Samovolné vypínání PC Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

zabi
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Samovolné vypínání PC

Příspěvekod zabi » 21 úno 2011 20:26

Zdravím,

dostal se mi rukou počítač s následujícím problémem: samovolně se vypíná (při černé obrazovce s logem Win, při spuštění FF apod.). nicméně jsem měl první podezření na GK. Je externí, na samotné MB žádný obrazový výstup není... GK má dva výstupy DVI. Tak jsem tedy kabel připojil přes redukci D-SUB (tak jak je to normálně) na druhý výstup GK. Problém se jen drobet oddálil. PC normálně naběhne, proběhne přihlášení do WIn, PC chvíli jede, pak v něm lupne a vypne se.

Zdroj je cca 3 měsíce starý (Fortron 400W), napětí se dle kontroly v BIOSu pohybuje v normálu (maximální hodnoty během 15 minut testování byly 12,302V; 4,992V;3,376V;VCore=1,232). Při připojení USB myši jen problikne červené světlo ze spodní strany a je konec, myš není akceptována. To samé se děje i s USB klávesnicí (zkoušel jsem přední i zadní USB porty), PS/2 klávesnice jede OK.

PC:
OS=WIn XP prof
MB=MSI K9N Ultra
GK=NVidia GeForce 7900GS

Teď jsem spíše pro vadnou MB. Nebo Vás napadá nějaký jiný problém?
Díky za rady.

--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Úno 2011 22:44) ---

Nenapadá prosím ještě někoho nějaká možnost?

Díky za tip...

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Samovolné vypínání PC

Příspěvekod El Diablo » 21 úno 2011 22:11

Zkontroluj RAM memtestem, vypadá to na vadnou paměť, případně zkus jeden modul po druhém, pokud je jich víc...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

zabi
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod zabi » 22 úno 2011 00:59

takže moduly jsou 2x 512MB DDR2 800. Jeden modul prošel 3 testy bez chyby, druhy 2 testy takteéž bez chyby. Spustil jsem kompl na každém modulu zvlášť ale ani tak mi PC neakceptovalo USB myš. Optika jen problikla a nic víc (v předním i zadním portu). To samé platilo pro ext USB HDD 320GB (připojeno i dodatečné napájení disku). Akorát když jsem spustil PC na druhém modulu, tak se mi cca 10s po zasunutí RJ-45 samovolně vypnulo... Do té doby jsem bez problému spustil např. FF či nechal PC bez činnosti...

Mám nechat na RAM běžět všech 9 testů?

--- Doplnění předchozího příspěvku (22 Úno 2011 07:46) ---

tak jsem tedy vyzkoušel samostatný běh PC i na první modulu. Chyba se opakovala - po chvíli běhu jsem spouštěl nějaké aplikace, správce apod. a PC se opět samovolně vypnulo...

Dále mě tak napadlo, že si uživatel stěžoval na PC, protože mu údajně zlikvidovalo už druhý router. Pochopil bych přepětí na el. síti - jenže router i PC jsou zapojeny do stejné přepěťové ochrany... Moc se mi tomu nechce věřit. Tomu by pak odpovídala vadná MB...

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 22 úno 2011 09:49

Může být i problém se zdrojem.

zabi
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod zabi » 22 úno 2011 10:39

Dnes ještě nechám kompletně proběhnout test obou RAM. Pokud by měl být problém v RAM tak jsou obě 2 vadné...
Zdroj je nový, cca 3 měsíce (Fortron 400W), minulý byl úplně KO... Kdyby byl vadný zdroj - nefungovaly by USB periferie? Klávesnice PS/2 byla normálně funkční...

Dle pozorování napětí v BIOSu nebyly zaznamenány žádné abnormální odchylky... Nevím proč, ale pořád mne to táhne v vadné MB...

zabi
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod zabi » 23 úno 2011 00:09

Takže jsem nyní dokončil testování.

Před testováním jsem vyměnil zdroj, každou RAM jsem testoval zvlášť. I po výměně zdroje, když jsem připojil USB myš tak snímač jen problikl a nic se nedělo... To samé platilo i pro USB klávesnici.

Memtest86 v4.20
RAM č.1 = 9 testů, 0 chyb, celková doba testování 2:35 hod.
RAM č.2= 10 testů, 0 chyb, celková doba testování 3 hod.

Po dokončení testů jsem spustil systém s RAM č.2, OS naběhl, po chvilce jsem připojil USB myš (snímač jen problikl) a nic se nedělo. Systém ji neakceptoval (neobjevila se hláška ve smyslu "nalezen novy HW..."). Připojil jsem si RJ-45 (zobrazila se hláška o připojení k místní síti), chvíli jsem nic nedělal a PC se opět vyplo:-(
Při vypnutém PC stále svítí port RJ-45 + USB klávesnice (ikdyž to nemá vliv).

Tak, že by to přece jenom byla ta deska?

--- Doplnění předchozího příspěvku (23 Úno 2011 07:36) ---

V noci jsem ještě vyzkoušel jednu věc. HDD je připojen přes SATA a optická mechanika přes IDE. Tak jsem odpojil HDD a mechaniku a připojil jiný disk přes IDE. PC naběhlo, běželo v pořádku. Ale USB myš stále neakceptoval. Pořád ta samá písnička dokola, a to - při připojení USB myši problikne snímač a konec (vysledoval jsem však, že pokud zasunu USB konektor jen trochu do portu, tak snímač svítí-pulzuje ale stále se nic neděje).

Pak jsem ještě vyzkoušel odpojit opt. mechaniku a připojit samotný HDD přes SATA. PC kupodivu beželo samo (cca 12 min) než jsem vypnul... Avšak s USB to bylo pořád stejné...

zabi
Level 3
Level 3
Stav:

Re: Samovolné vypínání PC  Vyřešeno

Příspěvekod zabi » 28 úno 2011 06:41

Problém vyřešen, bylo to základní deskou. PC se vypínalo při jiném zdroji či HDD. RAM byly v pořádku.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Samovolné vypínání PC
    od Jirin » 06 kvě 2025 07:14 » v Problémy s hardwarem
    19
    17895
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    06 kvě 2025 22:44
  • Samovolné vypínání PC
    od TomAtom » 18 lis 2024 16:19 » v Problémy s hardwarem
    9
    4707
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    19 lis 2024 07:58
  • Vypínaní pc při hraní her
    od Sarka33 » 20 pro 2024 21:04 » v Problémy s hardwarem
    2
    4032
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    21 pro 2024 09:33
  • Náhodné vypínání PC Příloha(y)
    od VojtouNerCZ » 17 led 2025 15:34 » v BSOD (Blue Screen Of Death)
    1
    2699
    od VojtouNerCZ Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 15:31

Zpět na “Problémy s hardwarem”