Ahoj moji záchránci....mám takový menší problém. Mám MB od Asus P4P800E
http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 3916D.html
a v něm 4 HDD Seagate 300GB a to první a druhý na IDE a třetí a čtvrtý je na klasickém SATA.
Vše funguje naprosto bez problémů.
Koupil jsem si WD 500GB a chtěl ho připíchnout na RAID SATA zběrnici a v prodejně mi řekli, že mám jumper dát na 5 a 6. Jenže počítač ho nevidí. A nevidí ho ani, když vypojím jeden z původních SATA disků a připojím ho místo něj.
Je chyba v Jumperování, nemělo by být klasicky 1 a 2. Nebo tato deska nepodporuje větší disky? Nebo je potřeba něco změnit
v nastavení BIOSu...?
Jakákoliv rada by mi pomohla....díky.
Nový HDD 500GB na RAID Vyřešeno
Re: Nový HDD 500GB na RAID
Zkus ten disk připojit bez jumperů jestli ho uvidíš alespoň v BIOSU...
Pokud ho vydíš i s jumpery v BIOSU a nevydíš ho pouze ve Windows tak zkus:Start>Ovládací panely>Nástroje pro správu>Správa počítače>Úložiště>Správa disků tam by jsi ho měl vidět...
Pokud ho nevidíš ani v Biosu bez jumperů reklamuj ho...
Pokud ho vydíš i s jumpery v BIOSU a nevydíš ho pouze ve Windows tak zkus:Start>Ovládací panely>Nástroje pro správu>Správa počítače>Úložiště>Správa disků tam by jsi ho měl vidět...
Pokud ho nevidíš ani v Biosu bez jumperů reklamuj ho...
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud se nemýlím, tak deska má jen dva Sata konektory, tak kam jej chceš připojit. Jeden disk nemůže jet v RAID. Jestliže jej Bios nevidí ani když jej dáš místo jiného Sata disku, tak je buď špatně nastaven jumpery, nebo je třeba v Biosu zapnout detekci disku, protože hledá asi původní disk.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vidí ho BIOS? Jestli ano tak nezapomeň že ve Win musíš nejdřív nastavit odíl(y) a naformátovat.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
...je to tak
první IDE disk 1 rozdělen na "C" a "D"
druhý IDE disk "E"
třetí SATA disk "F"
čtvrtý SATA disk "G"
což je pro každý disk samostatné připojení na desku...
dva volné SATA konektory na MB pro RAID...jeden, resp. SATA RAID 1 jsem připojil k novému HDD...
ve správě disků jsem ho hledal hned po prvním zapnutí a nevidí ho
v BIOSu ho taky nevidím, taky jsem se díval, než jsem tady obtěžoval....
a OS je Windows XP Pro 32 se SP3...
zkusil jsem odpojit jede ze SATA, tedy třetí, nebo čtvrtý disk ("E", nebo "G") a doufal jsem, že ho PC uvidí, ale nestalo se....myslím, že bude problém v tom jumperu, proto jsem se tady ptal....jestli je nějaká možnost tak poraďte...díky
první IDE disk 1 rozdělen na "C" a "D"
druhý IDE disk "E"
třetí SATA disk "F"
čtvrtý SATA disk "G"
což je pro každý disk samostatné připojení na desku...
dva volné SATA konektory na MB pro RAID...jeden, resp. SATA RAID 1 jsem připojil k novému HDD...
ve správě disků jsem ho hledal hned po prvním zapnutí a nevidí ho
v BIOSu ho taky nevidím, taky jsem se díval, než jsem tady obtěžoval....
a OS je Windows XP Pro 32 se SP3...
zkusil jsem odpojit jede ze SATA, tedy třetí, nebo čtvrtý disk ("E", nebo "G") a doufal jsem, že ho PC uvidí, ale nestalo se....myslím, že bude problém v tom jumperu, proto jsem se tady ptal....jestli je nějaká možnost tak poraďte...díky
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Nastav jumpery pro klasické SATA - nastavení bývá zobrazeno na disku. Pokud je v BIOSu zvlášť detekce disku, tak ji spusť, jinak při správné nastavení jumperů a po připojení do normálního SATA portu musí být v BIOSu vidět. Doufám, že základní deska umí SATA2.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
....v BIOSu jsem detekci disků nenašel, a to jestli umí SATA2 se podívám do knížky, která byla u základní desky, nevím ani jaký je v tom rozdíl, ale vzhledem k tomu, že MB je z roku 2004, tak to asi může být problém...nakonec si asi koupím rámeček a udělám si z toho ext.HDD, protože jsem v koncích....
