Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

martin2332
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod martin2332 » 12 pro 2021 08:13

Dobrý den. Chtěl jsem se dotázat co dělá tlačítko HDD reset na skříni Zalman nevím přesně značku ale, co si pamatuji, tak bylo i na téhle pc skříni https://www.ab-com.cz/case-zalman-midit ... a-bocnice/
Nesmaže to data z HDD nezformátuje to HDD, a kdyby jo jestli jenom systémový nebo i na data.

A ještě jedna otázka.

Potřeboval bych pomoc po updatu ovladačů v driver booster mi driver booster nabídl aktualizaci nějakých komponent k základní desce. Pak se normálně restartoval počítač naběhlo logo základní desky pak se restartoval ještě jednou a pak nic. Černá obrazovka a USB porty nefunkční takže ani do BIOSu jsem nemohl jít. Zkoušel jsem jinačí monitor interní grafickou kartu a prostě nic. V servisu bych za opravu klidně zaplatil, ale chci zjistit, co tomu je ať to když tak můžu dát do kupy sám. Větráky a světla v PC skříni se rozsvítí, ale na grafice ne. Ale to proto že ty ovládání přes MSI afterburner. Jak to uvést do původního nastavení. Nefunguje USB port monitor nic. Ale PC jinak jede led osvětlení se rozsvítí i DVD mechanika jede. Díky za pomoc. Na mojí základní desce se rozvítila LeD dioda CPU což bude asi něco s procesorem a nefunguje tlačítko napájení ani indikace hdd.

Reklama
cejny
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 761
Registrován: leden 15
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod cejny » 12 pro 2021 09:02

Na.skrini más HDD led, power led a pak reset tlačítko (prostě to najede znova, klidně se to macka špejli), no a pak je tam power spínač. :-) .

S tím updatem aspoň po lopatě. Tyhle spesl softy, jak vidíš umějí nainstalovat nekompatibilní ovladače a pak to más. Taky jsem to prubl, jen s menším následkem.
Tuším že intel ten ovladač pro dané železo měl staré, ale když blbost kvete a chceš to mít něj, tak do toho jdeš. U mne naposled, aspoň si ověřit zda tu verzi má i výrobce.


S ohledem na to že na oknech nejedu a sám bych to leda někde hledal ti poradí jiní.
Reinstal podle mne nutné není, jen je potřeba to nějak nahodit. No a pak reinstal oken.

Něj by to chtělo rozjet recovery režim oken, tj zrušit fast boot a dát tam správně ovladace od vyrobce.
Thinkpad T540p, i7-4810MQ, 16 GB RAM, 240 GB SSD, 15,6", 1920 x 1080, bedny Yamaha hs8, zvukovka Audinst HUD-mx2, ekvalizer Shiit Loki

Uživatelský avatar
kecalek
Aktivní varování: 1
Aktivní varování: 1
Level 3
Level 3
Příspěvky: 461
Registrován: říjen 17
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod kecalek » 12 pro 2021 12:00

K prvej otázke: prečítaj si toto https://superuser.com/questions/665019/ ... ernal-case - niečo podobné.
K druhej otázke: Driver Booster VYHOĎ!!! Často nájde ovládače (alebo teda nájde kvantum ovládačov), ktoré NIE SÚ pre tvoje komponenty.
Ovládače pre komponenty sa hľadajú na stránkach výrobcov komponentov, v prípade MB na stránke výrobcu MB.
Pokiaľ nevieš, čo máš hľadať - každý komponent má svoju identifikáciu (VID - Vendor ID) - sada znakov a čísel a podľa TOHO si presný ovládač nájdeš na nete.

martin2332
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod martin2332 » 12 pro 2021 16:04

Takže jestli to reset HDD tlačítko jenom jakoby restartuje hard disk, ale nesmaže nebo mi to nezformátuje data, tak by to bylo v pohodě. Jenom fakt doufám že ne protože oni by to sice zachránili ale cca tak 80% a já tam mám na tom datovém disku důležité věci ne na tom systémovém SSD ten je čistě jen na systém. Takže jestli to chápu správně tak to ten HDD resetuje jako kdybych natvrdo zapnul power tlačítko PC a vypnul ho?

RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 5905
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod RIKI22 » 12 pro 2021 16:15

Ten disk Ti môže odísť aj bez toho ,aby si použil tlačidlo reset.Tak čo bude potom,ak nemáš žiadnú zálohu.Predpokladám , že nemáš ,ak spomínaš :
"mám na tom datovém disku důležité věci"
Myslíš si ,že je lacnejšia obnova dát z poškodeného disku alebo kúpiť disk na zálohu?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 49559
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod petr22 » 12 pro 2021 16:18

Oni ti data treba i zachrani - chces ale za to platit 10.000 Kc, 40.000 Kc nebo klidne i vic?

Disk muze odejit uplne kdekoliv - treba kdyz priste zapnes pocitac, uz nebude videt v systemu a mas po datech.

Data MUSIS zalohovat - jinak o ne muzes snadno prijit, ty disky nemusi uz za 10 minut fungovat.

Uživatelský avatar
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Příspěvky: 7230
Registrován: prosinec 10
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod faraon » 12 pro 2021 16:31

Mícháš dvě věci dohromady.

