Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 289
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Scientific » 05 bře 2019 11:44

Ahoj, při běžné kancelářině mi občas občas jede CPU na 100 %, potom zase RAM na 100 %, nejčastěji HDD na 100% přestože nic neprovádím I/O operace. Všiml jsem si souvislosti s RAM, nekdy, když je RAM pře 70%, tak disk vyleze trvale na 100% a notebook je pomalý údajně spojeno s technologií SMR, již jsem byl poučen.

Takhle se střídá 100% využití prostředků. V minulosti byl problém s nabíječkou. Tak ne napadlo, jestli to nemůže být nabíječkou? Pokud ano, jak to ověřit bez multimetru? Například pomocí využití napětí zobrazovaného programem CPU-Z nebo tak něco?

Děkuji všem za tipy.



Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod petr22 » 05 bře 2019 11:48

Ty sice nic neprovadis, ale system tech I/O operaci provadi sam tisice.

Funkce adapteru se overuje tak, ze se vyzkousi jiny, ale pochybuju ze toto
zpusobuje adapter.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 289
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Scientific » 05 bře 2019 12:29

Je mi jasné, že systém nějaké operace provádí, ale pochybuji, že jich provádí tolik, aby přetěžoval disk, že brutálně zpomalí notebook.

Otestování funkce jsem myslel, tak, jestli nějakým nástrojem nejde zjistit,jestli poskytuje správné napětí, hádám, že kdyby napětí bylo menší, tak by se právě omezoval výkon notebooku, něco takového jsem již zažil. Kdy špatný kontakt v kabelu způsoboval malý výkon, přestože se nabíjel.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16441
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod ITCrowd » 05 bře 2019 12:40

Samotná velikost napětí není relevantní. Musel bys ho měřit při jmenovité zátěži.
Další problémy může způsobovat nežádoucí zvlnění, to zase nedáš bez osciloskopu.
Takže nejjednodušší je, co radil petr - zkusit jiný.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
atari
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1948
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod atari » 05 bře 2019 12:54

Scientific píše:, hádám, že kdyby napětí bylo menší, tak by se právě omezoval výkon notebooku,

Ty ale popisuješ jiné příznaky. Jak psal petr22, taky tomu nevěřím.

I když je menší napětí, a baterie se dokáže nabít, tak ten výkon rozhodně nebude nižší. Zkus nabít baterii, odpojit nabíječku ze zásuvky, a uvidíš jak se to bude chovat.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod petr22 » 05 bře 2019 12:55

Neco to CPU, RAM a HDD vytezuje na 100%.

A to neco musi byt videt ve spravci uloh.

Uživatelský avatar
atari
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1948
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod atari » 05 bře 2019 12:59

To sice je, ale když se chci například dopátrat, co přesně vytěžuje disk, tak to bývá často problematická detektivka...

Zivan
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1049
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Zivan » 05 bře 2019 13:30

Obcas umi i dlouho otevreny prohlizec se spoustou zalozek zabrat celou volnou pamet. Do toho nejaka blbe navrzena stranka (otevrena 3x), blba reklama a dvoujadrove CPU je na 100%. No a nepomuze tomu ani SMR disk, na kterem je system a swapuje na nej. Netusim, co hlasi Win za vytizeni SMR disku, kdyz se rozhodne "uklizet" a ignoruje pozadavky OS, ale pokud je to to 100% vytizeni, tak by to mohlo odpovidat popisovanemu stavu.

Edit:
Kdyz koukam na recenzi 8TB SMR disku na diit.cz, tak tam popisuje a i na screenshotech je videt 100% zatez disku, ktery ale nic nedela.