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Disk je asi Sata2 a jestliže základní deska umí jen SATA1, lze to opět nastavit jumpery. Mrkni na stránky výrobce disku. Můžeš zkusit disk připojit, jak jsem již uvedl a resetovat BIOS, ale pokud máš nějaké jiné nastavení BIOSu než je standardní, tak si to nejprve poznamenej, protože resetem to přejde na standardní nastavení.
...jestli jsem za ty roky dělal nějaké změny v BIOSu, tak to už si váženě nevzpomenu, ale to zvládnu. Horší je se vyznat v tom Jumperování, asi jsem ještě nenašel jednoduché a jasné vysvětlení, jak to jumpnout, aby to fungovalo. Mám dvě otázky:
-1- když resetnu BIOS, nestane se to, že pak neuvidí ani jeden z disků, já budu muset opětovně instalovat OS a určovat bootovací disk a ty další věci, prostě jako bych PC znovu sestavil?
-2- mohu nějak poškodit HD, když budu zkoušet jumper dát na jiné nastavení....pokus omylu a pokusu jestli to vyjde?
-1- když resetnu BIOS, nestane se to, že pak neuvidí ani jeden z disků, já budu muset opětovně instalovat OS a určovat bootovací disk a ty další věci, prostě jako bych PC znovu sestavil?
-2- mohu nějak poškodit HD, když budu zkoušet jumper dát na jiné nastavení....pokus omylu a pokusu jestli to vyjde?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Po resetu načte PC současně připojené disky a u nového disku nastav jumpery stejně, jak byly při koupi disku, případně jak máš jumpery u druhých SATA disků, tedy jestli jsou též SATA2.
Teď jsem si přečetl tohle, jestli to dobře chápu, tak pátý disk nelze připojit....? -odkaz jsem našel tady na fóru-
Disky
Při instalaci nových disků se můžete potka s různými problémy, starší operační systémy nejsou samozřejmě na nové SATA připraveny. Pokud to vás BIOS dovoluje, najděte sekci s nastavením řadičů (Integrated Periphetials) a vyberte pro řadič kompatibilní režim (Compatibility mode). V tomto případě jste sice omezeni na 4 disky, ale i starší systémy by měly pracovat. U nových zvolte Enhanced Mode a využijte základní i rozšířený řadič (SATA+PATA). Vybrat můžete i to, který z řadičů je primární (Primary PATA+SATA nebo Primary SATA+PATA)
pokusím se nastavit BIOS do módu Enhanced a vybrat SATA+PATA...je to tak?
Disky
Při instalaci nových disků se můžete potka s různými problémy, starší operační systémy nejsou samozřejmě na nové SATA připraveny. Pokud to vás BIOS dovoluje, najděte sekci s nastavením řadičů (Integrated Periphetials) a vyberte pro řadič kompatibilní režim (Compatibility mode). V tomto případě jste sice omezeni na 4 disky, ale i starší systémy by měly pracovat. U nových zvolte Enhanced Mode a využijte základní i rozšířený řadič (SATA+PATA). Vybrat můžete i to, který z řadičů je primární (Primary PATA+SATA nebo Primary SATA+PATA)
pokusím se nastavit BIOS do módu Enhanced a vybrat SATA+PATA...je to tak?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Já nemám manuál k Tvé základní desce ani nevím co máš v Biosu nastaveno nyní, když máš připojeny disky IDE/PATA i SATA. To totiž není u všech základních desek stejné a i BIOS stejného výrobce se liší, protože jej často výrobci základních desek upravují dle vlastností základní desky. Pokud všechny disky v PC řádně pracují, máš to nastavené správně a není nutné nic měnit. Pokud máš winXP s SP3, neměl by být ani problém s velikosti disku.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11
- 4739
-
od petr22