Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Grander
Level 4.5
Level 4.5
Pohlaví: Muž

Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win

Příspěvekod Grander » 09 led 2025 16:55

Ahoj, mám Dell Latitude e7250, a poslední dobou má nějaký problém s napájením - ukazuje, že není připojen k nabíjení (i když je), zkoušel jsem i jinou nabíječku...
Nakonec se mi "sám natvrdo" najednou vypnul, protože si myslel, že je bez proudu.
No, už jsem ho chtěl nýst do servisu, ale po pár dnech jsem to ještě zkusil - nápajení kupodivu fungovalo, ale objevil se jiný problém.
Notebook nechce nabootovat. Při zapnutí píše "probíhá diagnostika" a následně "probíhá příprava automatické opravy", načež mi zobrazí možnsoti spouštění Windows - a tam už jsem zkoušel všechno možné, jako automatickou opravu, bod obnovení (proběhl uspěšně - ale ani pak laptop nenabootoval), obnovení z flešky s instalačkou Win...
Zkoušel jsem i interní startup diagnostiku Dellu - ta ukazuje, že není žádný problém.

Nakonec jsem vyndal NVMe SSD a přes USB ho připojil k jinému kompu - nejdřív to ukázalo chybu inicializace, tak jsem myslel, že SSD je KO, nicméně na druhý pokus se disk připojil, po zadání Bitlocker klíče se v pohodě dostanu k datum, a jak HDD Sentinel, tak CrystalDiskInfo ukazuji, že SSD je ve skvělém stavu.

Takže jsem vrátil SSD zpět do notebooku, a tam zas to samý dokola, prostě Win se nechce spustit.
Co se mu teda nelíbí? Jestli je poškozeno něco v zaváděcím sektoru, proč se to instalačce nepodařilo opravit?
O data mi nejde, spíš bych se rád vyhnul čisté instalaci, takže kdyby se ho podařilo nějak zprovoznit, bylo by to super. Pak budu řešit ten problém s napájením.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win

Příspěvekod petr22 » 09 led 2025 18:47

Jeste jsem nezazil pripad, aby oprava problemu v instalaci Windows dokazala neco opravit.

Moje zkusenost je takova, ze nema smysl ztracet cas pokusy o reseni natoz aby se tim zabyvalo vice lidi.

Nicmene:
1. Desifruj disk, na zasifrovanem disku ani oprava probehnout nemuze
2. Provest SCANDISK /F
3. Odinstalovat v konzoli pro obnovu posledni aktualizaci

Kdyz to nepomuze, preinstalace.

atari
Level 6
Level 6

Příspěvekod atari » 09 led 2025 21:22

Pokud budeme předpokládat, že je disk OK, tak můžeš zkusit obnovit spouštění Windows. https://www.mauscomputer.cz/navody/25-j ... windows-11

Dell má taky svoje návody: https://www.dell.com/support/kbdoc/cs-c ... em-windows

A nebo můžeš dát rovnou opravnou instalaci WIN, to je asi tak nejjednodušší postup: http://servispckupka.cz/jak_opravit_win ... ystemu.php

Těch návodů na netu najdeš stovky.

Grander
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod Grander » 14 led 2025 18:32

No, takže jsem zkusil postupovat dle návodů na mauscomputer, nejdřív s bitlockerem (chce to při opravě zadat heslo, takže jsem si řikal, že to zkusím nejdřív se zašifrovaným), pak s vypnutým šifrováním (dešifroval jsem disk na jiném počítači), pak s opravou z instalačky... Abych to zkrátil, nakonec jsem se dostal opět k obrazovce „Oprava systému nemůže váš počítač opravit“. Když jsem pak ale rozkliknul upřesňující možnosti a dal "Pokračovat do Windows 10" (nebo tak něco), tak k mému velkému překvapení se už neobjevil nápis "Probíhá diagnostika (a následné možnosti spuštění/opravy)", ale objevila se klasická přihlašovací obrazovka Win, takže se to normálně rozjelo...
Pak, už v systému, jsem znovu zapnul šifrování Bitlockerem.

No, takže tak. Každopádně je tu ještě problém s napájením, který to celý vyvolal a pak zázračně zmizel. Předpokládám, že se brzo zase objeví.

Petrovi a atari děkuji za rady.

atari
Level 6
Level 6

Příspěvekod atari » 14 led 2025 18:42

Doporučení pro příště: se zapnutým Bitlockerem tyhle „pokusy“ s diskem neprováděj. Mohlo by se stát, že o data nenávratně přijdeš, a pak nezbyde nic jiného než formát disku.

Grander
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod Grander » 14 led 2025 21:23

Ok, beru na vědomí. :-) Mě teď nešlo o data, neb notebook slouží převážně jen k surfování, takže prioritou bylo vyhnout se čisté instalaci, abych musel vše instalovat a znovu nastavovat. Tento notebook není můj primární stroj, ale přece jen tam nějaké programy pro občasnou práci mám. Image zálohy tohoto stroje z výše uvedených důvodů taky nedělám, ale popřemýšlím nad tím, pár hodin by mi to ušetřilo. :-)

buchtik
Level 1
Level 1

Příspěvekod buchtik » 14 led 2025 22:36

A co řadič na desce ? Nechat to otestovat v servisu ...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Příspěvekod petr22 » 14 led 2025 22:40

Jen prace servisu bude drazsi, nez jakou ma cenu ten notebook.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunkční internet po výpadku proudu
    od Neferivet » 15 zář 2024 23:31 » v Sítě - hardware
    2
    1409
    od Alferi
    16 zář 2024 08:53
  • Dálkové zapnutí napájení pro 3D tiskárnu
    od Dolpi » 13 srp 2024 08:58 » v Sítě - hardware
    10
    2270
    od Dolpi
    13 srp 2024 18:07
  • Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout
    od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    2504
    od petr22
    09 led 2025 21:48
  • Sluchátka FiiO JT1 - Windows nechce načíst mikrofón
    od HelFix » 11 pro 2024 17:55 » v Problémy s hardwarem
    5
    1354
    od HelFix
    12 pro 2024 13:50
  • Pocitac se nekdy nechce probudit z rezimu spanku
    od Koberec » 31 led 2024 23:14 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    2187
    od Uziv00
    01 úno 2024 07:26

Zpět na “Problémy s hardwarem”