Zdravím,
nevím, zda-li tu je toto téma, ale co jsem prošel, tak byl většinou problém v tom, že je to nový HDD a nebyl naformátovaný nebo nebyl vytvořený oddíl či software k HDD. Nehledě na to, že jsem v práci a nemám mnoho času, tak pokud někdo ví o podobném problému, stačí poslat odkaz a nebo to pořešit se mnou :-)
Sestava:
Windows Vista Home Basic Service Pack 2; 32 bitový systém
DELL XPS M1530
Intel Core2DUO T8100 2,1GHz+2,1GHz
RAM 4GB
Grafika NVIDIA GeForce8600M GT 256MB RAM
Můj problém je takovýto:
Mám Externí HDD WD3200BEV External USB Device (tak je popsán ve správce zařízení) 320GB. Používám jej cca 4 roky. Ze začátku bez problému, po pár měsících byl problém v kabelu, který byl "přeždímaný" nebo "opotřebovaný" konektory. Kabel jsem asi 4x měnil, až jsem narazil na dobrý, který funguje.
Nicméně, občas se mi stane, že i přes nový kabel se HDD odpojí. Někdy se opět připojí a načte. Ale velmi často se mi stává, že se sice připojí (ozve se takový ten známí Windows zvuk, pro připojení něčeho do USB), ale nenaběhne nabídka v čem procházet obsah disku. Disk se nezobrazí ani v "Tento počítač (Počítač - u Vist)" ani v TotalCommander.
Správce zařízení jej normálně vidí a popíše. Hlásí, že hw pracuje správně. Kdežto Nástroje pro správu/správa počítače (kde se přidělují písmena k diskům, tvoří oddíly atp.) vidět není. Ani jako pevný disk nebo velkokapacitní medium s přiřazeným nebo nepřiřazeným písmenem. Jsou vidět pouze mechaniky a interní disk (rozdělen na dva).
Když notebook restartuji, disk je ve Windows viděn a funguje.
Ale dosti mne irituje, když jej potřebuji odpojit a připojím zpět a nenačte se do Windowsů nebo když se sám (třeba díky drcnutí do kablíku) odpojí a připojí; a já musím opět restartovat systém.
Lze prosím toto nějak vyřešit, abych stále nemusel restartovávat notebook? Vím, asi bude chybka v kabelu, ale proč tedy Windowsy nemají snahu detekovaný HW rozjet a přidělit písmeno, i když je (dejme tomu) 5x za sebou odpojen a připojen...?
Koupím-li nový kabel, může se to na chvíli vyřešit, ale než si jej koupím znovu, budu toto řešit dál...tak do budoucna i současna i k jiným případům by se to hodilo vědět :-) ...
Děkuji velice všem za Váš čas a budu se těšit na Vaše názory, poznatky a rady, rád se zas něčemu novému přiučím :-)
Externí HDD se zobrazí ve správce zařízení ale ne ve Windows
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Externí HDD se zobrazí ve správce zařízení ale ne ve Win
Podle popisu závady je problém v poškozeném konektoru USB a ti buď na notebooku, nebo na externím disku. Kabelem to nejspíše není. Nedokonalý kontakt právě způsobuje uvedené problémy. Problému se zbavíš pouze výměnou poškozeného konektoru, což je práce pro servis. Pokud je ještě v záruce, tak reklamovat. Zkoušel jsi i jiný USB konektor, pokud jej notebook má?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Děkuji za odpověď :-)
Ano, zkoušel jsem i jiné a je to to samé.
Strčím do jiného (po spuštění systému) a jede, pak se s tím buď hýbne a odpojí se (chyba konektoru, ale spíš to hazím na konektor disku, než na NTB, jelikož ostatní USB porty s jinými USB perifériemi fungují korektně) nebo ho odpojím (vezmu pryč) a připojím (po delší době mé absence). Buď naběhne nebo jen klepe (jako, když se plotny roztáčí a zastavují). Pak jakoby naběhne, ale opět v systému není vidět a zde zas musím řešit načtení disku restartem systému :-/
Bohužel, nemám možnost na delší chvíli (a sledovat) chování disku na jiném stroji, zda-li dělá to samé.
Copak o to, že se připojuje a odpojuje, "to vem čert", ale nejvíce protivné je, když musím systém restartovat, aby jej načetl :-/
Děkuji za další nápady
--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Črc 2011 16:08) ---
Pozn.:
Teď jsem HDD odpojil od mého NTB a připojil k jinému PC a okamžitě naběhl. Po zkopírování pár souborů, jsem disk vyjmul a připojil do stejného USB portu, jako byl před tím na mém NTB.
HDD běží normálně (žádné cvakání atp.), jakoby jel v pořádku. Jenže, jako předtím, Windows ho nedetekuje a nepřiřadí jmenovku...takže musím opět restartovat systém :-/
Ano, zkoušel jsem i jiné a je to to samé.
Strčím do jiného (po spuštění systému) a jede, pak se s tím buď hýbne a odpojí se (chyba konektoru, ale spíš to hazím na konektor disku, než na NTB, jelikož ostatní USB porty s jinými USB perifériemi fungují korektně) nebo ho odpojím (vezmu pryč) a připojím (po delší době mé absence). Buď naběhne nebo jen klepe (jako, když se plotny roztáčí a zastavují). Pak jakoby naběhne, ale opět v systému není vidět a zde zas musím řešit načtení disku restartem systému :-/
Bohužel, nemám možnost na delší chvíli (a sledovat) chování disku na jiném stroji, zda-li dělá to samé.
Copak o to, že se připojuje a odpojuje, "to vem čert", ale nejvíce protivné je, když musím systém restartovat, aby jej načetl :-/
Děkuji za další nápady

