Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

dikusek1
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 109
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod dikusek1 » 07 úno 2020 01:26

Zdravím,
Už jsem z toho úplně v koncích a nevím si rady co s tím..
Taťka potřeboval nové komponenty, protože jeho procesor byl už hodně starý na dnešní dobu a kolikrát se mu zasekal počítač a nestíhal..
Takže jsme koupili:
CPU : AMD RYZEN 5 3600
MB: GIGABYTE B450M S2H (REV 1.0) na obalu je napsano RYZEN 3000 DESKTOP READY takže hádám že update biosu kvůli procesoru není třeba a nebude to tím...
RAM : HyperX FURY DDR4 16GB 2666MHz

Ze stareho PC jsme použili:
SSD 128GB a HDD 2TB
GPU AMD SAPPHIRE HD 7770
HAL3000 Case
a nakonec PSU CHIEFTEC iARENA GPA-400S8 400W

Takže jsem PC sestavil vše zkontroloval, zapojil vše jak má být, napajení na CPU (na MB je 8pin a tento zdroj ma pouze 4pin ale jak jsem se dočetl tak to pry nevadí), napajení na GPU, napajeni na desce, všechny SATY a napajeni na disky, kabel z monitoru do grafiky(do té dedikované ne do integrované kterou asi ani tento CPU neobsahuje pokud myslím) a PC se rozjel ale nenajel vůbec ani do BIOSU, na monitoru jen NO SIGNAL, bežel jen větrák od CPU,větrák na GPU nejel ale grafika hřála.., zadní větrák se skoro netočil jen vždy takové slabé otáčky (vypadá to jakoby jste se pomalu rozjížděli do kopce na kole a po 5 sekundách vám došli síly a po chvíli se to pomalu roztočilo a pak zas ne.. nikdy se to ale nerozjelo na normální rychlost..), zapojená myš normálně svítila a jela, ale zato klavesnice nic, žadné kontrolky nesvítili..(a byla taky zapojená)

Takže tímhle jsem si myslel že je slabý zdroj, protože ma jen ten 4pin na CPU, ma jen 400W, je taky už dost stary kolem 10 let..
Takže jsme objednali Seasonic S12III-500, 500W, který už ma ten 8pin na CPU a celkově vyšší výkon a mel by to v pohodě utáhnout, takže jsem znova vše zapojil jak má být, a problém je úplně stejný jak se starým zdrojem... Zkusil jsem vypojit disky a zkusit jestli ten BIOS nenajede ale taky bez reakce, zkoušel jsem vyndat a dát zpátky baterku na základní desce , dokonce ji i vyměnit ze staré desky ale také nic.. také jsem zkoušel šroubovákem CLR_CMOS s těma pinama ale bohužel.., zkoušel jsem i vyměnit grafickou kartu, jenže také nepomohlo(vetrak se sice rozjel tak na 2 vteřiny ale pak přestal jet..)

Tenhle problém jsem při skládaní PC zažil poprvé a že by nic z výše uvedených pokusů nic nepomohlo to se fakt divím..

Nemáte tedy nějaké rady co by s tím mohlo být? Budu rád za každou odpověď

Jo a taky jsem ještě zkoušel dát paměť RAM do jinčiho slotu ale opět stejný výsledek...


MB : MSI B85-G43 / CPU : Intel Core i5 4460 3,20GHz / RAM : Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 1600MHz/
GPU : Asus Strix RX 470 4GB / PSU: Seasonic SI2 520W 80PLUS Bronze /
CASE: Zalman Z1 NEO / SSD: Kingston HyperX Savage 120GB / HDD: 500GB a 250GB

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 43026
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod petr22 » 07 úno 2020 06:58

Jdi vratit ty pomale paeti, kup aspon 3200 MHz a vyzkousej to znovu.

Pameti musi byt ve slotech dle manualu, ne kdekoliv.

To same deska - jestli se vejde ATX, nema zadny smysl kupovat mATX.

dikusek1
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 109
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod dikusek1 » 07 úno 2020 12:32

A jaký ma na to vliv jestli jsou pomalejší paměti nebo je deska velikosti mATX že to to nejede? Myslím si že žádný.. Paměti jsem zkoušel v obou slotech které jsou na desce a to několikrát..
Jinak předtím byla ve skříni taky mATX deska takže tam je tedkom taky mATX
Chci nějaké rady jak to zprovoznit a ne že by bylo lepší koupit rychlejší paměti atd.. Takové věci pokud vím mají na to minimalní vliv
MB : MSI B85-G43 / CPU : Intel Core i5 4460 3,20GHz / RAM : Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 1600MHz/
GPU : Asus Strix RX 470 4GB / PSU: Seasonic SI2 520W 80PLUS Bronze /
CASE: Zalman Z1 NEO / SSD: Kingston HyperX Savage 120GB / HDD: 500GB a 250GB

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18030
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod xbs » 07 úno 2020 13:01

ATX deska a rychlejší paměti maj vliv na celkovej výkon, proto ten návrh... jinak asi zkusit po sobě všechno zkontrolovat, včetně zmíněnejch pamětí ve správnejch slotech (doufám žes nekoupil jeden 16GB modul), případně pak rozebrat a sestavit znova, třeba zkusmo na stole...

dikusek1
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 109
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod dikusek1 » 07 úno 2020 13:06

