Špatná velikost HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 18 zář 2022 22:06

Ahoj,
mám 2 problémy s HDD, kdy jeden vyvolal druhý. První problém, který bych zatím neřešil je, že po zapnutí PC se jeden HDD změnil na RAW. Bylo na něm spousta (pro mne) důležitých dat, tak jsem zkoušel několik programů z internetu na záchranu dat. U jednoho z programů to vypadalo poměrně nadějně (dokázal některá data z RAW disku získat a uložit je na další HDD), ale druhý den po zapnutí PC byl disk, na který se data ukládala prázdný a začal vykazovat špatnou velikost.
Jedná se o disk TOSHIBA DT01ACA300 s kapacitou 3TB, avšak nyní ve správě disků vykazuje kapacitu pouze 746,52 GB.
1) Jak dostat z disku Toshiba plnou kapacitu (kterou ukazuje "Úložná technologie Intel@Rapid" jako 2862 GB)?
2) Až (jestli) se povede zprovoznit disk Toshiba, jak na něj uložit data z RAW disku (cca 2 TB)?

Díky za dobré rady.
P.S. OS - Win 7 Home Premium

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 18 zář 2022 22:18

Disk se nezmeni na RAW sam od sebe, obvykle je to nasledek zavady.

Jelikoz jakykoliv disk muze odejit kdykoliv, dulezita data musi byt zalohovana. Muze se to
stat klidne uprostred prace nebo po zapnuti pocitace uz disk neprectes. Pokud nemas zalohu,
nemas nic.

To, ze je disk detekovan jako RAW muze znamenat ze se zatim nejedna o kritickou vadu, ale
pri kazdem dalsim zapnuti se zvysuje sance, ze se uz disk nemusi zapnout.

Co presne ukazuje Crystal Disk Info jako stav obou disku? Na tom zalezi co delat. Nahodnymi pokusy
muzes klidne disk definitivne znicit.

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 18 zář 2022 23:04

Oba disky mají v kolonce stav disku označení "Dobrý".

Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2971
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod atari » 19 zář 2022 08:41

To, že se disk „přepnul“ na RAW, závada jistě je, ale jde o to jaká, a jaká je příčina.

Mě se to stalo 2x za posledních 10 let. Zapnu HDD, na kterém byly data, a najednou je RAW. Po novém naformátování testy ukazují, že je v pořádku a oba disky poté fungovaly bez chyb dalších několik let.
Naposledy upravil(a) atari dne 19 zář 2022 08:52, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 19 zář 2022 08:50

Nejcastejsi pricina jsou necitelne sektory na zacatku disku, formatem se to samozrejmne "vyresi".

Spustil bych utilitu od vyrobce disku a v ni dlouhy test, nasledne HD Tune a v nem test cteni dat z disku, zda
nebude nekde padat rychlost cteni k nule.

MrVoltz
Level 1.5
Level 1.5
Příspěvky: 143
Registrován: leden 14
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod MrVoltz » 19 zář 2022 14:04

Já osobně bych se na všechny testy, které mohou chybu (pokud je mechanického původu) dále zhoršit, vykašlal. Pokud nechceš disk svěřit odborné firmě na záchranu dat, tak bych se snažil disk naklonovat na jiný, funkční, a další pokusy provádět tam.

Z programů zdarma mám osobně zkušenost s ddrescue, ale ten klonuje vždy celý disk (i neobsazenou část), což je v tomto případě těch asi 800 GB navíc. Po naklonování je pomocí např. testdisk nebo jiných programů na záchranu dat provést obnovu souborového systému.

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 19 zář 2022 18:55

Osobně se mi to s RAW diskem stalo cca po 3. Dříve se však tento problém odstranil sám, neboť po několika zapnutích PC se nějak "vzpamatoval" a pak již fungoval normálně (se všemi daty - nebyl to však tento disk). Na druhou stranu je pro mne nyní priorita zprovoznit plnou kapacitu druhého disku, neboť ať bych prováděl kopii disku, nebo záchranu dat, tak není kam, neboť tam, kde jsem to chtěl provést je malá kapacita (cca 747 GB ze 3TB). Zkoušel jsem stáhnout z netu program na LowLevel formát disku, ale nic se nezměnilo.
Proto je nyní priorita dostat na plnou kapacitu 3 TB disk Toshiba, pak budu nějak řešit disk s RAW.

RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 5984
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod RIKI22 » 19 zář 2022 19:02

Ak chceš ,daj sem screen z programu AOMEI Partition Assistant freeware :https://www.diskpart.com/download-home.html

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 19 zář 2022 19:44

Pro RIKI22 - snad je to to, co jsi chtěl vidět. Jinak disk 2 je ten, o kterém se bavíme, disk 3 je ten RAW.
AOMEI.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 5984
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod RIKI22 » 19 zář 2022 20:14

Stiahol si program z toho odkazu Download Freeware v zelenom?Aj ten disk3 ukazuje program zvláštne.Na jednom mieste ho ukazuje,ako 1,82TB a nižšie ako 1TB disk.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod ITCrowd » 19 zář 2022 20:31

Tam není vidět nic. slováci nechápou, že pokud systém bere disk špatně, pak jakýkoli program nainstalovaný do tohoto systému disk bude brát taky špatně.
Restartuj do stavu nouze (abychom pracovali jen se základními ovladači). Spusť příkazový řádek. Zadej příkaz diskpart. Měl by se spustit v dalším dosovském okně.
A zde:
- "list disk" zobrazí všechny disky v systému
- "select disk #" - kde # je číslo disku - měla by to být ta toshiba - to zapne operace nad tímto doskem
- "list partition" - vypíše partition na té toshibě.
Jak to vypadá ukáže obrázek. Až uvidím, co ti to hlásí, můžeme se pokusit o opravu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

RIKI22
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 5984
Registrován: únor 16
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod RIKI22 » 19 zář 2022 20:50

Akú kapacitu disku RAW zobrazuje Správa diskov? Pozri sa ,akú kapacitu diskov zobrazuje v biose.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Špatná výdrž baterie GALAXY A50
    od mvesely » 31 kvě 2022 20:00 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    6
    1202
    od petr22
    01 čer 2022 09:19
  • Špatná kvalita zvuku sluchátek během hovorů
    od MigMit » 18 kvě 2022 20:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    670
    od MigMit
    18 kvě 2022 20:37
  • Výběr mobilu do 6K, Android, malá velikost
    od tuningrob » 26 lis 2021 20:53 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    14
    1194
    od tuningrob
    04 pro 2021 13:43

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 10 hostů