Měl bych podobný dotaz.
Mám dva disky, na jednom jsou W7, na druhým XP.
Dá se nějak udělat, aby při startu PC vyběhla tabulka, ze kterýho disku má bootovat?
Přehazování v BIOSu mi neraďtem to je vopruz.
Vím, že u logicky rozdělených disků to šlo, pokud byla aspoň jedna partice Linux, tam se pak nastavila tabulka, ale u dvou fyzických disků, a ještě widloidních fakt nevím.
Netuší někdo?
/*
Odděleno do samostatného vlákna.
Jestliže máš podobný dotaz, založ si příště vlastní vlákno. Ve dva roky starém a nadto vyřešeném cizím vláknu se tvou otázkou nebude nikdo zabývat, nehledě na to, že vkládat vlastní dotazy do cizích vláken porušuje pravidla. Radši si je přečti.
Myloš
*/
Mohu při bootování vybrat harddisk jinde než v BIOSu?*
Re: Mohu při bootování vybrat harddisk jinde než v BIOSu?*
Jestliže jsi systémy instaloval při stejném pořadí harddisků v BIOSu, měly by ti samy Windows nabídnout, které z nich chceš spustit.
Jestliže jsi ale před instalací druhého systému nejprve přepnul v BIOSu pořadí disků, pak budeš muset toto pořadí v BIOSu asi přepínat pokaždé.
Tvůj příměr s Linuxem není správný, protože i ten Linux měl svůj zavaděč v MBR bootovacího disku, neboli pokud bys přepnul v BIOSu pořadí disků, tak bys ten Linux nespustil.
Jestliže jsi ale před instalací druhého systému nejprve přepnul v BIOSu pořadí disků, pak budeš muset toto pořadí v BIOSu asi přepínat pokaždé.
Tvůj příměr s Linuxem není správný, protože i ten Linux měl svůj zavaděč v MBR bootovacího disku, neboli pokud bys přepnul v BIOSu pořadí disků, tak bys ten Linux nespustil.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Já můžu u své desky Asus zvolit z čeho budu bootovat, když po zapnutí stisknu F8. Nebo je to F5? Jedno je nouzový režim Win a druhý je zvolení z čeho budu bootovat. Pořád si pletu, co je co. 

Naposledy upravil(a) Speed_dead dne 21 led 2011 08:34, celkem upraveno 1 x.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.
Speed_dead:
Máš pravdu, na tohle jsem úplně zapomněl; ještě jsem si na to tak úplně nezvyknul, a přitom to mám jak doma (tuším F12), tak v práci (F8 jako ty).
xluke79 :
K tomu, co napsal Speed_dead uvedenou klávesu (pokud to tvůj BIOS umí) bys měl mít napsanou při startu počítače na obrazovce, stejně jako tam máš vypsanou klávesu pro vstup do BIOSu.
Máš pravdu, na tohle jsem úplně zapomněl; ještě jsem si na to tak úplně nezvyknul, a přitom to mám jak doma (tuším F12), tak v práci (F8 jako ty).
xluke79 :
K tomu, co napsal Speed_dead uvedenou klávesu (pokud to tvůj BIOS umí) bys měl mít napsanou při startu počítače na obrazovce, stejně jako tam máš vypsanou klávesu pro vstup do BIOSu.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Speed_dead
- Level 6
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pokud mám BIOS v defaultu, tak to tam krátce problikne a pak to skryje BIOS screen nebo jak se to jmenuje. Ten se dá vypnout v biosu napořád a nebo dočasně u mě tabulátorem.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Ahoj.
Ostatní přede mnou už psali o té nabídce, ale kdyby náhodou...
Tak v XP (zaleží, který OS jsi instaloval 1.) vlez do
Vlastnosti systému - Upřesnit - Spuštění a zotavení systému
Mrkni se v té 1. liště, jestli tam máš na výběr 2 OS. Pokud ano, tak jen mrkni o "řádek" níž, jestli tam máš fajfku u
Doba zobrazení seznamu operačních systémů
nebo jaký tam je čas pro zobrazení nabídky.
Svýho času jsem měl na PC 3x OS a fungovalo vše bez problémů.
Pokud jsi zkušený PC uživatel, mohl by sis spuštění "dopsat" přes tlačítko upravit - a pokud mě paměť neklame, tak někde zde na fóru to nedávno někdo někomu vysvětloval.
Já osobně bych si to netroufl.
Ostatní přede mnou už psali o té nabídce, ale kdyby náhodou...
Tak v XP (zaleží, který OS jsi instaloval 1.) vlez do
Vlastnosti systému - Upřesnit - Spuštění a zotavení systému
Mrkni se v té 1. liště, jestli tam máš na výběr 2 OS. Pokud ano, tak jen mrkni o "řádek" níž, jestli tam máš fajfku u
Doba zobrazení seznamu operačních systémů
nebo jaký tam je čas pro zobrazení nabídky.
Svýho času jsem měl na PC 3x OS a fungovalo vše bez problémů.
Pokud jsi zkušený PC uživatel, mohl by sis spuštění "dopsat" přes tlačítko upravit - a pokud mě paměť neklame, tak někde zde na fóru to nedávno někdo někomu vysvětloval.
Já osobně bych si to netroufl.

Vždy jsem bojoval s vyhledáváním. Asi špatně volím slova...
Tak mě prosím nebijte!
Tak mě prosím nebijte!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
CPU pasta 2 roky stará, neotevřená... Mohu použít...?
od TomiDomi » 28 říj 2024 22:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1711
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
29 říj 2024 20:08
-
-
-
Jaký vybrat HDD do notebooku na rozšíření ? Příloha(y)
od ski1961 » 16 srp 2024 13:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 2
- 1774
-
od Grander
16 srp 2024 14:23
-
-
-
Jaký z těchto dvou notebooků vybrat?
od Speed_dead » 10 říj 2024 21:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 11
- 1971
-
od Speed_dead
12 říj 2024 21:07
-
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 10962
-
od bugicek7lpCZ
27 úno 2025 12:51
-
-
-
help, aktualizace BIOSu z FC - FE nebo FFc, B550 Gaming X (V2 rev. 1.3) Příloha(y)
od blatantq » 05 led 2025 14:33 » v Vše ostatní (sw) - 4
- 2364
-
od kecalek
05 led 2025 16:38
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”