Nechces doufam instalovat Windows 10 nebo Windows 11 na plotnovy disk?
Windows musi byt na SSD, na plotnovem disku jsou tak pomale, ze se nacitaji 5-10 minut.
Problem se spustenim PC
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
Re: Problem se spustenim PC
"Nepovedlo se najit zadne jednotky. Ovladac uloziste nactete kliknutim na Nacist ovladac"..
..vypnout pred instalaci woken RST v BIOS, ale nevim, jestli by to k necemu bylo..
..stahnout the intel rapid storage driver, je to doporucena moznost?
Ano, to spolu souvisi. Bud vypnes iRST nebo si natahnes pri instalaci jeho ovladac.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- nováček
- Pohlaví:
SSD jsem nikdy nemel, jo, mohlo by to bejt rychlejsi, ale u takto stareho PC (asi 10 let az na grafarnu, tu jsem menil pozdeji) je to uz fuk, casem mozna prestavim. Update - Takze zkousel jsem nainstalovat ovladac IRST z webu Intelu. Vybral jsem ten nejaktualnejsi https://www.intel.com/content/www/us/en ... forms.html , rozbalil drivery do slozky, jdou mi behem instalace windows nacist, ale kdyz je nainstaluju, tak se nic nemeni, stale tam disk neni videt
Zkusil jsem tedy vypnout IRST v BIOSu. Dostanu se na SATA mode selection, kde bych mel zmenit mode z RAID na AHCI, to uz tam ale je vybrane. Zkousel jsem to i dat na RAID anebo s AHCI zapnout s dalsimi moznosti enabled (SATA aggresive link power management a hard disk S.M.A.R.T) - vse bez uspechu, disk se stale neukazuje a nemuzu tak nainstalovat windows.
Nevim, jestli bych nemel zkusit starsi verzi IRST. Muj HDD je sata wd20ezrx 2TB, ChatGPT mi rika, ze potrebuju vedet svuj Intel chipset, ale bohuzel nevim, jak ho zjistit, kdyz mam PC v tomto stavu, v BIOS jsem ho nenasel.
Naposledy jsem zkousel stahnout nejaky starsi ovladace, dal jsem si je na flashku jako predtim, ale v PC uz se mi nenacte flashka, ani klavesnice ci mys, nevim, jestli jsem neco blbe nenastavil v BIOSu. 2 hodiny zase v haji, akorat se clovek u toho..... uz si zacinam rikat, jestli nemam ten disk vyhodit do popelnice, kdyz stejne osobni data mam zachraneny.
Moje otazky zni - pomuze stahnout starsi IRST driver? Lze podle nazvu HDD urcit spravnou verzi IRST driveru, kterou bych mel stahnout? Je mozny, ze jsem neco pokazil v BIOS a jak to spravim, kdyz mi ted nejde ani klavesnice?
edit: vytahl jsem CMOS baterii, abych resetoval BIOS a povedlo se, uz mi vsechna USB funguji, flashka se nacte, akorat mi nejde ani ten stary IRST driver nainstalovat, nic se mi neukazuje
Zkusil jsem tedy vypnout IRST v BIOSu. Dostanu se na SATA mode selection, kde bych mel zmenit mode z RAID na AHCI, to uz tam ale je vybrane. Zkousel jsem to i dat na RAID anebo s AHCI zapnout s dalsimi moznosti enabled (SATA aggresive link power management a hard disk S.M.A.R.T) - vse bez uspechu, disk se stale neukazuje a nemuzu tak nainstalovat windows.
Nevim, jestli bych nemel zkusit starsi verzi IRST. Muj HDD je sata wd20ezrx 2TB, ChatGPT mi rika, ze potrebuju vedet svuj Intel chipset, ale bohuzel nevim, jak ho zjistit, kdyz mam PC v tomto stavu, v BIOS jsem ho nenasel.
Naposledy jsem zkousel stahnout nejaky starsi ovladace, dal jsem si je na flashku jako predtim, ale v PC uz se mi nenacte flashka, ani klavesnice ci mys, nevim, jestli jsem neco blbe nenastavil v BIOSu. 2 hodiny zase v haji, akorat se clovek u toho..... uz si zacinam rikat, jestli nemam ten disk vyhodit do popelnice, kdyz stejne osobni data mam zachraneny.