Nejde mi o celkový výkon, ale o to že to nejede a nenačte se ani ten BIOS.. a mám ten jeden 16GB modul právě, je to snad špatně?
Rozebrat a sestavit znova jsem udělal tak snad 3x 4x a vždy jsem si to zkontroloval a výsledek byl furt stejný... Není to můj první sestavený PC, ostatní sestavy mi najely bez problémů a byl třeba problém v softwaru, ale tady se mi nenačtě ani ten BIOS jen se roztočí větrák na CPU, zadní větrák na skříní jak jsem popisoval nahoře a GPU sice hřeje ale větrák stojí..(nejedná se o grafiku kde při nízkých teplotách je větrák na 0dB aby se zamezila hlučnost atd.. když se jedná o 7770HD..
MB : MSI B85-G43 / CPU : Intel Core i5 4460 3,20GHz / RAM : Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 1600MHz/
GPU : Asus Strix RX 470 4GB / PSU: Seasonic SI2 520W 80PLUS Bronze /
CASE: Zalman Z1 NEO / SSD: Kingston HyperX Savage 120GB / HDD: 500GB a 250GB

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18030
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod xbs » 07 úno 2020 13:14

já rozumim vo co ti de, jen sem vysvětlil to doporučení výše, na chod kompu to samozřejmě vliv nemá, jen sou ty komponenty nešťastně zvolený (ideálně ATX deska a 2x8GB 3200MHz+)... buď ta deska nejni Ryzen 3000 ready nebo je holt něco vadnýho... ten paměťovej modul je teda ve správnym slotu dle návodu?
Naposledy upravil(a) xbs dne 07 úno 2020 13:16, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19228
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod ITCrowd » 07 úno 2020 13:15

Jak píše petr - vrať tu paměť, kup jiné a to 2x8GB. A i když už dnes není třeba, přesto se radši dívám do kompatibility listu. https://download.gigabyte.com/FileList/ ... atisse.pdf
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18030
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod xbs » 07 úno 2020 13:16

možno taky lípnout na desku pípák, čimž by se dal problém líp diagnostikovat...

dikusek1
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 109
Registrován: srpen 15
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod dikusek1 » 07 úno 2020 13:18

Tak starý počítač byl taky mATX deska a přimo si tatka zažadal o jeden slot 16GB aby to případně v budoucnu mohl upgradnout na více pamětí.. deska je jak jsem říkal GIGABYTE B450M S2H (REV 1.0) kde přímo na stránkách výrobce je že to podporuje 3 generaci AMD RYZEN a je to i na krabici od desky, viz.
amd-ryzen-3000-ready-nalepka.png


Dodatečně přidáno po 6 minutách 36 vteřinách:
Jinak ano, zkoušel jsem paměti jak v jednom tak druhém slotu.. a pokaždé jsem kupoval do sestav jeden modul paměti tak nevím proč by to jet nemohlo..
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
MB : MSI B85-G43 / CPU : Intel Core i5 4460 3,20GHz / RAM : Kingston HyperX Fury 8GB DDR3 1600MHz/
GPU : Asus Strix RX 470 4GB / PSU: Seasonic SI2 520W 80PLUS Bronze /
CASE: Zalman Z1 NEO / SSD: Kingston HyperX Savage 120GB / HDD: 500GB a 250GB

Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18030
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod xbs » 07 úno 2020 13:31

možno že by se chybka vloudila a flešnutá by nebyla, každopádně to že původní deska byla mATX nic neznamená, pokud se vejde ATX tak je to lepší volba, Ryzeny holt výkonově těžej z rychlejších pamětí a mATX desky neumožňujou jejich vysoký takty (pokud je to na běžný použití tak samozřejmě nejni nutný ždímat maximum výkonu, R5 3600 ho má dost už sám o sobě)...

pípák máš?

jinak nigdo tu netvrdil že to s jednim modulem nepojede, jen je to nevhodně zvolený - asi neumíš číst a meleš si furt svoje :evil:

Uživatelský avatar
gogo1963
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2317
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod gogo1963 » 07 úno 2020 15:25

redy-neredy, na czc je rozsáhlá diskuze, že i když je něco na krabici, nezaručují, že třeba ta revize 1 bude mít bios f40 a vyšší, na kterém ryzeny 3x pojedou ... řekl bych, že je potřeba flash

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 19228
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Nově sestavený PC, nenajede ani BIOS

Příspěvekod ITCrowd » 07 úno 2020 16:05

Flash samozřejmě zkusit může.
Nicméně na rozdíl od té paměti, procesor R5 3600 na kompatibility listu je. Ovšem až od BIOSu "7C02v19".
Tak jestli dostal nějakou satrší desku...
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Po aktualizaci grafiky nenajede bios
    od Loerkin » 09 zář 2019 22:39 » v Problémy s hardwarem
    1
    358
    od ITCrowd
    09 zář 2019 23:07
  • Nově sestavený PC buď zamrzne nebo BSOD(CLOCK WATCHDOG TIMEOUT)
    od dikusek1 » 07 srp 2019 15:53 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    5
    1406
    od petr22
    07 srp 2019 19:22
  • BIOS nevidí nově koupený SSD disk
    od Gan » 24 kvě 2020 17:59 » v Problémy s hardwarem
    6
    377
    od petr22
    25 kvě 2020 07:09
  • Sestavený PC Nacenění + Prodej
    od TomOnd » 18 črc 2020 16:33 » v P: Hardware
    1
    255
    od xbs
    18 črc 2020 17:26
  • Win10 nenajede
    od multa62 » 25 pro 2019 10:47 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    5
    452
    od multa62
    26 pro 2019 12:53

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů