018 20:07 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    13
    426
    od Vlk1
    23 říj 2018 14:46
  • Výběr CPU (Ryzen), desky, pamětí a chladiče, 15 tis. s DPH max
    od b.m » 17 dub 2018 20:50 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    55
    3773
    od b.m
    09 kvě 2018 09:57
  • Obnovovací frekvence
    od davsto » 12 říj 2018 14:46 » v Vše ostatní (sw)
    2
    437
    od davsto
    12 říj 2018 15:03

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], xbs a 4 hosti