Moje otazky zni - pomuze stahnout starsi IRST driver? Lze podle nazvu HDD urcit spravnou verzi IRST driveru, kterou bych mel stahnout? Je mozny, ze jsem neco pokazil v BIOS a jak to spravim, kdyz mi ted nejde ani klavesnice?

edit: vytahl jsem CMOS baterii, abych resetoval BIOS a povedlo se, uz mi vsechna USB funguji, flashka se nacte, akorat mi nejde ani ten stary IRST driver nainstalovat, nic se mi neukazuje
Naposledy upravil(a) Fred96 dne 17 říj 2024 21:09, celkem upraveno 1 x.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Nikdy som nepoužil IRST.Čo to máš za dosku v PC ?A kúp si ten SSD disk.Postačí Ti napr.:https://www.alza.cz/apacer-as350x-256gb-d6497752.htm
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Fuk to prave neni - uvidis, jak se stare PC mnohonasobne zrychli. U stareho PC je to nejvic viditelne.
IRST vypni, nema zadnou vyhodu kterou vyuzijes. Nebudes mit problem s instalaci v AHCI rezimu.
Porid SSD, treba 512 GB, toji par korun, a na nej nainstaluj Windows. Budes prijemne prekvapen rychlosti Windows.
IRST vypni, nema zadnou vyhodu kterou vyuzijes. Nebudes mit problem s instalaci v AHCI rezimu.
Porid SSD, treba 512 GB, toji par korun, a na nej nainstaluj Windows. Budes prijemne prekvapen rychlosti Windows.
-
- nováček
- Pohlaví:
Dobre, uz se k tomu zacinam klonit taky. Zakladovku mam ASROCK H81M-VG4. Pujde na ni dat ten disk, kterej sdilel RIKI?
-
- Level 5
- Pohlaví:
Půjde bez problému.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Samozrejme že pôjde.Teraz ho testujem v PC.Využívam na ňom iba 120GB,ako zvyčajne.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- nováček
- Pohlaví:
Dekuji, panove. Jdu na to, at to mimozemstan do rana stihne ulozit v boxu 

-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Zapoj si ho do konektora SATA_0 číslo 7 na screene.Máš tam zapojený, možno teraz aj HDD.A režim AHCI.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Hlavne si nekup zbytecne maly disk. Tech 512 GB je tak minimalni pouzitelna velikost.
Potrebujes aby se ti tam vesly Windows, strankovaci soubor, soubor pro hybernaci, nainstalovane programy,
uzivatelska data a cca 30% zustalo volnych.
128GB nestaci, tam polovinu disku zabere jen strankovaci soubor a soubor pro hybernaci. 256 GB je uz silne
omezujici. Pocitej s tim, ze zakladni instalace Windows 11 a par programu zabere cca 150 GB. Uzivatelska
data sama maji dalsi desitky GB.
Potrebujes aby se ti tam vesly Windows, strankovaci soubor, soubor pro hybernaci, nainstalovane programy,
uzivatelska data a cca 30% zustalo volnych.
128GB nestaci, tam polovinu disku zabere jen strankovaci soubor a soubor pro hybernaci. 256 GB je uz silne
omezujici. Pocitej s tim, ze zakladni instalace Windows 11 a par programu zabere cca 150 GB. Uzivatelska
data sama maji dalsi desitky GB.
-
- nováček
- Pohlaví:
No, ja jsem pocital s tim, ze na uzivatelska data budu pouzivat dal ten velky SATA a na SSD bude jen system. Nebo s tim velkym uz pocitat nemam a mam jet jenom na vetsi SSD? Mam objednany ten 256GB, ale muzu to urcite jeste zmenit aspon na 512, pokud bych mel jet jenom na SSD
Naposledy upravil(a) Fred96 dne 17 říj 2024 21:45, celkem upraveno 1 x.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2039
-
od petr22
27 led 2025 07:19
-