Problemy s pevnym diskem

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Shooter
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Problemy s pevnym diskem

Příspěvekod Shooter » 18 lis 2008 14:54

Zdravim, mam problem s pevnym diskem. Budu se Vam ho co nejvic snazit podrobne popsat. Potreboval bych od Vas poradit nejlip jeste behem dneska.
Vicemene dobre zkusenosti uz mam snad se vsim, krome pevnych disku.
Takze mam od kamose HDD 250GB na rozhrani ATA.

Muj problem spociva v tom, ze po zapojeni se HDD chova velice divne. Vyjimecne na nej lze kopirovat data, jindy ne, napise se neco jako - chyba cyklickych dat pri kopirovani.
Horsi problem nastava, pri spusteni aplikace z HDD (nebo treba filmu), tak to se HDD zasekne a bud se za asi 20 minut objevi prehravac filmu, ale film se stejne nepusti a nebo se zase zasekne cele PC - restart.
No a nejhorsi na tom je, ze z disku nelze nic vymazat - obdobne problemy jako vyse.
A cely PC je takovy zpomaleny, kdyz tam ten disk je zapojeny.
Nekdy se stalo, ze se mi ani nezobrazil jako novy disk a nebo se mi zasek PC pri nabihani windows pri spusteni.
Kdyz jsem ho zkousel formatovat v PC, tak to neslo (jo jednou se to povedlo na "rychle formatovani", ale trvalo to asi pul hodiny a stejne to k nicemu nebylo)
Tak jsem ho pak zkousel formatovat pres BIOS (nova instalace OS), ale cely se mi to zaseklo a pomohl jen tvrdy restart PC.
HDD byl zkousen ale i v jinem PC (stejne zapojeni - foto dole), ale problemy naprosto stejne.

No a ted od Vas chci poradit, driv nez reknete ze disk je poskozeny.

Treba bych potreboval vedet, jak mam nastavit jumper (doporucovaly mi ho tam vubec nedavat, ale problemy zustaly)
Nebo nejlip nejake nastaveni ve windowsu, BIOSU, apod...
Nebo treba nejake ovladace.
Uz urcite na neco prijdete.

Pro lepsi info a prehlednost, mam pro Vas jeste tyto udaje.:

Nejdriv me PC:
Zakladni deska: Gigabyte GA-K8NSC-939, socket 939
Pameti RAM: 2 x Dual 512MB DDR1
HDD (muj soucasny): Barracuda 7200.7 SATA NCQ 80817 80GB
Grafika: ATI Radeon HD 3850 512MB AGP
Zdroj: 500W Forton BS
... (snad staci jen tyto udaje)

Nafotil jsem Vam fotky ze vnitrku meho PC, jestli to mam zapojeny dobre (treba i v tomto objevite chybu)
Pro vetsi obrazky, na ne kliknete! :
ObrázekObrázek
Takhle jsem ho tam mel zapojeny na zkousku.
ObrázekObrázek
Tento kabel jsem tam zapich.
ObrázekObrázek
A druhy kabel, ktery jsem tam zapojil.
Pokud je spatne ze obrazky odkazuji, prosim upozornete me na to, a ja to opravim

Byl bych Vam moc vdecny, pokud by jste mi pomohly.
THX vsem...

Tato otazka byla polozena i na jine forum tykajici se PC, treba se toho vyresi vic.
Naposledy upravil(a) Shooter dne 18 lis 2008 15:36, celkem upraveno 1 x.

