Pc se nenabootuje

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Martin.IGB
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Pc se nenabootuje

Příspěvekod Martin.IGB » 17 črc 2022 16:37

Dobrý den, dnes jsem se rozhodl pro změnu windowsu z 10 na 11 po nainstalování ovladačů a her mi Valorant psal error hlášku že je nutné pro spuštění zapnout v biosu tpm 2.0 po Googlovaní s přečtení manuálu k základní desce jsem zjistit že se to na této desce nazívá TPP a jak tuto věc zapnout. Po zapnutí TPP a změně secure bootu z other OS na UEFI již nelze zapnout pc. Vždy se po 5 sekundách vypne (nerozsvítí se žádná chybová led dioda ani se neozve žádné pípnutí) vždy se po 5 sekundách vypnout větráky zhasnout všechny led jak na větracích tak na Grafické kartě po té již pc nereaguje ani na start tlačítko. Zkoušel jsem postupně vyjmout všechny díly pc jen na nezbytné. Žkoušel jsem i tlačítko reset CMOS a vyjmutí baterie bios cmos ale žádná změna. Jedná se o tuto sestavu
Základní deska - ASUS STRIX Z690-F
Cpu - Intel i5 12600k
Gpu - Asus strix 1060 6gb
RAM - Kingston FURY DDR5 6000MHz CL40 (32gb)
Psu - EVGA 850 GQ
Také mě napadlo odzkoušet jednotlivé díly v jiném pc vše šlo v pořádku jen disky jsem nezkoušel ale myslím že těmi by to nemělo být...pokud myslíte že je zde i taková možnost stačí napsat odzkouším i disky
Nevíte kde může být problém ?

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pc se nenabootuje

Příspěvekod Uziv00 » 17 črc 2022 16:57

Vítej na PC-HELP!
Takhle se to chová správně.
Je třeba nejprve pozapínat vše, co wokna 11 potřebují a teprve pak instalovat.

Martin.IGB
nováček
Stav:

Příspěvekod Martin.IGB » 17 črc 2022 17:01

ITCrowd píše:Vítej na PC-HELP!
Takhle se to chová správně.
Je třeba nejprve pozapínat vše, co wokna 11 potřebují a teprve pak instalovat.

Noooo ale wokna se spustily i jsem nainstaloval ovladače a nějaké hry ale po té co jsem změnil ten secure boot tak už to nejde spustit ani se nedostanu do biosu :(

pcmaker
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcmaker » 17 črc 2022 17:06

Pravděpodobně jsi měl nainstalovaný OS Win10 na disku s MBR. Pokud zapneš UEFI, musí být už před instalací rozdělení disku na GPT. To je jediná podmínka. Na ničem jiném nezáleží. Vše ostatní se dá obejít a zapnout třeba později (TPM, SecureBoot).
p.s. Pokud jsi zapnul Secureboot, tak se automaticky vypne CSM a zapne UEFI. Ale zapnout Secureboot nestačí. Je třeba v nastavení Secureboot vymazat klíče (Clear) a znovu je nainstalovat (Install).

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 17 črc 2022 17:29

Martin.IGB píše:Noooo ale wokna se spustily i jsem nainstaloval ovladače a nějaké hry ale po té co jsem změnil ten secure boot tak už to nejde spustit ani se nedostanu do biosu :(

Nenabootovat wokna a nedostat se do BIOSu jsou dvě rozdílné věci. Takže jak to opravdu je?
Pokud ani do BIOSu, překontroluj, zda jsi něco nezapojil špatně.

Martin.IGB
nováček
Stav:

Příspěvekod Martin.IGB » 17 črc 2022 17:47

ITCrowd píše:
Martin.IGB píše:Noooo ale wokna se spustily i jsem nainstaloval ovladače a nějaké hry ale po té co jsem změnil ten secure boot tak už to nejde spustit ani se nedostanu do biosu :(

Nenabootovat wokna a nedostat se do BIOSu jsou dvě rozdílné věci. Takže jak to opravdu je?

