Ahoj,
mám 6 let starý, nepoužívaný ntb toshiba m50d-a-10l.
Co si pamatuju, tak od začátku s ním byly problémy, buďto zamrzal nebo se vypínal, nevím přesně.
Teď jsem ho po cca 4 letech zapnula a během práce vypíná obrazovka - zčerná, ale ntb jinak jede - musím ho restartovat a pak zase chvíli jede než opět zčerná.
Jak zjistím, čím to je? Napadla mě grafická karta..jestli jo, dá se případně vyměnit?
NTB během práce zhasíná
-
- Level 5
- Pohlaví:
Re: NTB během práce zhasíná
Jak poznas, ze notebook jede, kdyz zcerna obrazovka?
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 2
- Pohlaví:
Zivan píše:Jak poznas, ze notebook jede, kdyz zcerna obrazovka?
Nevypne. Svítí a hučí.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
To ze neco sviti a huci neznamena, ze to jede.
Je potreba pripojit extrerni monitor aby se videlo, jestli se jen vypne displej nebo vytuhne pocitac.
Je potreba pripojit extrerni monitor aby se videlo, jestli se jen vypne displej nebo vytuhne pocitac.
-
- Level 5
- Pohlaví:
Pripadne pokud neni po ruce monitor, tak zkusit pri zhasnutem displeji funkcnost klavesnice (Caps Lock a Num Lock ma podle fotek indikaci primo na klavese).
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Mě přesně tohle dělá starší ntb HP když jede na baterii, tak někdy zčerná obrazovka. Přes ovládání klávesnicí mám ověřené, že ntb normálně funguje (ale kromě obrazu). Udělá to vždy, když běží video, a někdy když jsem na netu.
Závěr je ten, že to dělá při poklesu napětí a předpokládám, že problém je v grafikcé kartě při nižším napětí. Když to jede na adaptér, tak to za posledních 12 měsíců udělalo 1x, na baterii vždy při videu.
Závěr je ten, že to dělá při poklesu napětí a předpokládám, že problém je v grafikcé kartě při nižším napětí. Když to jede na adaptér, tak to za posledních 12 měsíců udělalo 1x, na baterii vždy při videu.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Zadny pokles napeti nemuze nastat, deska je napajena konstatnim napetim.
Samozrejmne muze byt zavada na napajeni desky, ale za zadnych okolnosti nemuze na desce
nastat kdekoliv poklles napeti, to by byla konecna a okamzite by se to vyplo.
Vetsinu podobnych zavad zpusobuje popraskany bezolovnaty cin pod grafickym procesorem.
Pripojeni externiho monitoru ukaze jestli je umrel ceny pocitac nebo jen LCD panel.
Samozrejmne muze byt zavada na napajeni desky, ale za zadnych okolnosti nemuze na desce
nastat kdekoliv poklles napeti, to by byla konecna a okamzite by se to vyplo.
Vetsinu podobnych zavad zpusobuje popraskany bezolovnaty cin pod grafickym procesorem.
Pripojeni externiho monitoru ukaze jestli je umrel ceny pocitac nebo jen LCD panel.
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Neexistuje neměnné napětí. Kolísá vždy. Jde jen o to, na které úrovni to měřím (jednotky V, desetiny, setiny atd.) Čím delší je napájecí cesta na plošném spoji, tím větší ten pokles je. A zvláště u plošných desek, kde se na tom napájení šetří kde se dá.
Máš pravdu v tom, že to může způsobovat ten popraskaný cín. Pokud jsou napájecí cesty poškozené, tak začínají hřát a nestíhají udržet napětí, které může klesnout až na nulu, pokud se ta cesta zahřátím přeruší.
Máš pravdu v tom, že to může způsobovat ten popraskaný cín. Pokud jsou napájecí cesty poškozené, tak začínají hřát a nestíhají udržet napětí, které může klesnout až na nulu, pokud se ta cesta zahřátím přeruší.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
To ano, ale napajeni z akumulatoru samo o sobe nezpusobi nizsi napeti napajeni gpu,
tam musi byt technicky problem - viz ty poskozene vodive cesty.
Co presne deje vyzaduje to rozebrat, najit datasheety tech IC a merit vstupni napeti.
Tohle je notebook z roku 2014 s AMD procesorem a AMD grafickou kartou, to rovnou
vyhazuju, protoze tam je VZDY usmazena graficka karta - jak je v tom stare AMD,
vyhodit, nema smysl se tim zabyvat.
Pokud nejde ani s externim monitorem, tak je vadna grafika - coz je ocekavana zavada.
tam musi byt technicky problem - viz ty poskozene vodive cesty.
Co presne deje vyzaduje to rozebrat, najit datasheety tech IC a merit vstupni napeti.
Tohle je notebook z roku 2014 s AMD procesorem a AMD grafickou kartou, to rovnou
vyhazuju, protoze tam je VZDY usmazena graficka karta - jak je v tom stare AMD,
vyhodit, nema smysl se tim zabyvat.
Pokud nejde ani s externim monitorem, tak je vadna grafika - coz je ocekavana zavada.
-
- Master Level 7
- Pohlaví:
zas se tu budete tyden hadat

zkusilas to na tom externim monitoru.
muj tip je graficka karta
podle me na vyhozeni

zkusilas to na tom externim monitoru.
muj tip je graficka karta
podle me na vyhozeni
-
- Level 5.5
- Pohlaví:
Jak píše dvorakj, používat nebo vyhodit. I když zjistíš, že to je jen ta vada grafiky, tak oprava se nevyplatí a je s otazníkem.
Ten čas, co jsem já věnoval mému ntb, než jsem přišel na to v čem je problém, se nevyplatí ztrácet ... a to jsem se o opravu ani nepokoušel.
Ten čas, co jsem já věnoval mému ntb, než jsem přišel na to v čem je problém, se nevyplatí ztrácet ... a to jsem se o opravu ani nepokoušel.
-
- Master Level 8
- Pohlaví:
A co takhle chladič ucpaný vrstvou letitého prachu? Když jsem to viděl poprvé u svého starého notesu, nyslel jsem si, že ten "filcový filtr" tam má být...
Po jeho odstranění se snížila hlučnost a vrátila stabilita.

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 774
-
od pcmaker
26 čer 2022 10:01
-