Reklama
zao
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Problemy s pevnym diskem

Příspěvekod zao » 18 lis 2008 15:17

vidím že na stejné kšandě je aji mechanika tak proot bych disk hodil jumperem na master ale to asi nebude tím a mylsím že ten disk odešel
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2008 15:21

Předpokládám, že používáš Windovs XP. K základní desce jistě máš manuál, který já nemám, tak se do něho mrkni a v Biose nastav disky na auto. Protože máš systémový disk SATA, musíš povolit i disky IDE/ATA v Biosu. Jestliže disk dáváš na samostatnou kšandu nastav na disku jumpery na Mastar (na disku je zobrazení jak nastavit) a připoj jej na konec datového kabelu (prostřední přípojka zůstane volná) a na základní desce kabel připoj do IDE. Nezapomeň na napájecí kabel. Po spuštění PC najeď do Biosu a podívej se zdy je disk správně zobrazen i jeho velikost.
Ještě dotaz: na disku od kámoše máš nějaká data? Jsou oba disky stejného formátu FAT, nebo NTFS?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 18 lis 2008 15:34

Pic píše:Předpokládám, že používáš Windovs XP. K základní desce jistě máš manuál, který já nemám, tak se do něho mrkni a v Biose nastav disky na auto. Protože máš systémový disk SATA, musíš povolit i disky IDE/ATA v Biosu. Jestliže disk dáváš na samostatnou kšandu nastav na disku jumpery na Mastar (na disku je zobrazení jak nastavit) a připoj jej na konec datového kabelu (prostřední přípojka zůstane volná) a na základní desce kabel připoj do IDE. Nezapomeň na napájecí kabel. Po spuštění PC najeď do Biosu a podívej se zdy je disk správně zobrazen i jeho velikost.
Ještě dotaz: na disku od kámoše máš nějaká data? Jsou oba disky stejného formátu FAT, nebo NTFS?

Ok, diky moc. Zkusim. Ano, mam OS XP.
Manual k desce nemam, snad to tam nekde najdu (jestli vis aspon priblizne, porad prosim), popripade najit treba tady:
[code]http://www.dmp.spsei.cz/dandi/index.html[code]
Typ Biosu mam: Award Modular BIOS v6.00PG od Phoenix Technologies Ltd.

Jediny cemu jsem neporozumel byla tva veta "...a připoj jej na konec datového kabelu (prostřední přípojka zůstane volná) a na základní desce kabel připoj do IDE..." jde o to ze nevim, co myslis tou prostredni pripojkou, respektive datovy kabel. V tomto se moc neorientuju.

Bohuzel netusim zda jsou oba disky stejneho formatu (na puvodnim mam NTFS) a novy zformatovat nelze, jak jsem psal vyse. Kamos ma ten disk od nekoho jineho, jedine data ktere tam byly, tak to bylo asi 7 prazdnych slozek tusim "new folder", ktere jsem smazal.

Vim ze s Vami profiky to urcite dam dohromady. Diky moc...

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2008 16:09

Datový kabel je ten široký 80ti žilový. Má zpravidla mimo dva konce (jeden do MB a druhý do disku) ještě třetí téměř uprostřed, na který lze připojit další disk nebo CD/DVD mechaniku. Jinými slovy na jednou datovém kabelu IDE/ATA můžeš připojit dvě zařízení. Master na konci a Slave uprostřed. Je vidět disk v Biosu?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 18 lis 2008 16:17

Takovou hlášku mi psal externí harddisk než odešel do kytiček. Jinak nedoporučuji nastavovat mechaniky/disky na auto, ale vždy konkrétně master/slave.

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 18 lis 2008 16:58

Takze jsem neco zkousel a pokrocil jsem takto:

Jumper jsem prehodil na Master a disk zapojil pres ten velky kabel od DVD mechaniky, kterou jsem odpojil.
V Biosu to pak konkretne vypadalo takto:

ObrázekObrázek

Kouknete, jestli tam nemam neco zmenit.
Jinak uvnitr pak byly dve veci na AUTO, s ostatnim se stejne nedalo nic delat.

Po uzavreni Biosu mi probehla kontrola toho disku.
Pro presnost, to vypadalo takto. Bylo tam vic veci, ale to sem uz nestih vyfotit.
ObrázekObrázek

Nabehl normalne windows a kupodivu jsem na ten HDD mohl kopirovat, mazat a taky koukat na filmek. Sice byl taky takovy zpomaleny, ale za to v pohode.

