Špatné nastavení RAM? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pandora Rosalez
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 137
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod Pandora Rosalez » 28 dub 2020 17:14

Ahoj,

v základové desce ASUS TUF X470-PLUS GAMING - AMD X470 mám HyperX Predator RGB 32GB (2x16GB) DDR4 3200. Bohužel když používám obě RAM, tak mám poměrně často BSOD pády počítače (už je tady na to jedno dlouhé téma, kde bylo nakonec zjištěno, že jde o nekodifikovanou chybu jádra) ale když jedu jen na jedné paměti, tak je to v pohodě (testováno zatím jen dva týdny, ale změna byla značná).

V BIOS jsme měla u nastavení RAM frekvence: 2400 MHz a voltage: 1.200 V (kontrolovala když tam byla zapojena jen jedna) a na CZC jsem byla v diskuzi upozorněna, že mi to vůbec nesedí s tím, co bych u RAM měla mít nastavené. Jde to nějak změnit? Mohl by to být ten problém, proč mi s oběma RAM počítač blbne?

Díky.

Dodatečně přidáno po 1 minutě 44 vteřinách:
PS: Asi bylo myšleno toto, co mají u RAM na stránkách...

Parametry časování:
JEDEC: DDR4-2400 CL17-17-17 @1.2V
XMP Profile #1: DDR4-3200 CL16-18-18 @1.35V
XMP Profile #2: DDR4-3000 CL15-17-17 @1.35V



Reklama
Uživatelský avatar
xbs
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Příspěvky: 18079
Registrován: prosinec 17
Bydliště: mezi venuší a marzem
Pohlaví: Muž

Re: Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod xbs » 28 dub 2020 17:23

zkus to provozovat na tom druhym XMP profilu (pokud ho tam máš taky) a sleduj to...

Pandora Rosalez
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 137
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Re: Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod Pandora Rosalez » 28 dub 2020 18:39

Ok, vrátila jsem tedy druhou RAM a nastavila XMP 2. Uvidím, jestli to takto pojede nebo ne. Díky.

Zivan
Level 4.5
Level 4.5
Příspěvky: 1524
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod Zivan » 28 dub 2020 19:25

No pokud to blbne na JEDEC nastaveni, tak bych se divil, kdyby XMP bylo OK. Jedine, ze by nestacilo 1,2V ani na 2400MHz.

Prohnal bych to Memtestem nez zkouset stabilitu Win a cekat, co se pri padech poskodi.

Pandora Rosalez
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 137
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Re: Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod Pandora Rosalez » 28 dub 2020 20:03

Memtest jsem dělala, bylo to už v tématu BSOD (viewtopic.php?f=118&t=212965) a chybu mi to nenašlo. Zkoušela jsem i win diagnostiku (mdsched) u každé zvlášť i dohromady a taky mi to chybu nenašlo...

Dodatečně přidáno po 4 minutách 53 vteřinách:
Je to tedy spíš RAM a nebo je špatná ta deska?

Azmir
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2000
Registrován: březen 15
Pohlaví: Muž

Re: Špatné nastavení RAM?

Příspěvekod Azmir » 29 dub 2020 03:58

A proč to nevyřešíš v minulém tématu, máš tam nejchytřejšího z nejchytřejších a všichni ostatní jsou pleb, my ti přece nemůžem pomoct. Pokud je vadná deska, tak se s tím budeš "párat" donekonečna a stejně to pravděpodobně nikdy jistě nezjistíš. Vrátit to nebo objednat novou desku, na tu to zkusit dát a tu kdyžtak do 14 dnů vrátit.

Ram se často zapojujou jinak, pokud jedou jenom na jednu ram, než když jedou dvě. Měla by ses podívat do manuálu desky, do jakých slotů je ideální je zapojit ve dvou nebo jako jedinou.

