Mám Windows11 24H2 a pár programov.Používam 120GB na disku a voľné miesto 80GB.Takže celá kapacita 256GB by stačila na ďalších pár programov...
Ale kľudne zober Apacer AS350X 512GB.
Problem se spustenim PC
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Re: Problem se spustenim PC
Rekneme, ze mas 16 GB RAM. Strankovaci soubor 1,5 nasobek RAM a hibernacni odpovida velikosti RAM,
tedy pouze tyto dva soubory na disku zabiraji 40 GB. Nainstalovane Windows + par zakladnich aplikaci
dalsich 40 GB. Standardni pocitac po ciste instalaci ma na systemovem disku obsazeno 80 GB, na 128 GB
disku pak zbyva presne 30% mista. 35 GB mista je nutnych na aktualizace OS. To nepocitame vetsi aplikace
a uzivatelska data o veliosti desitek az stovek GB.
Samotne Windows si v adresari c:\windows\installer nechavaji instalacni MSI vsech aktualizaci, co prubezne
instaluji, po nejake dobe jen tato slozka + cache ovladacu zabira dalsich 10-15 GB.
To SSD bude mozne pouzit jako datovy disk do noveho PC - na rovinu rikam, ze 128 a 256 GB SSD vyhazujeme,
dat to nekomu do pocitace tak je otazka casu, kdy tam nebude 35GB nutnych na kazdorocni aktualizaci OS.
tedy pouze tyto dva soubory na disku zabiraji 40 GB. Nainstalovane Windows + par zakladnich aplikaci
dalsich 40 GB. Standardni pocitac po ciste instalaci ma na systemovem disku obsazeno 80 GB, na 128 GB
disku pak zbyva presne 30% mista. 35 GB mista je nutnych na aktualizace OS. To nepocitame vetsi aplikace
a uzivatelska data o veliosti desitek az stovek GB.
Samotne Windows si v adresari c:\windows\installer nechavaji instalacni MSI vsech aktualizaci, co prubezne
instaluji, po nejake dobe jen tato slozka + cache ovladacu zabira dalsich 10-15 GB.
To SSD bude mozne pouzit jako datovy disk do noveho PC - na rovinu rikam, ze 128 a 256 GB SSD vyhazujeme,
dat to nekomu do pocitace tak je otazka casu, kdy tam nebude 35GB nutnych na kazdorocni aktualizaci OS.
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
"Standardni pocitac po ciste instalaci ma na systemovem disku obsazeno 80 GB"
Nikdy mi nezaberal OS po inštalácií 80GB.
A mám 16GB.
Nikdy mi nezaberal OS po inštalácií 80GB.
A mám 16GB.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
Nezapomen pocitat pagefile.sys (1,5 nasobek RAM) a hiberfil.sys (1 nasobek RAM), skryte soubory
v rootu disku C: co se standardne nezobrazuji, ty budou mit pri 16 GB RAM kolem 40 GB. Obe funkce
lze vypnout, ale spousta aplikaci je vyzaduje a pocitac jde do BSOD kdyz nema virtualni pamet.
Co se tyce instalace Windows na SSD - odpoj na instalaci vsechny ostatni disky. Pak budes mit jistotu,
ze zadna cast systemu neni na jinem disku nez je SSD.
v rootu disku C: co se standardne nezobrazuji, ty budou mit pri 16 GB RAM kolem 40 GB. Obe funkce
lze vypnout, ale spousta aplikaci je vyzaduje a pocitac jde do BSOD kdyz nema virtualni pamet.
Co se tyce instalace Windows na SSD - odpoj na instalaci vsechny ostatni disky. Pak budes mit jistotu,
ze zadna cast systemu neni na jinem disku nez je SSD.
-
- Level 5
- Pohlaví:
RIKI22 píše:Mám Windows11 24H2 a pár programov.Používam 120GB na disku a voľné miesto 80GB.Takže celá kapacita 256GB by stačila na ďalších pár programov...
Ale kľudne zober Apacer AS350X 512GB.
Také mám na jednom starém PC a stačí s přehledem.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
petr22 píše:pagefile.sys (1,5 nasobek RAM) a hiberfil.sys (1 nasobek RAM)
Po instalaci W11 24H2 z flesky vytvorene Microsoftim nastrojem je pagefile "spravovan systemem" (tedy dynamicky dle aktualni potreby) a hiberfil ma 40% (jde zmensit i na 15%)...
Jinak souhlas - vetsi SSD neni na skodu. Ale overprovisioning 50% fakt netreba, RIKu.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Stači mi 120GB disk.Ale tých je v dnešnej dobe pomenej v lepšej kvalite a tak používam disk s kapacitou 256GB.A životnosť v TB 256GB disku oproti 128GB disku je väčšinou dvojnásobna,tak preto disk 256GB.
-
- nováček
- Pohlaví:
Tak uz jsem SSD zapojil, pri instalaci windows se objevilo a lita to paradne. Takze bych chtel moc vsem podekovat.
Ted jen nevim, jestli casem paralelne zapojit i ten starej 2TB disk (samozrejme ho zformatuju) na osobni data a soubory. Asi by ten pocitac zase zpomaloval, ne?
Ted jen nevim, jestli casem paralelne zapojit i ten starej 2TB disk (samozrejme ho zformatuju) na osobni data a soubory. Asi by ten pocitac zase zpomaloval, ne?
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Zapoj ho a pozri sa cez CrystalDiskInfo v akom je stave.
-
- nováček
- Pohlaví:
https://imgur.com/a/lSbJf6x tady to je, moc moudry z toho nejsem, ty chyby ale asi jsou spatne, ze
-
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
Disk má nabehané pomerne dosť hodín, ale ako druhý disk môže byť.Dúležité dáta si tam nedávaj.Zrejme ho máš zapojený v zlom Sata porte.Zapoj si ho do Sata portu označeného, ako Sata_1 na doske.
Obrázky sa sem dávajú ,ako príloha nie odkaz na stránku.
Obrázky sa sem dávajú ,ako príloha nie odkaz na stránku.
-
- Guru Level 15
- Pohlaví:
WD chyby cteni, ktere jsou u kazdeho plotnoveho disku z principu funkce vubec nezobrazuje.
Seagate je napriklad priznava. V kazdem pripade ta prvni polocka neni chyba at je tam cokoliv.
Ten plotnovy disk samozrejmne nemusis pouzit, pokud nechces a velikost SSD staci.
Pocitej ale s tim, ze HDD velikost je 2TB, kapacita toho SSD je podstatne mensi. Co jsem rikal
o velikosti SSD? Mame tisice pocitacu, mensi SSD nez 512GB vyhazujeme, nestaci nikomu.
Spocti si jaka je velikost tveho profilu v C:\USERS - mohou to byt stovky GB, tzn vic nez velikost SSD.
Seagate je napriklad priznava. V kazdem pripade ta prvni polocka neni chyba at je tam cokoliv.
Ten plotnovy disk samozrejmne nemusis pouzit, pokud nechces a velikost SSD staci.
Pocitej ale s tim, ze HDD velikost je 2TB, kapacita toho SSD je podstatne mensi. Co jsem rikal
o velikosti SSD? Mame tisice pocitacu, mensi SSD nez 512GB vyhazujeme, nestaci nikomu.
Spocti si jaka je velikost tveho profilu v C:\USERS - mohou to byt stovky GB, tzn vic nez velikost SSD.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2329
-
od petr22
27 led 2025 07:19
-