Paměť ram

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 08 říj 2021 11:37

Přikoupil jsem další paměť ram (RAM Kingston 2x8GB DDR4 3200MHz CL16 (KF432C16BBK2/16) FURY Beast) ke starým (HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666 CL16) na základní desku asus z170 pro gaming. A už jsem měl 2krát modrou smrt.Při zapnutí jakékoli hry,se mi po chvíli hra vypne. Co jsme udělal špatně? Vadí rozdílná frekvence ramek? nebo mám jen něco nastavit v biosu? Prosím o radu.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 48304
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod petr22 » 08 říj 2021 11:53

Rozdilna frekvence byt nemuze - na jake frekvenci bezi ty pameti?

To cislo uvedene u modulu je maximalni podporovana frekvence, moduly samozrejmne podporuji vsechny nizsi frekvence.

Co muze vadit je to, ze to jsou dva pary rozdilnych modulu, proto se prodavaji kity.

Kdyz se necha jen nova pamet, vypina se to take?

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 08 říj 2021 12:07

to nový běží 3200Mhz a staré 2666Mhz, když rozdílná frekvence být nemuže, tak co když snížím těm novým frekvenci na 2666 jakou maji ty staré, pomuže to?a případně jak ji mám snížit? běžet jen nové jsem ještě nezkoušel.

Dodatečně přidáno po 49 minutách 12 vteřinách:
když nechám jen nové tak problém není, běží normálně, aspon zatím..:) ale zas mám jen 16 gb, to už mi nestačí :(

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10216
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod zeus » 08 říj 2021 12:57

co když snížím těm novým frekvenci na 2666 jakou maji ty staré

To uz za tebe udelal sam BIOS, overis to treba v CPU-Z.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 08 říj 2021 13:20

tak že mi tyhle 2 pary rozdílných modulu spolu prostě nepoběží? zajímavý že na starém pc jsem měl taky rozdílné paměti a problém jsem vubec neměl, proto jsem očekával ted to samé.

Cemada
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod Cemada » 08 říj 2021 13:22

Zapojené paměti běží jen na jedné frekvenci a to na té nižší. Když dáš k sobě staré s max 2666MHz a nové s max 3200MHz, BIOS automaticky nastaví 2666MHz (nebo možná i nižší), protože pro starší nastavit větší nemůže. Další věc je časování, napětí...tam se to taky bude prát neb ty paměti prostě nejsou stejné.

Nejlepší je dávat k sobě jen stejné paměti (podle P/N, ne podle názvu), takže máš tyto možnosti:
1) nové vrátit a ke starým sehnat kit těch samých
2) starých se zbavit a dokoupit kit k těm novým (ten samý co už jsi koupil)
3) zbavit se všeho a koupit jeden kit s kapacitou kterou chceš

Jako taky si můžeš zkusit hrát s tím co máš teď, ale výsledek bude dosti nejasný.

EDIT: někdy si rozdílné páry sednou, někdy ne.

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 08 říj 2021 15:16

jak to myslíš hrát, s napětím,časováním? vubec netuším jak si hrát s ramkami v bisou.Ale zkusil bych to, kdyby mi někdo napsal jak, jinak budu muset volit volbu číslo 2. koupit ty samé co jsem koupil. Moc se mi ale nechce, peněz moc není :(

Cemada
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod Cemada » 08 říj 2021 17:13

Jj frekvence, napětí, časování. Ale když o tom nic nevíš tak nemá smysl něco zkoušet.
Jdi cestou větší jistoty a žádných pokusů ;-)

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 08 říj 2021 17:58

jasný, tak že když zvolím možnost 2.a koupím ty samé, staré prodám, bude vše ok?

Cemada
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod Cemada » 08 říj 2021 18:09

Mělo by být.
Na 100% ti to nikdo nezaručí pokud to není v Memory QVL listu od výrobce desky. To je seznam pamětí, které výrobce desky otestoval.
Pro Z170 Pro Gaming: https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1151/Z170-K/Z170_DDR4_4DIMM_memory_QVL_report_201712.pdf

sailerxxx
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: leden 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Paměť ram

Příspěvekod sailerxxx » 09 říj 2021 13:26

Koupil jsem ty samé a už to konečně šlape bez problému, díky všem za pomoc! ;)

Cemada
nováček
Příspěvky: 27
Registrován: červenec 21
Pohlaví: Muž

Re: Paměť ram

Příspěvekod Cemada » 09 říj 2021 19:53

Na jaké rychlosti? Jestli máš W10 tak Správce úloh >>> Výkon >>> Paměť a nebo sw CPU-Z >>> Memory.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jakou koupit paměť?
    od Scientific » 05 čer 2021 15:56 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    506
    od peta501
    06 čer 2021 11:45

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti