ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod petr22 » 28 led 2021 13:57

Noctua D15 - idle 29, full load 71 (15% otacky ventilatoru).

3600idle.jpg


Par stupnu (ale ne 10+) k dobru budou urcite mit na svedomi serverove rackove skrine.

Vsechny kusy co tu mame se chovaji stejne, koupeny postupne od
pulky roku 2019 do konce roku 2020.

Na screenshotu od tazatele vidim maximalni teplotu reportovanou procesorem 75 stupnu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 28 led 2021 14:07, celkem upraveno 1 x.

Reklama
casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 728
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod casperdeluxe » 28 led 2021 14:06

Hituje 92C

Obrázek
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5537
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod gogo1963 » 28 led 2021 14:15

:lol: Petrovi jsi pokadil bábovčičky ... on testuje asi na volnoběh ... otevřu tři okna, cpu chvíli běží na max ... na tohle je dobrý hwinfo64, který měří a ukazuje i efektvní takt ... alespoň u Intelu to funguje ...
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod petr22 » 28 led 2021 14:20

Samozrejmne ze teplota v IDLE se meri na volnobeh, jak jinak by se mela merit ?

Nekdo tu nedavno tvrdil, ze teplota nad 50 je v idle normalni a ze pod 40 nikdy nevidel.

Na tom screenshotu je videt i zatez procesoru.

Teplota v idle je dana pouze frekvenci, na ktere procesor bezi, pokud neklesa az
na 2200 MHz je logicky teplota vyssi - to je normalni vychozi chovani Ryzen procesoru.

Jsou to zase dve nezavisle veci - teplota v idle a teplota v plne zatezi, kazda s jinou pricinou.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 28 led 2021 14:25, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5537
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod gogo1963 » 28 led 2021 14:24

ale jo, dělám si legraci, není potřeba u všeho pěnit ... někdy si ale taky protiřečíš ...

já taky asi budu muset přidat větrák na předek ... hřeje se mi PCH, fouká na pasiv grafika, i v idlu přes 50°, v zátěži 56 ...
Naposledy upravil(a) gogo1963 dne 28 led 2021 14:27, celkem upraveno 1 x.
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod petr22 » 28 led 2021 14:25

Ten screen je frekvence a teplota v idle.

Pokud se nastavi frekvence natvrdo na 4100 MHz, nebude teplota pod 50 stupnu.

Snizeni napeti rozhodne take neuskodi - u zadneho Ryzenu 3600 co mame na nej ale
nebylo potreba sahnout.

AMD zduvodnuje vyssi takt v idle ve vychozim stavu rychlejsim prechodem jader na full boost.

sim20
Level 3
Level 3
Příspěvky: 644
Registrován: říjen 11
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod sim20 » 28 led 2021 14:30

xxx68: jakou ukazuje HWiNFO nebo Ryzen Master spotřebu a teploty v zátěži? Mě se 3700x nedostal s Noctuou NH-U12A nad 80C.

Nechcete se jít hádat někam jinam? To je u každého AMD vlákna, nikdy to nikam nevede :(

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5537
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod gogo1963 » 28 led 2021 14:39

a kdo se hádá? Proč ta nervozita? Nedaří se?
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod petr22 » 28 led 2021 14:52

Ryzen 3600 ma power limit 88 Wattu.

Pokud jsou vyssi teploty v plne zatezi, muze to mit pouze dve priciny.

1. procesor generuje vice tepla (malo pravdepodobne)
2. nedostatecny odvod tepla soustavou heatspreader-pasta-blok chladice-voda/vzduch.

Jestli je v BIOSu funkce Precision Boost Overdrive, je zapla nebo vypla ? Vychozi je vypla.

casperdeluxe
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 728
Registrován: duben 18
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod casperdeluxe » 28 led 2021 15:10

U valné většiny R5 3600 i R7 3700x jsem se setkal s totožným problémem.
Kažopádně ty CPU mají velmi rozlišné vlastnosti kus od kusu. Například já, když na svém R5 3600 nechám default BIOS, tak mám v BIOSu teplotu 59C a Voltáž 1,431V. Zkusil jsem tam dát jiný kousek, taky R5 3600 a teplotu jsem měl 47C a voltáž byla 1,361V. Ve win, jak v zátěži, tak bez ní se to samozřejmě také projevilo. Stejně tak bodově v CB R20. Já mám cca 3200b a na tom druhém 3500b. Což je 10% !!!! rozdíl. Údajně existují 2 revize těchto CPU.
Každopádně ten druhý kousek šel do PC, kde to chladí Arctic Freezer 34 esport a teplota je 73C v zátěži.
Takže ono to není tak jednoznačné. Každopádně kdo tento problém má, tomu pomůže jedině úprava voltáže. Nic jiného.
Phanteks Enthoo Evolv X, AMD Ryzen 5 3600, G.Skill TridentZ Royal 3200 CL16 16GB, Asus ROG STRIX X470-F Asus ROG STRIX GTX1070 8G, Seasonic X-750, Box zatím, Samsung 970 EVO 250GB, WD 500GB, MSI Optox G27C2, Corsair K95 Platinum, Gigabyte M8000X, Sennheiser GSP600

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48774
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod petr22 » 28 led 2021 15:43

Ja mam u tohle kusu v BIOSU core voltage 1.464 a teploty viz vyse.

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28324
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: ryzen 3600 vysoké teploty (nemám stock cooler)

Příspěvekod Martab » 28 led 2021 16:55

Pánové, prosím uklidněte se a vraťte se k původnímu tématu...

Podle screenu z první strany tam BIOS dává 1.440V a takty nepadají pod 3.2GHz, tedy problém bych hledal v nastavení BIOSu.

xxx68, umí ten tvůj vodník měřit i teplotu kapaliny?
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ryzen 3600 - jsou teploty a takt ok?
    od Václav Polák » 21 kvě 2021 17:46 » v Problémy s hardwarem
    11
    837
    od gogo1963
    02 čer 2021 17:28
  • Ryzen 5 3600 16 GB RAM
    od mkolar » 06 dub 2021 13:58 » v P: Hardware
    1
    544
    od casperdeluxe
    06 dub 2021 14:26
  • Prodám AMD Ryzen 5 3600
    od newwes » 28 úno 2021 04:26 » v P: Hardware
    1
    704
    od newwes
    04 bře 2021 15:25
  • Prodám herní PC Ryzen 5 3600 + rx 5700 xt
    od Lurrion » 19 úno 2021 22:19 » v P: Hardware
    7
    1086
    od phixion
    22 úno 2021 08:26
  • Vhodné paměti pro Asus Crosshair VI Hero+Ryzen 3600
    od Assasin » 20 čer 2021 18:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    321
    od Erredar
    24 čer 2021 14:41

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti