systemova preruseni, zatez CPU

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

radek178
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: únor 08
Pohlaví: Nespecifikováno

systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod radek178 » 30 led 2019 16:50

Ahoj,

potrebuji poradit. Mam problem se zvysenou zatezi CPU, ktery je zatezovan cca 15-30% procesem "systemova preruseni". Hledal jsem ruzne po netu a prisel jsem na moznou pricinu, ale nevim, jak to dal resit.

Velmi p ravdepodobne se bude jednat o problem s nejakym ovladacem. Vsiml jsem si totiz, ze zatez CPU i ten zmineny proces se vyskytnou pouze, pokud do notebooku pripojim dalsi disk.

Mam Dell 5540 s win 10 64b a misto DVD jsem do nej na ALZA koupil box na dalsi HDD, ktery je tam pripojeny pres SATA. Kdyz box s diskem vytahnu z sachty, je po problemu se zatezi. Kdyz ho pripojim, objevi se to znovu.

Jak se to da vyresit, pripadne jaky ovaldac k cemu hledat a nainstalovat? Dell supportassist nebo jak se ten jejich aktualizacni program jmenuje mne z nejakyho duvodu nechce najit zadny ovladac.

dik za tipy.
Naposledy upravil(a) radek178 dne 30 led 2019 20:52, celkem upraveno 1 x.



Reklama
Uživatelský avatar
malay
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 284
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod malay » 30 led 2019 17:53

Podívej se, jestli je pro tvůj notebook novější bios. Pokud ano, tak nejdříve aktualizuj bios, a teprve potom řeš případné potíže na úrovni ovladačů k hardware.
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB 1700MHz, GPU Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, 3x SSD 250GB, NVMe 256GB, HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16434
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod ITCrowd » 30 led 2019 18:10

Pravoklik na počítač/spravovat. Vyber správce zařízení. Najdi položku řadiče IDE ATA/ATAPI. Pravoklik/vlastnosti. Zkontroluj, zda není konflikt.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

radek178
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: únor 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod radek178 » 30 led 2019 19:48

Bios mam posledni. Sice od vcera, ale radsi jsem ho aktualizoval.

Ten radic IDE ATA/ATAPI tam nikde nevidim. Bud su slepej nebo to tam fakt neni. Jako spravce jsem se samozrejme prihlasil.
ata.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16434
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod ITCrowd » 30 led 2019 20:20

Tak buď je to rozdílem W7 X W10, nebo se někde schovává...
Nabízí se ten řadič paměťových zařízení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

radek178
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: únor 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod radek178 » 30 led 2019 20:51

sat.png
Tam jsem to hledal a samozřejmě i rozklikával a nenašel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16434
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod ITCrowd » 30 led 2019 21:02

Když odpojíš ten disk, nezmizí (nezaktivní) ten jediný řadič třídy SD?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9317
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod zeus » 30 led 2019 21:11

Me spis zarazi Intel SATA RAID, cekal bych AHCI.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

radek178
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: únor 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod radek178 » 30 led 2019 21:24

sat1.png
Vypada to tam pak takhle. Viz screen.

Ad AHCI - muzu se podivat do biosu, ale mam pocit, ze kdyz jsem AHCI zapl, ze neco blblo. Ale nevim, jestli je zapnuty nebo ne. Podivam se.

Dodatečně přidáno po 17 minutách 3 vteřinách:
Tak jsem se na to ted dival a v biosu je Raid On. Kdyz zapnu AHCI tak to chvilku nacita win a pak je modra smrt.
Ad AHCI, nejsem sam.
https://www.google.com/search?q=latitud ... e&ie=UTF-8
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

zeus
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Příspěvky: 9317
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod zeus » 30 led 2019 22:02

Dej sem screen Spravy disku s HDD vlozenym v sachte.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uživatelský avatar
malay
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 284
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod malay » 30 led 2019 22:41

Pokud jsi windows naistaloval se sata řadičem nastaveným na raid, tak nemůžeš jen tak přepnout na ahci - to způsobí modrou smrt. V biosu je AHCI potřeba zapnout ještě před instalací windows. Při instalaci si windows podle režimu sata řadiče nainstalují vhodný ovladač a vytvoří záznam v registru.
Sapphire Pure Black X58, Xeon X5670@4,2/4,0GHz + Thermalright Archon, RAM 48GB 1700MHz, GPU Sapphire RX580 Nitro+ 4GB, 3x SSD 250GB, NVMe 256GB, HDD 1TB, RAMdisky, Corsair RM550x, zabaleno do Fractal Define R5

radek178
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 139
Registrován: únor 08
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: systemova preruseni, zatez CPU

Příspěvekod radek178 » 31 led 2019 07:29

disky.png


Jinak primarni disk je ssd a ten v sachte je podle vseho SSHD nebo jak se to jmenuje.

Jak jsem to instaloval si uz fakt nevzpomenu. NTB prosel upgrady z w8 na 10... Z Raid ON jde prepnout na AHCI zmenou par veci bez reinstalace. jen se to zatim bojim udelat. Nechci rozjebat NTB. A taky nevim, jestli by to melo smysl, i kdyz asi jo.
https://www.google.com/search?q=switch+ ... e&ie=UTF-8
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Přerušení zvuku při příchozí zprávě
    od HarryJS » 01 dub 2019 06:43 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    412
    od HarryJS
    01 dub 2019 06:43
  • zátěž IE 11
    od Dol » 18 kvě 2019 08:06 » v Internet a internetové prohlížeče
    3
    339
    od Turion
    18 kvě 2019 09:07
  • zátěž a zavírání IE11
    od Dol » 29 dub 2019 15:11 » v Vše ostatní (sw)
    4
    397
    od xbs
    29 dub 2019 15:32
  • Systémové přerušení bere 100 % využití procesoru při spuštění správce úloh.
    od mmmartin » 30 dub 2019 21:31 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    6
    550
    od mmmartin
    01 kvě 2019 11:17
  • Taktování CPU
    od desperado007 » 05 bře 2019 21:01 » v Taktování a další úpravy PC
    4
    732
    od vuLva
    05 bře 2019 21:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], jimbo009, petr22 a 14 hostů