Jak jsem to psal...nainstaloval jsem win 11 a všemožné ovladače (grafika atd.) Po té jsem si nainstaloval 2 hry a jednou z nich byla Valorant. Po spuštění hry z launcheru se objevila chybová hláška s tímto zněním: this build Vanguard requires TPM version 2.0 and secure boot to be enabled in order to play. A místo menu hry se objevila totožná hláška s chybou označenou jako VAN 1067. Po pohledání YT a Googlu bylo na oficiální podpoře rada totožná s Ytbem. Tak jsem vzal manuál od desky a podíval se jak to spustit. Šel jsem tedy do BIOSu klikl na main dal tpp enabled a secure boot jsem přepl z other OS na uefi jak stálo v řadě na official podpoře... po té jsem dal save and restart a pc se nenabootovalo a jak jsem psal po cca 4-5 sekundách se přestanou točit větráky a zhasnou všechny diody vč. Grafiky od té doby pc nereaguje ani na start tlačítko...tudíž jsem resetnul Bios cmos podle návodu. Nejdříve podržením 30s CMOS reset tlačítka na základní desce ale pc se chovalo stejně po 5s se vypnul po té jsem zkusil na 10 minut vyndat baterii ze základní desky opět žádná změna...po té jsem vyndal všechny komponenty kromě nezbytných a stále to nejde

Dodatečně přidáno po 6 minutách 19 vteřinách:
ITCrowd píše:

Pokud ani do BIOSu, překontroluj, zda jsi něco nezapojil špatně.

Asi jsem to špatně nazval za to se omlouvám. Co a jak se stalo + Chování PC jsem popsal v druhé odpovědi

pcmaker
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcmaker » 17 črc 2022 18:01

A zkoušel jsi po přepnutí počkat? Zjistil jsem, že některé MB (ASUS) se po přepnutí na UEFI samy vypnou, pak zapnou a trvá jim někdy hooodně dlouho, než se vzpamatují a začnou bootovat.
p.s. pokud instaluješ na PC OS, vždy odpoj všechny ostatní disky. Připoj až po dokončení instalace. Odpoj pro jistotu všechny ostatní disky, pokud jsou.
Naposledy upravil(a) pcmaker dne 17 črc 2022 18:04, celkem upraveno 1 x.

Martin.IGB
nováček
Stav:

Příspěvekod Martin.IGB » 17 črc 2022 18:03

pcmaker píše:A zkoušel jsi po přepnutí počkat? Zjistil jsem, že některé MB (ASUS) se po přepnutí na UEFI samy vypnou, pak zapnou a trvá jim někdy hooodně dlouho, než se vzpamatují a začnou bootovat.

V návodu bylo napsáno že to může trvat několik minut ale po hodině jsem to vzdal a zkusil to co jsem psal. Při instalaci byl v pc pouze 1 disk tento-> https://m.alza.cz/samsung-970-evo-plus- ... 539775.htm ...ale i tak děkuji za radu :)

pcmaker
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcmaker » 17 črc 2022 18:11

Pokud klíruješ CMOS, doporučuji vypnout kolébkový vypínač na zdroji, nebo radši úplně vytáhnout napájecí kabel ze zásuvky. Pár minut počkat a teprve pak vyjmout baterii, případně propojit piny na MB k tomu určené. Jinak může být CMOS paměť napájena z pomocného zdroje, který je v provozu i při vypnutém PC.

Martin.IGB
nováček
Stav:

Příspěvekod Martin.IGB » 17 črc 2022 18:23

Problém vyřešen, Bios po celém dnu trápení najel (nevím co se stalo ale najednou se dalo dostat do biosu) tam jsem změnil secure boot zpět na other OS a vše šlape jak má na Valorant seru když to bez toho nejde

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 17 črc 2022 18:58

Jak jsi ty Windows instaloval?

Uz mnoho let je normalni bootovat pres UEFI a mit zaply Secure Boot, pocitac takto normalne funguje.

Zrejmne jsi instaloval s nejakym zvlastnim nastavenim BIOSu, jestli bootujes pres historicke MBR.

pcmaker
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pcmaker » 17 črc 2022 19:46

O Valorant nejde. Jestli budeš používat OS Windows 11, musíš mít zapnutý, kromě jiného, i Secureboot, jinak nebudeš dostávat aktualizace OS.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Win 95 nenabootuje Příloha(y)
    od Josef4 » 18 pro 2024 11:59 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2872
    od faraon Zobrazit poslední příspěvek
    19 pro 2024 18:10

Zpět na “Problémy s hardwarem”