No ale problem nastal, kdyz jsem vypl pocitac, zapojil DVD mechaniku pres ten puvodni a volny tlusty kabel (asi ten IDE kabel)

Pri znovuspusteni PC mi tesne pred spustenim windows zcernala obrazovka, nacez se do 3 minut PC restartoval a takhle furt dokola.
Tak jsem ho zas vypojil zmenil propojeni kabelu - prostredni zpet na mechaniku a konecny na ten HDD a delalo to furt to samy.
Vypojil jsem ho ted pro dalsi reseni.
Pravdepodobne delam chybu v propojeni tech kabelu, nebo snad i v Biosu.

Jinak tam mam taky nepouzivanou disketovou mechaniku:
ObrázekObrázek
Tak nelze to napojit treba i nejak pres tento kabel?

Takze moc prosim o dalsi reseni.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2008 18:11

Mechaniku zatím nezapojuj a spusť PC a pak Start - Spustit a do okénka napiš: diskmgmt.msc a ve Správci disků se podívej, zda jsou na obou discích stejné systémy(FAT32 nebo NTFS), a zda je ten nový disk celý naformátován (případně rozdělen). Mechaniku můžeš připojit na další kabel - na disku máš 2 IDE/ATA.
Edit: Jestli nemáš na tom dalším disku důležitá data bylo by nejlepší nejprve odstranit oddíl, pak jej znovu vytvořit a naformátovat. Teprve potom asi dojde ke zlepšení.

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 18 lis 2008 18:16

Zkusim to az zase zitra, pak dam urcite vedet.

Jinak fakt moc diky...

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 lis 2008 18:21

Disketová mechanika používá jiný kabel, to nejde použít pro CD/DVD mechaniku!

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 18 lis 2008 20:07

Nastav disk jako Master mechaniku jako Slave, disk prověř utilitou od výrobce (Seagate?)
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Shooter
nováček
Stav:

Příspěvekod Shooter » 19 lis 2008 20:02

Ahoj, tak jsem dneska s tim diskem delal mnoho veci.
Nakonec jsem to doresil tak, ze HDD mam zapojeny do Slave (bez jumperu) a mechaniku do master.
Disk sice ve windowsu je, a dokonce na nej lze rychle zapisovat, mazat, apod...
Oba dva disky jsou na systemu - NTFS.

Ale nastavaji tyto problemy:

Pri kopirovani se nekdy stane, ze tak zhruba v pulce procesu PC zamrzne a za 5vterin asi se to kopiruje dal.
No ale mnohem horsi problem nastal, kdyz jsem na nej kopiroval mnohem vetsi pocet dat (rozumejte treba 50GB), tak zrhuba ve cvrtce kopirovani se napsala chyba, ze ten ci onen soubor nelze zkopirovat (chyba cyklickych dat).
No a kdyz jsem pak chtel ty soubory vymazat, tak nesly vsechny, vzdy tam nektere z nich zustaly.
Napise se chyba treba: "Nazev_souboru nelze vymazat, adresar neni prazdny"
Pri otevreni ale toho adresare "rozumejme Nazev_souboru" to napise, ze jednotka "D" neni naformatovana.
Nepomohly ani utilitky treba jako Unlocker.

Dale jsem disk pri startu PC kontroloval, seklo se to u Faze 5/5, asi po hodine tam byl stav furt 0 %.
Tak jsem to prerusil.

Zkusim disk naformatovat pres BIOS. Snad se mi to povede, protoze kdyz jsem to zkousel tedka, tak jsem nastavil jako first boot CD-ROM a kupodivu mi to nenabootovalo nic, drive normalne ano. Takze taky nevim co s tim, poradte.
Pote ho zkusim projet i nejakym programkem na testovani.

Co myslite pomohl by LOW LEVEL FORMAT pres program primo v OS ? Prave ted ho provadim pres programek Hard Disk Low Level Format Tool
Diky moc

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”