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 289
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Scientific » 05 bře 2019 13:55

Ano, bylo to kabelem a CPU se nedostal přes 0,3 Ghz. Stačilo kabel narovnat na druhou stranu a najednou výkon CPU připraven na SETI. :-D

Nehodlám kupovat jiný adaptér, abych to jen tak zkusil, snažil jsem se k té informaci dostat jinak. Ale spíš to vypadá fakt na standardní chování i3 + SMR disk + více otevřených záložek ve Firefoxu. :-D

Ve správci úloh je vidět samozřejmě úplný prd. Něco je vidět tak možná v pokročilém sledování prostředků, ale jak píše atari, tak to není tak jednoduché. Někdy je to pagefile, ale někdy je to všechno možný. :-D Ale za CPU a RAM vždycky může Firefox, který je mi schopný sežrat jednou týdně i 8GB RAM. Vyžíral mi 90% paměti dvakrát denně než, jsem dokoupil paměť. Když dokoupím dalších 8 GB RAM, už ji bude vyžírat třeba jen jednou za 14 dní. :-D

@Zivan: Jako tohle podezření mám už dlouho, ale na druhou stranu sem si furt, říkal, že notebook za 20 táců by asi nemělo rozházet 16 otevřených záložek ve firefoxu. :-D Takže asi tomu je opravdu tak. Hold příště koupím herní notebook na kancelářinu + vyhodím disk a dám tam pořádný. :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 37774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod petr22 » 05 bře 2019 14:01

Vyzkousej Palemoon, je to optimalizovany klon Firefoxu.

Jeho narocnost na RAM je podstatne nizsi nez u Firefoxu, pri 200 zalozkach zere jen 5 GB RAM,
Firefox na to same potrebuje asi tak 15 GB jen pro sebe.

Zivan
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1049
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Zivan » 05 bře 2019 14:23

Ja zrusil cachovani do RAM a najednou mi Firefox i po tydnu nevypinani (jen uspavani) a treba 60 zalozkach zere "jen" 4GB z 16GB. Predtim bral klidne 12-14GB.

Co mas za notebook? Nejde do nej pridat SSD na OS a ten SMR disk nechat jen na data?

Scientific
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 289
Registrován: červenec 13
Pohlaví: Muž

Re: Jak ověřit kondici nabíječky bez multimetru?

Příspěvekod Scientific » 06 bře 2019 18:23

petr22: Palemoon si mi doporučoval už minule. Nemám zájem, používám cloudovou synchronizaci dat firefoxu + řadu doplňků, které mi usnadňují práci, jistě mi na palemoonu nebudou řádně fungovat.

Zivan: Jednou jsem se o něco takového snažil, myslím, že se mi to nepovedlo na každém webu co sem našel radily jiný postup. Neměl bys prosím třeba ještě v historii uložený tebou ověřený návod jak to funguje? Nepamatuješ si proměnnou, kterou se to dá nastavit? To se bude cache ukládat na disk vid?

Notebook mám nový, dokud je v záruce, tak bych chtěl používat ten původní disk, navíc teď nejsou finance na investici do pořádného SSD. Děkuji ti moc za tip na odlehčení RAM od cache a radu jak to zařídit.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak si ověřit přítele na Epicgames
    od Speed_dead » 05 črc 2019 16:38 » v Vše ostatní (sw)
    11
    548
    od petr22
    11 črc 2019 09:54
  • Výběr nabíječky
    od Mouse_cz » 15 říj 2018 21:13 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    14
    916
    od petr22
    20 říj 2018 22:34
  • Win10 - Instalačnímu programu se nepovedlo ověřit kód Product key
    od Waclaw666 » 09 úno 2019 15:12 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    4
    421
    od Waclaw666
    09 úno 2019 20:13
  • Porucha nabiječky od notebooku
    od linteos1 » 26 kvě 2019 12:41 » v Vše ostatní (hw)
    1
    295
    od petr22
    26 kvě 2019 13:24
  • Pokles fps při zapojení nabíječky
    od Shoume » 07 dub 2019 15:54 » v Problémy s hardwarem
    31
    1299
    od drobino
    16 dub 2019 19:52

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], matvija35 a 11 hostů