PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce  Vyřešeno

Příspěvekod GreenSantaa » 23 led 2021 12:21

Zdravím, v týdnu jsem si přikoupil do PC novou RAMku, jedná se o stejné modely RAM. Po instalaci obou RAM do počítače, počítač nenajede ani do BIOSU, klávesnice ani monitor se nerozsvítí. Když dám novou RAMku samostatně do prvního slotu, počítač se znova rozjede. Obě RAMky byly vyzkoušené v jiném počítači a počítač normálně najel do Windowsu. Dokonce jsem objednal novou základní desku, protože jsem se někde dočetl, že by to mohlo být tím, ale ani s novou základní deskou počítač nenabootuje. Předem děkuji za pomoc.

RAM: HyperX Fury Black 8GB DDR4 2666 CL16
MB: ASUS PRIME B450M-K II
CPU: AMD Ryzen 3 1200
GPU: GIGABYTE GeForce GTX 1060 WINDFORCE OC 3G, 3GB GDDR5
ZDROJ: SilentiumPC Vero L2 - 500W
SSD: Crucial MX500 250GB
HDD: Seagate BarraCuda, 3,5" - 1TB

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48030
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod petr22 » 23 led 2021 12:48

Mas pameti v tech slotech, kde maji podle manualu k zakladni desce byt dva moduly ?

Nejde je dat kamkoliv, nejspis to budou sloty 2 a 4.

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod GreenSantaa » 23 led 2021 12:51

Tahle základní deska má pouze dva sloty.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5297
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod gogo1963 » 23 led 2021 12:53

máš poslední bios? ten často řeší kompatibilitu pamětí
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod GreenSantaa » 23 led 2021 12:56

Jojo, to byla první věc co jsem udělal.

Dodatečně přidáno po 3 minutách 29 vteřinách:
Zkoušel jsem zapnout D.O.C.P, snížit je na 2133 MHz, ale nic z toho nepomohlo.

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 2
Level 2
Příspěvky: 205
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod pcmaker » 23 led 2021 18:54

Některé věci nejsou stejné i když se zdají. Zkontroluj, zda je označení přímo na štítcích RAM naprosto stejné. V současnosti se začínají hodně objevovat 1R moduly a pokud máš starší 2R, nemusí je MB spolu zkousnout. Můžeš sem opsat přesné označení z obou paměťových modulů? Třeba něco jako "HX426C16FB3/8" a pod.

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod GreenSantaa » 23 led 2021 19:15

Oba moduly mají označení HX426C16FB3/8, byly vyzkoušeny v jiném počítači a počítač normálně najel. Půjčoval jsem si i jiné moduly, ale ani s něma to nenajelo.

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 2
Level 2
Příspěvky: 205
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod pcmaker » 23 led 2021 20:41

Zkus zapojit do MB spíkr (je součástí kejsu, pokud jej výrobce přidává), jestli se ozve nějaký beep.

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod GreenSantaa » 24 led 2021 11:16

Tak po zapnutí to pípne jednou dlouze a dvakrát rychle.

Uživatelský avatar
pcmaker
Level 2
Level 2
Příspěvky: 205
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod pcmaker » 24 led 2021 21:59

Pokud je tomu tak, znamená to u ASUS chybu detekce RAM paměti. Někdy se to plete s chybou detekce VGA, která má o jedno krátké pípnutí více (tá ty ty ty). Může být vadný CPU který chybuje při detekci RAM v dvojkanálovém režimu, může být vadná MB a nebo jsou paměti při zapojení do dvojkanálu nekompatibilní. Zkus ještě pro jistotu přesadit CPU (vyjmout z MB a usadit zpět) a při té příležitosti zkontroluj, zda není ulomený/ohnutý některý pin na CPU či zatečená pasta.

GreenSantaa
nováček
Příspěvky: 6
Registrován: leden 21
Pohlaví: Muž

Re: PC nenabootuje s dvěma moduly RAM v základní desce

Příspěvekod GreenSantaa » 28 led 2021 22:36

Tak problém vyřešen, po přechodu na nový procesor vše funguje jak má. Díky za pomoc.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ram s XMP 2.0 na základní desce s XMP 1.0
    od Plej » 12 úno 2021 17:00 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    204
    od Plej
    12 úno 2021 17:00
  • Samsung SSD 970 EVO, M.2 k mojí základní desce
    od HarryS21 » 28 úno 2021 12:07 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    249
    od zeus
    28 úno 2021 15:01
  • Plastový kryt na základní desce
    od Danfousa » 27 bře 2021 16:09 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    364
    od petr22
    27 bře 2021 16:15
  • 8600k na základní desce gigabyte
    od sampooonek » 30 srp 2021 15:24 » v Taktování a další úpravy PC
    6
    242
    od Karrex
    03 zář 2021 14:09
  • Jaký procesor k základní desce MSI B450-A PRO MAX?
    od kro.v » 08 říj 2020 00:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    651
    od kro.v
    09 říj 2020 14:43

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 8 hostů