Tlačítko s nápisem RESET resetuje procesor, podobně jako kdybys vypnul a zapnul přívod elektřiny.

Kontrolka s nápisem HDD svítí když harddisk pracuje, je-li zapojená.

Pokud počítač vypneš nebo resetuješ v nevhodném okamžiku, například během ukládání dat na disk (ve chvíli kdy kontrolka HDD svítí nebo problikává), může dojít k poškození souborového systému na něm a některá data budou nečitelná nebo se ztratí. Pokud to budou data operačního systému, tak po zapnutí buď bude nabíhat dlouho nebo nenaběhne vůbec.

Tohle můžeš snadno zkontrolovat tak, že nabootuješ nějaký live Linux a necháš ho zkontrolovat souborový systém, případně i stav harddisku jako takového.

Nefunkční operační systém bys potom mohl vyřešit opravou instalace, ale POZOR, při podobných činnostech může někdy dojít ke smazání dat! Měl by to proto dělat člověk který ví co dělá. A ty bys měl ještě předtím všechna svoje data dobře zazálohovat.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

zeus
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 10465
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod zeus » 12 pro 2021 16:52

faraon píše:Tlačítko s nápisem RESET resetuje procesor, podobně jako kdybys vypnul a zapnul přívod elektřiny.

Kontrolka s nápisem HDD svítí když harddisk pracuje, je-li zapojená.


A protoze ke kazdemu vedou nezavisle vodice, staraji se jen o to svoje. A to, ze jsou na case blizko sebe je jen vule designerova (a aby se to snadneji kompletovalo pri vyrobe).
Nehledej za tim zadnou vedu.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

martin2332
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod martin2332 » 13 pro 2021 02:45

Nn na disk se nic nezapisovalo. A disky mám dva 120 gb SSD na systém a 1TB HDD na data. Na disku na data se nic nezapisovalo. Takže kdybych to náhodou zmáčkl ale disk byl v nečinnosti, jenom stand by tak by se nic nemělo logicky dít ne? A ta kontrolka HDD jde zmáčknout je to navrchu skříně. a externí HDD na zálohu mám ten je nový a má 2 tb. Takže jednou otázkou když je disk v nečinnosti nic se na něj nezapisovalo tak by se po zmačknutí tlačítka reset HDD na té skříní zalman https://www.ab-com.cz/case-zalman-midit ... a-bocnice/ (mám sice teď jinačí skříň zalman, ale tam to tlačítko je taky) nemělo nic stát ne? Jinak HDD běží mrtvý není ani nedělá divné zvuky, SSD mám jen na systém.

martin2332
nováček
Příspěvky: 4
Registrován: prosinec 21
Pohlaví: Muž

Re: Co dělá tlačítko HDD reset? + Po updatu ovladačů černá obrazovka

Příspěvekod martin2332 » 13 pro 2021 16:02

Jo a když tak ještě pomoc jednu. S harddiskem to dopadlo v pohodě. u CZC mi za 100 kč na počkání půjčili redukci AXAGON Sata 3 na USB a můžu úspěšně říct, že HDD byl přečten úspěšně a soubory zazálohovány na externí disk. Tohle břemeno mám z krku. Teď ale zpět k tomu problému s tím počítačem. Jinak počítač jde zapnout, ale nesvítí indikace toho zapnutí jinak je to tahle pc skříň https://www.czc.cz/zalman-z11-neo-modra ... 83/produkt. A nesvítí mi tam přední panel ale počítač se zapne větráky se roztočí logo na grafické kartě se rozsvítí, prostě všechny ventilátory se rozvítí, ale prostě černá obrazovka a na základní desce MSI Z170A GAMING M3 která, má led indikátory chyb tak červeně svítí indikátor CPU což v manuálu je popsáno jako CPU is not detected or fail, což není chyba nepodporovaného procesoru, protože ten šel dokavaď jsem to driver boosterem nepokazil. Nemůže být třeba v čudu Bios? nebo to jde zachránit tím, že vyndám baterii Biosu na 5 min a pak se modlit, za naskočení obrazovky s tím, že se bios napíše že se resetoval do defaultních hodnot?
Díky za pomoc.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Černá obrazovka
    od riicko » 23 čer 2022 22:23 » v Vše ostatní (sw)
    2
    152
    od riicko
    23 čer 2022 22:31
  • Černá obrazovka
    od myshaak » 17 črc 2021 03:45 » v Problémy s hardwarem
    4
    721
    od petr22
    17 črc 2021 14:50
  • Černá obrazovka po zapnutí PC
    od Laoauka » 13 bře 2022 08:48 » v Problémy s hardwarem
    2
    396
    od zeus
    13 bře 2022 13:21
  • Černá obrazovka po výměně GPU
    od Anadelaray » 03 lis 2021 17:37 » v Problémy s hardwarem
    2
    378
    od petr22
    03 lis 2021 22:20
  • Černá obrazovka pri zapnutí
    od Ricos555 » 17 zář 2021 13:23 » v Vše ostatní (hw)
    0
    603
    od Ricos555
    17 zář 2021 13:23

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 4 hosti