Stáhl bych prime 95 v29.8 build 6. Options -> torture test. Dole zakliknout disable u všech avx. Small test testuje procesor. Large ram. Můžeš zkusit oba. Otestoval bych jak s jednou, tak dvěma pamětama, ale umístěnýma ve správných slotech ! Nejlépe nastavených na ten XMP profil. Pokud to vydrží řekněme 20 minut, spíš to bude tou deskou. Pořád bych zvážil objednání jiných ram/desky, vyzkoušet a kdyžtak do 14 dnů vrátit, pokud se ti nechce do reklamace, která už ale měla proběhnout dávno, takhle se jenom trápíš a možná nikdy nezjistíš co to je.
Intel i7 9700k - 5 GHz@1.285V + Noctua NH-D15, PALiT GeForce RTX 2080 Super GameRock, Crucial Ballistix 2x8 GB 3866 MHz@1.4V, Gigabyte Z390 Aorus Pro, M.2 NVMe 1TB Transcend MTE220S, Seasonic Focus Plus Gold 750W, Fractal Design Define S(4x140mm fans)

144 Hz QHD 27" - HP 27xq, Roccat Kone Pure Owl Eye, Hyperx Cloud Flight, Trust GXT Cada mechanical

Pandora Rosalez
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 137
Registrován: srpen 13
Bydliště: Praha
Pohlaví: Žena

Re: Špatné nastavení RAM?  Vyřešeno

Příspěvekod Pandora Rosalez » 29 dub 2020 07:21

To téma se mi zdá už roztahané a mrtvé... teď jsem aspoň zjistila něco nového a týká se to HW, proto jsem založila nové téma... nikomu se asi nebude chtít plácat ne šesti stranách jinde...

A ano, reklamace měla proběhnou už dávno, ale ten počítač prostě potřebuju a nebylo moc příležitostí, kdy bych ho prostě na měsíc mohla šoupnout "mimo provoz"... a když už ano, zase se mi to nechtělo řešit u mrňavého okna s rouškou na puse, když tam mají momentálně jen výdej... nebo nevím jak teď, když se to co chvíli mění... Objednávat si nic nového nechci, já nejsem žádný technik, abych uměla vyměnit desku... to bych to dost jistě zabila ještě víc. Buď se k tomu dostanu, až se uklidní situace a nebo to vyřeším dřív a budu třeba reklamovat jen RAMky... pokud desku, tak to jim to tam stejně donesu celé tak jako tak... :dontgetit: To je asi jediné, o co mi aktuálně jde...

Zkusím tedy po práci další test. Díky.

Dodatečně přidáno po 11 hodinách 24 minutách 49 vteřinách:
Tak otestováno... nalezeno nula chyb, běžel kolem půl hodiny (RAM + procesor). Zapojené RAM jsou tam také podle toho, co je i v manuálu. Potom, co tam mám opět obě paměti, tak mi to spadlo během toho, co jsem od počítače odešla asi na 15 minut, měla jsem zapnutý jen prohlížeč...

Myslím si, že problém bude tedy podle všeho v základní desce... takže se stejně nevyhnu tomu, že budu muset do CZC tahat celou bednu. Beztak bych to neuměla odpojit a ani případně zpětně zapojit... :roll:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Špatně nahraný bios
    od Araatis » 15 kvě 2020 16:51 » v Problémy s hardwarem
    1
    171
    od drobino
    15 kvě 2020 18:16
  • Špatně fungující systém
    od HawletKackard » 16 dub 2020 19:07 » v Windows 10, 8, 7, Vista, XP…
    6
    488
    od ITCrowd
    18 dub 2020 08:40
  • Špatně kombalita dvd přehrávače s tv
    od Prd0Ch » 16 pro 2019 14:05 » v Vše ostatní (hw)
    7
    487
    od petrmet
    16 pro 2019 20:26
  • Špatné čtení disku
    od Petron » 16 lis 2019 14:54 » v Problémy s hardwarem
    3
    436
    od Petron
    16 lis 2019 19:01
  • Sony Vaio - špatné ovladač
    od petan320 » 06 led 2020 19:15 » v Administrace sítě
    1
    746
    od RIKI22
    06 led 2020 19:17

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot], Qinter a 5 hostů