Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Fairman20
nováček
Příspěvky: 25
Registrován: duben 13
Pohlaví: Muž

Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod Fairman20 » 08 bře 2020 22:11

Dobrý večer, dneska jsem se setkal s takovým problémem. Předem upozorním, že jsem na PC co se hardwaru týče úplný laik, tak prosím, pokud se najde někdo tak hodný a rozhodne se mi poradit, ať vypíše přesně, jak postupovat. Budu mu za to moc vděčný a popřípadně jsem schopný poskytnout i nějakou finanční odměnu. Přejdu tedy k věci, ve stručnosti:

Po dvou dnech zapnu PC, že si jdu zahrát World of tanks, jako vždy. Hra se celkem nechutně sekala, nikdy předtím mi to nedělalo. Napadlo mě kouknout se do vlastností a tam na mě vyskočilo tohle, což by dle mého laického názoru mohlo být problémem: Obrázek
Následně jsem se podíval do správce úloh: Obrázek

Absolutně nechápu, kde by mohl být zakopaný pes. Vždycky počítač fungoval bez jakýchkoliv problému, teď se mi dokonce blbě načítá i prohlížeč, zasekaně.

Může mi prosím někdo pomoc? Děkuji mnohokrát.



Reklama
martin.100
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod martin.100 » 09 bře 2020 06:13

Předpokládám, že to je 2x 4 GB. Zkusil bych zapojit po jedné zda system naběhne. (zda jsou obě RAMky OK).

Uživatelský avatar
peta501
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2345
Registrován: únor 07
Pohlaví: Muž

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod peta501 » 09 bře 2020 07:01

Kdyby nebyly obe ramky OK tak to nebude hlasit nainstalovana pamet 8gb.

Zkusil bych pohledat v biosu, pripadne OS zda neni nekam pridelena.
Core i5 9600KF, MSI Z390A Pro, 16GB RAM , GTX1070, 1TB WD HDD, 650W Corsair, Creative X-fi Windows 7 HP
O2 VDSL 16MB

Xbox One

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1605
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod Zivan » 09 bře 2020 08:29

Obe vytahnout a poradne zasunout.

Fairman20
nováček
Příspěvky: 25
Registrován: duben 13
Pohlaví: Muž

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod Fairman20 » 13 bře 2020 18:50

Na PC jsem byl chvíli včera a předevčírem a koukal jsem, že využitelných 3,98GB zmizelo a bylo tam něco okolo 8GB.. Neměl jsem moc času otevírat bednu, tak jsem to nechal a koukám dnes, že opět 3,98GB použitelných.. Zítra to zkusím vytáhnout a znovu vložit.

Vyřešilo by přikoupení RAM ten problém?

kecalek
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 263
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod kecalek » 13 bře 2020 19:20

Ja by som sa skôr zameral na toto:
https://i.gyazo.com/bc47892fe5bd245889d ... fc9a4b.png
Máš pre HW rezervovaných cez 4GB! Čo obsadzuje túto pamäť? Ktorý komponent? Možno nejaký proces na pozadí!
Pretože hore vo využití pamäte máš využívaných 57% z tých 8GB, čo je cca práve tých viac ako 4GB!

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8087
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod Karrex » 13 bře 2020 19:24

HW rezerováno někdy hlásí pokud je vadná jedna RAM a nemusí ukazovat celkovou 4GB.
(Poslední stavěný PC měl ten stejný problém).

Prostě zkus každou zvlášť, jako první rychlý test.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

martin.100
Level 1
Level 1
Příspěvky: 77
Registrován: duben 17
Pohlaví: Muž

Re: Nainstalovaná paměť RAM 8,00GB (použitelné 3,98GB)

Příspěvekod martin.100 » 13 bře 2020 20:00

Jak již zde zaznělo, nejdřív zkusit zda jsou pořádně zasunuté ve slotech (nejsou prohnuté ?), poté vyzkoušet po jedné, zda jsou dobré. Měl jsem před časem stejný problém, kdy systém mi ukazoval přesně to samé - poloviční použitelnou kapacitu proti instalované a po odzkoušení jednotlivých RAMek byla jedna špatná (šlo na reklamaci). Pokud je samostatně zapojená RAMka špatná, nenaběhne s ní systém v žádné základní desce.

Těch 57% využívané paměti není z 8 GB, ale pouze ze 4 GB. Na záložce Fyzická paměť je uvedené, že používaná je 2341 MB a volná 1705 MB, což právě dohromady dává ony 4 GB.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • System hlasi 16GB pouzitelne 13.9GB
    od Baader » 10 úno 2020 20:26 » v Problémy s hardwarem
    4
    407
    od Baader
    10 úno 2020 20:41
  • pamět'
    od Petr007 » 15 kvě 2020 17:28 » v Vše ostatní (sw)
    1
    248
    od kecalek
    15 kvě 2020 17:35
  • Výměna paměť RAM
    od Paynnx » 24 led 2020 12:45 » v Problémy s hardwarem
    8
    527
    od xbs
    24 led 2020 19:07
  • Operační paměť (RAM)
    od Kellercze » 07 dub 2020 19:13 » v Rady s výběrem hardwaru a sestavením PC
    5
    383
    od Kellercze
    07 dub 2020 21:22
  • Fyzická paměť ram a její nedostatky ve Windows
    od DesperadoKHY » 06 úno 2020 16:50 » v Vše ostatní (hw)
    1
    385
    od sim20
    06 úno 2020 18:22

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Brandwatch [Bot], CommonCrawl [Bot] a 7 hostů