Špatná velikost HDD

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 22 zář 2022 00:45

Pro ITCcrowd - děkuji za nabídku, možná ji časem využiji, ale zatím bych raději nejprve zprovoznil toshibu. Jednak z důvodů, které tu padly (abych měl data kam dát, jednak je novější než disk RAW a má i větší kapacitu).
Co týká vyhazování, jednak bych to neudělal (a určitě ne tímto způsobem), na druhou stranu to mělo být konstatování toho, že pokud by někdo poradil vyloženou blbost, tak bych ji stejně neudělal.
Dle mého názoru, data na raw jsou alespoň částečně čitelná (alespoň podle něktrých programů na záchranu dat).
Že programy na záchranu dat přistupují k disku přímo je podle mne i důvod, proč nastal problém u toshiby, neboť pravděpodobně přepsal něco, co neměl (kam OS normálně nemá přístup). Proto jsem zkoušel i program na low level formát, ale následně v jedné recenzi bylo, že program nic nedělá (což byl i můj pocit). To je problém dnešní doby, kdy existuje spousta progranů, ale ne všechny dělají co mají. Tak jsem si říkal, že někdo něco podobného řešil a ví, co funguje a co ne. Dle mého by to chtělo prográmek na "reset disku do továrního nastavení", jen nevím, jak to provést.

Reklama
Uživatelský avatar
atari
Level 5.5
Level 5.5
Příspěvky: 2971
Registrován: říjen 08
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod atari » 22 zář 2022 07:37

Pawel2 píše:Že programy na záchranu dat přistupují k disku přímo je podle mne i důvod, proč nastal problém u toshiby, neboť pravděpodobně přepsal něco, co neměl (kam OS normálně nemá přístup).
To je nesmysl. Pokud nastavíš obnovu dat na jiný fyzický disk, tak program nikdy nezasahuje do obnovovaného disku. Přepsání dat na obnovovaném disku je vždy chyba mezi klávesnicí a židlí.

Pawel2 píše: Proto jsem zkoušel i program na low level formát, ale následně v jedné recenzi bylo, že program nic nedělá (což byl i můj pocit).
Také nesmysl. Low level formát právě dělá hodně. Ten vymaže každou buňku.

Na takovéhle formátování doporučuji soft od výrobce disku. Na této planetě je spousta pseudoprogramátorů, kteří si honí ego, napíšou soft, dají to na net (občas mají tu drzost říct si za to many) a pak se uživatel diví ...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 22 zář 2022 07:51

"Proto jsem zkoušel i program na low level formát, ale následně v jedné recenzi bylo, že program nic nedělá (což byl i můj pocit)."

Jak overis, ze skutecne bylo proveden low level format? Po provedeni low level formatu se nic viditelneho nestane, kdyz
je to nizkourovnove formatovani disku, uzivatel vidi jen to, ze to trva dlouho. Low level format samozrejmne funguje.
Jen je treba vedet, co low level format znamena a co dela :-)

To, ze ta 3TB Toshiba ukazuje 746 GB je zpusobeno tim, ze je prevedena na MBR misto GPT, ale to uz zde nekolikrat
bylo receno. Zkratka 2TB oddil + zbytek, limit MBR. Format toto nevyresi, dokud disk bude MBR. Nic jineho v tom neni,
maximalne jeste limit zakladni disky, ktera neumi korektne pracovat s disky nad 2 TB.

Kdyz vidim, co vse se s naprosto zbytecne delalo, tak mam dojem ze pravdepodobnost uspesne obnovy dat se vyrazne snizuje.
Data je treba obnovovat jako prvni. Puvodne to byla zalezitost max na 30 minut dat vse dohromady. Za predpokladu ze by se vedelo,
co se ma udelat a proc se to ma udelat. Nahodne pokusy zpusobi vzdy vic skody nez uzitku.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10561
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod zeus » 22 zář 2022 09:28

Pawel2 píše:by to chtělo prográmek na "reset disku do továrního nastavení"

Proto existuje Toshiba Storage Diagnostic Tool.

petr22 píše:To, ze ta 3TB Toshiba ukazuje 746 GB je zpusobeno tim, ze je prevedena na MBR misto GPT

Jde spis o to, ze Toshiba se ukazuje jako 746 GB. Navic mu doted fungovala na stejne desce korektne.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 22 zář 2022 09:41

Ta deska je stara 13 roku, staci aby tam byla stara verze Intel Rapid Storage Technology (RST) ovladace a uz to udela presne toto.
U takhle stare desky je skoro zazrak, ze je jeste funkcni, kdyz je pouzivana tak dlouho.

Je instalovana verze RST minimalne 10.1 a vyssi ?

Tohle jsou doslova prvni odkazy na Googlu pri hledani, kdy se disk hlasi jako 746GB misto 3TB, system vidi jen prostor nad 2TB.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22515
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod ITCrowd » 22 zář 2022 09:52

Pokaždé, když vyběhla kapacita disků nahoru s nějakou novou technologií, tak je starší desky nedokázaly vzít. A pokaždé na to byly ovladače, které dokázaly starý BIOS obejít a disk zpřístupnit systému. A podle mě je právě toto tenhle případ. BIOS umí max. 2TB, protože tehdy prostě víc neexistovalo.
Netvrdím, že zásah toho sw je jediná možnost, proč disk spadl, ale možnost to je. A taky mi to z toho vychází. Už jen z toho rozdělení disku, kde max. 2TB jsou někde schovány a zbytek je viditelný, ale nealokován.
BTW - jak diskpart, tak ten ajomej hlásí ten disk jako GPT. (bavím se samozřejmě o té toshibě).
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 22 zář 2022 09:54

Pred tim, nez se disk zacal hlasit jako 746GB se stalo neco, o cem nevime, nebo nam to nebylo receno.

Ze je to pocitac z roku 2010 jsme se take dozvedeli az treti den.

Preinstalace Windows, aktualizace software atd atd. Zacal bych kontrolou verze RST, kdyz je disk GPT
a pevne doufam, ze na nem neprobihaly zadne konverze ani hokuspokusy zapisujici na disk.

meda2016
Level 2
Level 2
Příspěvky: 165
Registrován: květen 22
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod meda2016 » 22 zář 2022 11:59

@Pawel2 ..Ještě by stálo za to podívat se na disk Toshiba 3GB (možná i na druhý RAW) Linuxem na live flešce.
Není mi jasné, jestli na Toshibě chceš obsah zachránit.

Například Linux Lite má v sobě Partition Drive (GParted) pro práci s disky. Můžeš použít jen jako prohlížeč vlastností.
Odkaz na verze Linux Lite (nepoužívej poslední 6.0!), níže je PREVIOUS VERSIONS: https://www.linuxliteos.com/download.php
Odkaz na tvorbu bootovací flešky (nezkoušel jsem, možná máš vlastní) portable edition: https://www.linuxliveusb.com/en/other-versions

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 22 zář 2022 21:19

Jen shrnutí:
- jde o dva disky:
A) seagate 2TB, raw, nyní odpojen (jsou na něm ztracená data - zatím neřeším)
B) toshiba 3TB, nejsou na něm žádná data (měl být použit pro získání dat z A, při které došlo ke změně jeho velikosti) - účelem je, aby mohla být využita celá kapacita, ne jen nyní vykazovaných cca 750GB. Celou dobu byl a je GPD. Do té doby (několik let fungoval normálně). Vyzkoušeno i na jiném PC a vykazuje stejný problém.
Podle mne věk PC nehraje roli, neboť (zapůjčený) disk 4TB funguje bez problémů - viz obr.
TB4.jpg

- vzhledem k předchozí odrážce v tom asi nebude "zakopaný pes", ale co je RST a jak zjistím, zda je nainstalován, případně verzi?
- zkoušel jsem nainstalovat Toshiba Storage Diagnostic Tool., ale disk vůbec nenajde;
- s linuxem žádné zkušenosti nemám, ale zkusím zaexperimentovat.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 22 zář 2022 21:43

Co je RST je napsane o jeden muj prispevek vyse.

Muzes na tu Toshibu pustit tenhle soft, ale potrebujes k tomu Windows XP nebo Visty:
https://hddguru.com/software/2007.07.20 ... tore-Tool/

Jestli se ten disk detekuje spatne i jinde tak je 100% problem v disku.

Jestli je to vsechno stejne stare, tak se tu bavime o 13 roku starem hardware, coz je tak
trojnasobne prekrocena bezna zivotnost. Pricemz jakykoliv disk muze umrit naprosto kdykoliv.

http://www.users.on.net/~fzabkar/HDD/HD ... y_FAQ.html

2 odstavec - bug v Gigabyte BIOSu, pricemz ty mas desku od Gigabyte

Pawel2
nováček
Příspěvky: 10
Registrován: září 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod Pawel2 » 22 zář 2022 22:30

RST - máš pravdu, přehlídl jsem to - sorry, moje chyba;
disk je podstatně mladší než PC - bylo jich tam už min. 5. Je pravda, že disk může odejít kdykoli, ale nikdy s ním nebyly žádné problémy a ani pokud použiji jeho omezenou kapacitu, tak je v pohodě. Jen, jak se dostat ke zbytku? Ještě mrknu na ty tvé odkazy.

Dodatečně přidáno po 29 minutách 49 vteřinách:
Ještě k druhému odkazu - přímo tam píší, že to není bug v BIOSU, viz
(Note that if a 3TB drive is detected as 746GB or 2TiB, then that is a different problem, possibly a 32-bit limitation in the OS or BIOS, or in the driver for the motherboard chipset or SATA controller, or a 32-bit limitation of the firmware in an external enclosure.)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 50175
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Špatná velikost HDD

Příspěvekod petr22 » 22 zář 2022 23:03

To ale nevznikne samo od sebe kdyz to predtim fungovalo spravne.

Navic ten disk se detekuje takhle i jinde.

S tim diskem se muselo neco stat.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Špatná výdrž baterie GALAXY A50
    od mvesely » 31 kvě 2022 20:00 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    6
    1202
    od petr22
    01 čer 2022 09:19
  • Špatná kvalita zvuku sluchátek během hovorů
    od MigMit » 18 kvě 2022 20:37 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    0
    670
    od MigMit
    18 kvě 2022 20:37
  • Výběr mobilu do 6K, Android, malá velikost
    od tuningrob » 26 lis 2021 20:53 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    14
    1194
    od tuningrob
    04 pro 2021 13:43

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 17 hostů