Sestava:
- 4 roky používaná kromě SSD
- CPU: AMD Ryzen 5 2600 + Arctic Freezer 34
GPU: Sapphire RX 570 Pulse ITX Mini 4GB
MB: MSI B450M MORTAR
RAM: 4x Patriot Viper Elite gray 4GB DDR4 2666
ZDROJ: ThermalTake - Nevím kolik Wattů, to bych musel rozmontovat a do toho se mi nechce.
HDD: 2 kusy 1TB a 320GB
SSD předchozí: ADATA XPG SX6000 Lite, M.2 - 512GB*
SSD nynější: Samsung SSD 970 EVO PLUS, M.2 - 500GB*
No takže začalo to všechno tak půl roku dozadu, kdy mi po 3 letech odešlo SSDčko (ADATA). Během hraní počítač zamrznul, tak jsem ho restartoval, jenomže už nenaskočil. Dostal jsem se max do "Automatické opravy", zkoušel jsem všechny možné triky a tipy, co jsem na internetu našel, nic z toho nepomohlo. Nevím jestli by to mohlo mít nějakou spojitost, ale tak týden před tím byla bouřka a místo klasickýho výpadku proudu a vypnutí PC, tak se PC během pár vteřin několikrát vyplo a zaplo. (jestli to třeba nemohlo dojebat zdroj)
Koupil jsem teda nový SSD (SAMSUNG), nainstaloval Windows a další věci. A tady nastal ten problém, v následujících měsících PC zamrzal, místo BSOD byla černá obrazovka a pomohl jen restart.
- Přesnější popis problému: Počítač vždy zamrznul jen do minuty od spuštění, většinou když jsem rychle spustil několik programů naráz (Steam, Chrome, Discord). Asi jen jednou se stalo, že se seknul během hraní. Dělám 3Dčko a video edit, takže dost často renderuju a nikdy se mi nestalo, že by zamrznul při max vytížení.
- Na obrázku je výpis události, která to celé způsobovala: https://ctrlv.cz/kXNy
- Věci co jsem vyřadil jakožto možnou příčinu:
- Teplota - CPU se nedostane přes 60°C, grafiku držím pod 80°C, SSD zpočátku po zakoupení mělo třeba i 60°C, teď 35-40°C (Teploty jsou při max vytížení)
RAMky - "Diagnostika paměti Windows" nic nenašla
Disky - CHKDSK, SFC /SCANNOW - vše OK
Fast StartUp Off - Nepomohl
- Možná řešní:
- Zdroj - Nekontroloval jsem pořádně zdroj, ale vzhledem k tomu, že při max vytížení se nic takového nestalo, tak by měl být v pohodě.
OVLADAČE - Řekl bych, že ovladače by asi mohly být nejvíce možnou příčinou.
Tímto příspěvkem bych se rád chtěl ujistit, že je chyba v SW a né v HW. Díky