Jak přinutit grafiku, aby neroztahovala (deformace) obraz?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak přinutit grafiku, aby neroztahovala (deformace) obraz?

Příspěvekod Myloš » 12 úno 2011 10:37

Po přeinstalaci Windows a laborování se třemi různými kartami (*) jsem se nakonec vrátil ke kartě Leadtek WinFast PX9500 GT (NVIDIA), která deformuje obraz v nižších rozlišeních.
Ve Windows to ještě mohu ovlivnit v nastavení, ale třeba v BIOSu si ani neškrtnu. BIOS je pak škaredě rozcapený přes celý monitor. Je to zarážející, když daleko starší karta od ATI (Radeon X700SE) respektuje nastavení monitoru (Display settings / Wide Mode / Aspect).
U této nVidie jsem naopak musel nainstalovat starší ovladač, protože v novém nastavení volba zachování proporcí neexistovala. Teď to sice nemohu měnit (volby jsou vyšedlé), ale aspoň tam je přednastaveno, že tuto záležitost řídí monitor. Nefunguje to ale 100% – některé programy musím spouštět tak, že nejprve přepnu rozlišení (se zachovanými proporcemi), a teprve pak spouštím program. Pokud bych rovnou spustil program, který přepne rozlišení, byl by neproporčně deformován bez ohledu na nastavení monitoru.

Takže: Existuje nějaký tweakovací software, který jednou provždy zakáže kartě určovat proporce obrazu? Který tuto fičůru zcela deaktivuje a nechá řízení ve všech případech na monitoru? Nejen ve Windows, ale všude jinde (BIOS a podobně)?

(*) Podrobnosti ke kartám:
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Jak přinutit grafiku, aby neroztahovala (deformace) obra

Příspěvekod Pic » 12 úno 2011 14:22

Jaký používá OS? Vypadá to ne neshody mezi GK a monitorem, případně nějaký jiný konflikt. Možná, že GK umí jiná rozlišení, než monitor. Zkontroloval bych test videa v DirecrX (Spustit - dxdiag - záložka zobrazená). Vyloučit nelze ani chybu v datovém kabelu mezi GK a monitorem.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 12 úno 2011 14:49

Windows XP Professional, 32bit, kabel je HDMI, ale dělá to i s kabelem DVI.
Testy Direct3D, DirectDraw, DirectSound i DirectMusic proběhly bez chyby.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 úno 2011 16:30

Jaké je nativní rozlišení monitoru a použitý snímkový kmitočet? Pozná ovladač GK správně monitor (mrkni do nastavení GK)?

Edit:Předpokládám, že nemáš na mysli případ, kdy na širokoúhlé obrazovce TV zobrazíš formát 4:3, tak zůstanou na obou stranách černé okraje. V širokoúhlém monitoru se automaticky obraz nastaví na nastavené rozlišení (zpravidla nativní) a při spuštění programu (třeba hry s jiným rozlišením) se automaticky zobrazí na celé obrazovce a tak může vzniknou i ta deformace obrazu (kruh není kulatý, ale oválný ap.). Stejný problém vznikne pokud na GK nastavíš jiné než nativní rozlišení, které neodpovídá poměru použitých stran zobrazovaných monitorem.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 12 úno 2011 18:11

Nativní rozlišení monitoru je 2048×1152 a mám ho zapnuté.
Snímkový kmitočet je obnovovací frekvence? tomto rozlišení mám v nabídce jen 59 a 60, zo toho je aktivní 60.
Monitor má nainstalované své ovladače a systém ho rozpoznává.

K textu v Editu: Přesně tak, až na to, že když nastavím jakékoli menší rozlišení, které odpovídá poměru 16:9, roztáhne se přes celou obrazovku, ale jakékoli rozlišení s jiným poměrem má zachované proporce (po stranách černé pruhy).
Problém nastane, když spustím hru ve fulscreenu a ta hra si sama nižší rozlišení (s poměrem 4:3) vynutí – pak se zše zdeformuje na 16:9, což je běs. Odpomáhám tomu tím, že před spuštěním takového programu ručně přepnu na „čtvercové“ rozlišení a potom teprve daný program, kdyrý už do černých pruhů nenateče a zůstane ve správném poměru.

Problém je ale hádám nikoli na straně ovladačů, nýbrž samotné grafiky, protože monitor mám nastavený na zachovávání proporcí při jakémkoli neodpovídajícím rozlišení, ale grafická karta to nerespektuje ani v BIOSu a toto pravidlo přebíjí; výrazně postarší ATI si nic takového nedovolila.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 úno 2011 18:41

Já sice hry moc nehraji, ale já ani syn jsme uvedený problém zatím nezaregistrovali a mám též GK NVIDIA. V nView Desktop Manageru GK je možno nastavit různé profily, tak mrkni zda s tím jde něco dělat. Jinak nevím co s tím. Případně ještě mrkni do nastavení Ovládacího panelu NVIDIA.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 12 úno 2011 23:20

Hledal jsem co jsem mohl, prolezl jsem nastavení GK odshora dolů, ale nikde nic. Schválně, jak se ti bude chovat grafika na Blockoutu (spouští se bl.exe a ovládá kurzorovými klávesami posun a klávesami ASD/QWE rotace).
Přílohy
Blockout.rar
(99.15 KiB) Staženo 13 x

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 úno 2011 23:42

Toto mi umožňuje přímo uvedený manager a to i otáčení obrazu, takže to nebude instalovat. Mám GK Gigabyte 9800GTX+

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 12 úno 2011 23:51

Počkej, co umožňuje?
Já když napřed změním rozlišení, a teprve pak spustím hrui, běží dobře.
Jakmile ale spustím hru a rozlišení nechám na ní, rozcapí se přes celý monitor, což by neměla, protože v nastavení grafiky mám, že poměr stran (černé pruhy) řídí monitor a ne ona, a v monitoru mám nastavené, že musí zachovat proporce, což se starou ATInou dělal vždy.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 13 úno 2011 00:01

Jestliže to s jinou GK funguje, pak logicky je problém v používané GK, nebo v ovladačích pro tuto kartu. Nic jiného mne skutečně nenapadá. Jedině zkusit ještě další GK, máš-li tu možnost.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 13 úno 2011 00:05

Problém bych viděl v GK, protože BIOS nepoužívá ovladače. Jinou kartu jsem zkusit chtěl, jenomže tu můj stroj neskousnul vůbec (BIOS ani nepípnul), tak ji snad prodám. Na další kartu opravdu nemám.

Vlkodlak
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Vlkodlak » 15 úno 2011 08:56

Já mám na LG monitoru nastavení: Wide/Original. Když nechám originál tak na krajích zůstanou pruhy, když Wide tak to vždy roztáhne. Nemá tvůj monitor něco podobného?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jakou grafiku
    od 32387 » 16 srp 2024 12:13 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    2257
    od buchtik Zobrazit poslední příspěvek
    18 srp 2024 19:28
  • HDMI nepřenáší obraz z PC
    od Kejbo » 21 bře 2025 09:51 » v Vše ostatní (hw)
    15
    8358
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    27 bře 2025 13:08
  • Rozmazany obraz doprava/dolava
    od AirCrew » 17 dub 2025 11:11 » v Vše ostatní (hw)
    7
    2539
    od AirCrew Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 13:18

Zpět na “Problémy s hardwarem”