RAM ve slotu A a základní deska

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
kuře
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 377
Registrován: březen 08
Pohlaví: Muž

RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod kuře » 13 zář 2021 12:06

Ahoj, stavím low-batchet PC pro 2 kluky. Koupil jsem z druhé ruky MB, CPU a RAM. Ty stávají prodám a vyměním za ty nové, to mi trochu sníží náklady.

K problému:

Mám základní desku ASUS TUF X470 - PLUS GAMING a chci do ní osadit 4xDDR4. Všechny jsou HyperX Predator 8GB (2x4GB) DDR4 3200 CL16. Koupené jako dva různé kity. Když osadím RAM do slotu B1 a B2, tak perfektně fungují a můžu načíst jejich profil, který změní časování a frekvenci. Vše funguje v pohodě. Když, ale tytéž paměti posadím do slotu A1 a A2 tak běží jen na rychlostí 2400 MHz a víc je nedostanu (nenačte se s vyšší frekvencí BIOS). Toto stejné mi dělá i druhá deska ASUS TUF GAMING B560-PLUS WIFI. Úplně stejný problém. Základní deska je osazená AMD Ryzen 5 2600 a Ryzen 7 2700X. Dělá mi to u obou CPU a obě desky. Je možné že Ryzeny nepodporují na slotu A1 a A2 jiné frekvence než základní. (Zkoušel jsem vše možné, jednu ramku, dvě ramly, ještě jiné ram než zmiňované, atd). Nebo ještě musím někde něco nastavit v BIOSu, aby to fungovalo.

Je to totiž záhadou. Mám ještě pracovní PC, kde mám desku ASUS TUF GAMING X570-PLUS a Ryzen 7 3800XT, kde tento problém nemám. PC jsem osadit zmiňovanými RAM 4x4 GB a vše fungovalo správně jak ve slotu A1 a A2 tak B1 a B2

Děkuji moc za odpověď
CPU: AMD FX 8350, CORSAIR 16 GB KIT DDR3 1600MHz (cl 9) CL8 Dominator, MB: ASUS M5A99X EVO R2.0, GK: SAPPHIRE HD 6870, SSD: Kingston SSDNow V300 180GB HDD: WD CB 2TB, 750B a 500GB, monitor: Eizo a Samsung,

Reklama
Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28278
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod Martab » 13 zář 2021 12:12

Podívej se do manuálu k desce, bude tam jak populovat RAM sloty, na 99.9% tam bude že máš první osazovat "2" a až potom A1 a B1.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48040
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod petr22 » 13 zář 2021 12:14

Chyba byla kupovat moduly co maji pouze 4GB, chtelo to 8GB moduly.

Co nemusi spravne fungovat jsou 4 moduly soucasne.

Kdyz jsou osazene vsechny 4 sloty tak se to chova jak?

Uživatelský avatar
Karrex
Master Level 9
Master Level 9
Příspěvky: 8431
Registrován: listopad 08
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod Karrex » 13 zář 2021 12:16

Btw. neosazuje se A1 s A2, ale A1 s B1 a A2 s B2.

Takže pár bude v A i B.

Nemusí to fungovat dobře, když máš 2 kity po dvou a ještě je tímto přehážeš mezi sebou.
Naposledy upravil(a) Karrex dne 13 zář 2021 12:17, celkem upraveno 1 x.
Funguji už jen přes SZ a Skype. Sestava v profilu.
Watercooling Club EXOverclocker@HWBot league rank#1 Aprilia Shiver Club BMW ///M Club

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21438
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod ITCrowd » 13 zář 2021 12:16

Nejdřív si pročti manuál k desce: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/S ... UM_WEB.pdf
Na straně 5 poznáš, jak se označují a osazují sloty a pochopíš, že nelze mít dva moduly v A1 a A2 jak píšeš.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
gogo1963
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Příspěvky: 5316
Registrován: srpen 19
Bydliště: Brno
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod gogo1963 » 13 zář 2021 12:17

A2,B2 jako první, + A1,B1
i7 10700/Grandis 3/ z490 Meg Unify/XPG GAMMIX S11 Pro 500GB/Samsung 970 EVO PLUS 1TB/ Define R5/ Patriot Viper 4 16GB Kit 3400/ 4TB Skyhawk/ RX 6600 XT/ CORSAIR 750W RM750x/sound blaster zx/ Dell S2721DGF

Uživatelský avatar
kuře
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 377
Registrován: březen 08
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod kuře » 13 zář 2021 13:55

Omlouvám se, špatně jsem to napsal. Samozřejmě jsem myslel slot A2 a B2 (A1 a B1 > jsem mylně označoval jako A1 a A2).

Podle příručky ani slot A1 a B1 bez obsazeného slotu A2 a B2 nemá fungovat. Takže problém vyřešen.

To, že ty 4 moduly spolu nefungují je čistě věcí toho, že se nesnesou? Jestli tomu rozumím správně...

Jak je ale možné že mi na základní desce s čipsetem X570 fungovaly všechny 4 dohromady?
CPU: AMD FX 8350, CORSAIR 16 GB KIT DDR3 1600MHz (cl 9) CL8 Dominator, MB: ASUS M5A99X EVO R2.0, GK: SAPPHIRE HD 6870, SSD: Kingston SSDNow V300 180GB HDD: WD CB 2TB, 750B a 500GB, monitor: Eizo a Samsung,

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21438
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod ITCrowd » 13 zář 2021 13:58

Pokud se chceš vyhnout problémům, tak ke každé desce existuje compatibility list, kde jsou uvedeny moduly, které byly s deskou testovány a budou fungovat. A mixáž různých modulů, to je vždy o náhodě. Každý ví, že moduly mají být stejné.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
kuře
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 377
Registrován: březen 08
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod kuře » 13 zář 2021 14:08

Oni jsou stejný oboje HyperX Predator 8GB (2x4GB) DDR4 3200 CL16, ale byli to dvě krabičky
CPU: AMD FX 8350, CORSAIR 16 GB KIT DDR3 1600MHz (cl 9) CL8 Dominator, MB: ASUS M5A99X EVO R2.0, GK: SAPPHIRE HD 6870, SSD: Kingston SSDNow V300 180GB HDD: WD CB 2TB, 750B a 500GB, monitor: Eizo a Samsung,

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21438
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: RAM ve slotu A a základní deska

Příspěvekod ITCrowd » 13 zář 2021 14:09

A jsou v kompatibility listu?
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Základní deska
    od pspež » 08 lis 2020 19:14 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    540
    od newwes
    11 lis 2020 16:18
  • Základní deska
    od Kapucín » 20 lis 2020 11:48 » v Vše ostatní (hw)
    1
    375
    od petr22
    20 lis 2020 12:07
  • Základní deska - Ovladače
    od Galli » 16 úno 2021 18:09 » v Vše ostatní (sw)
    4
    484
    od gogo1963
    17 úno 2021 16:56
  • Základní deska AM4 + chladič CPU
    od zik9 » 21 led 2021 11:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    384
    od zik9
    22 led 2021 18:10
  • Ryzen + základní deska
    od petan320 » 24 lis 2020 18:17 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    565
    od xbs
    25 lis 2020 14:10

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti