Test pamětí

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Zakk
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 713
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Test pamětí

Příspěvekod Zakk » 14 čer 2023 20:12

Ahoj, už delší dobu mi na PC občas vyskakovala modrá obrazovka, myslel jsem, že za to může narušený souborový systém na disku s windows 7.
Teď jsem provedl čistou instalaci windows 10 na nový disk a zdálo se, že všechno šlape, ale asi po dni používání mi opět vyskočila modrá obrazovka (zatím to bylo jen jednou mohla to být náhoda). Ale rozhodl jsem se pro jistotu otestovat paměti.

Když spustím Diagnostiku pamětí ve windows tak to skončí takto:
1.PNG


Tak jsem zkusil stáhnout passmark memtest a výsledek:

2.PNG
3.PNG



Skoro to podle toho výsledku vypadá, že chyba se stala už při testování cache, to mě mate nejvíc..

Co byste mi poradili ?
Jaké zatím můžu vyvodit závěry ?
Jak dál postupovat ?

Mám zkusit postupně odebírat RAM moduly ? Nebo to opravdu vypadá, že ta chyba bude jinde (cpu cache?.., deska?) ?
Dělám něco špatně ? Nebo už je na čase ten počítač (myšleno základ cpu+mb+ram) hodit do kopřiv ? :lol: Jinak všechno funguje (spadlo to zatím jen jednou od té čerstvé instalace windows..)
Je to počítač který mám tady v popisku v odkaze (intel i5 4440), ram tyhle https://www.czc.cz/kingston-hyperx-pnp- ... 08/produkt
dvojice modulů (2x4gb) je tam od začátku a druhou stejnou jsem ještě přikupoval z ebay
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Zakk dne 14 čer 2023 21:23, celkem upraveno 1 x.

Reklama
Uživatelský avatar
pcmaker
Level 4
Level 4
Příspěvky: 1249
Registrován: březen 18
Bydliště: Soukromý byt
Pohlaví: Muž

Re: Test pamětí

Příspěvekod pcmaker » 14 čer 2023 20:37

Chyby jsou mimo jiné třeba na adrese 3566C5D94h (cca 14GB), což v cache není. Vypadá to na jeden vadný modul. Testuj postupně každý modul zvlášť.

Uživatelský avatar
Zakk
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 713
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Test pamětí

Příspěvekod Zakk » 14 čer 2023 20:52

Díky za postřeh.
Můžu poprosit o vysvětlení? to jsi jen tu adresu "3566C5D94h" převedl do desítkové soustavy?
Rád bych se v tom trochu zorientoval.
Nechal jsem se zmást, tím zápisem :oops: (přišla mi to blbost, že by to bylo v cache..) :D
Předpokládám, že nějak snadno nejde zjistit, který modul to je. Zkusím je postupně dávat do desky.. ( to bude nejjistější)

Uživatelský avatar
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Příspěvky: 9504
Registrován: srpen 04
Bydliště: Praha
Pohlaví: Muž

Re: Test pamětí

Příspěvekod mmmartin » 15 čer 2023 11:32

V případě, že dochází k BSOD, máš dvě možnosti:

1) vložit téma do sekce Problémy s hardware a potom zkoušet, jestli třeba to či ono nepomůže

2) vložit téma do sekce BSOD, doplnit všechny údaje podle návodu a počkat, až se tématu ujme někdo, kdo dodaná data dovede vyhodnotit.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Gerete
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 297
Registrován: leden 14
Pohlaví: Muž

Re: Test pamětí

Příspěvekod Gerete » 15 čer 2023 11:37

Na chybu nejspíš došel.

Teď bude stačit jenom když otestuješ každý paměťový modul samostatně. Pokud budeš postupně přidávat, tak budeš jenom prodlužovat dobu, po kterou bude test běžet a pokud předchozí paměť nevyhodila chybu tak ji budeš zbytečně testovat znovu.

Zivan
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2443
Registrován: leden 10
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Test pamětí

Příspěvekod Zivan » 15 čer 2023 12:04

Ja bych zkusil test puvodnich dvou a pak novych dvou. Bud jeden bude vykazovat chyby nebo ne a pak je treba problem s fungovanim 4 modulu.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W

Uživatelský avatar
Zakk
Level 3.5
Level 3.5
Příspěvky: 713
Registrován: únor 13
Pohlaví: Muž

Re: Test pamětí

Příspěvekod Zakk » 19 čer 2023 21:35

Tak se mi postupným zkoušením podařilo identifikovat jeden vadný modul, který když zapojím (v jakékoli kombinaci), tak po zapnutí testu okamžitě začnou vyskakovat chyby. Zkoušel jsem i v různých slotech (abych vyloučil, že je špatný nějaký slot). Zajímavé (nebo asi ani tolik ne) že i když jsem ho zapojil samotný, tak pc normálně naběhne a jeví se funkční.

Tak snad už jsem problém vyřešil, Díky za postřehy.

Jinak jsem ten druhý pár vyměnil za https://pameti.heureka.cz/corsair-ddr3- ... ecifikace/ které se mi válely doma. Je to tak ok? Všechny paměti se automaticky přetaktovali na 1333MHz, (čekal jsem, že by mohli běžet na 1600.. možná by to šlo přetaktovat, ale zatím jsem si netroufnul to zkusit..) ale to mi zas tolik nevadí..


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • AnTuTu test S23 ultra
    od 28nitro28 » 02 led 2024 19:21 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    2
    1187
    od 28nitro28
    04 led 2024 13:12

Zpět na “Problémy s hardwarem”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 5 hostů