--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Črc 2011 16:08) ---
Pozn.:
Teď jsem HDD odpojil od mého NTB a připojil k jinému PC a okamžitě naběhl. Po zkopírování pár souborů, jsem disk vyjmul a připojil do stejného USB portu, jako byl před tím na mém NTB.
HDD běží normálně (žádné cvakání atp.), jakoby jel v pořádku. Jenže, jako předtím, Windows ho nedetekuje a nepřiřadí jmenovku...takže musím opět restartovat systém :-/
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud dobře rozumím popisu problému, tak nejspíše je chyba na straně disku. Problém může také být v nedostatečném napájení disku přes USB, jestliže se jedná o disk 2,5". Zkus koupit kabel, který je na straně připojení k notebooku vybaven dvěma USB porty a na straně disku jen jedním a připojit tak externí disk.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
V tom bych asi moc problém neviděl, jelikož kdyby byl problém v napájení, tak by se nerozeběhl nikdy (notebook má USB v 2.0 a disk běží také přes USB v 2.0). On běží v pohodě (disk je opravdu 2,5"), ale třeba například hibernuji počítač, poněvadž jedu do práce z domu, odpojím všechny příslušenství (hdd, myš...) a v práci zapnu notebook, připojím ostatní zařízení (hdd, myš...) a disk to prostě ve Windowsech nezobrazí :-/ ... a musí přijít na řadu opět restart 
V tomto případě se mi dnes podařilo to trošku obelstít tím, že jsem notebook hibernoval a až pak jsem odpojil zařízení. V práci jsem je zase připojil a až pak zapl notebook. Disk je pořád v systému a funguje :-) ... Horší to je ale tehdy, kdy ho potřebuji vzít, přenést, a poté zase připojit ke svému notebooku, ale to už se ve Windows nezobrazí :-/ ...
Jsem z toho opravdu úplně jalový
... je to absurdita, ale už mne to štve
...
Pokud máte prosím nápady, dál je pište, jsem velice poctěn :-)
Nicméně, tak jako tak, zkusím jiný USB kabel, zkusím, i jak říká Pic, USB se dvěma USB (nezničí/nespálí se snad, když bude připojen přes 2 USB kvůli napájení, že ne ?)
Ještě jednou děkuji za informace
--- Doplnění předchozího příspěvku (29 Črc 2011 09:56) ---
Pozn.:
USB zařízení mám nastavené: Optimalizováno pro rychlé odebrání .... .... místo Optimalizováno na rychlost, abych nemusel zdlouhavě řešit "bezpečné odebrání" každé flashky, které mi v práci pod rukama přijde mraky

V tomto případě se mi dnes podařilo to trošku obelstít tím, že jsem notebook hibernoval a až pak jsem odpojil zařízení. V práci jsem je zase připojil a až pak zapl notebook. Disk je pořád v systému a funguje :-) ... Horší to je ale tehdy, kdy ho potřebuji vzít, přenést, a poté zase připojit ke svému notebooku, ale to už se ve Windows nezobrazí :-/ ...
Jsem z toho opravdu úplně jalový

Pokud máte prosím nápady, dál je pište, jsem velice poctěn :-)
Nicméně, tak jako tak, zkusím jiný USB kabel, zkusím, i jak říká Pic, USB se dvěma USB (nezničí/nespálí se snad, když bude připojen přes 2 USB kvůli napájení, že ne ?)
Ještě jednou děkuji za informace

--- Doplnění předchozího příspěvku (29 Črc 2011 09:56) ---
Pozn.:
USB zařízení mám nastavené: Optimalizováno pro rychlé odebrání .... .... místo Optimalizováno na rychlost, abych nemusel zdlouhavě řešit "bezpečné odebrání" každé flashky, které mi v práci pod rukama přijde mraky

Pozn.2:
Učinil jsem další objev :-)
USB kabel se dvěma USB konektory (není třeba) jsem nezkoušel, ale jiný USB kabel problém nevyřešil. Ale co je opravdu zajímavé tak, když se mi externí HDD nenačetl (opět po vypojení a zapojení zpět), připojil jsem flash disk. Ten dostal přiřazené písmeno F (které má mít práve externí HDD). Odpojil jsem HDD a opět připojil. To už ho systém nalezl, ale přiřadil mu jiné písmeno (G) a fungoval jak by měl.
Takže konečný můj rezult je, že je někde problém v OS, ale kde a co....to netuším. Nechce se mi pokaždé připojit flashku a pak disk a měnit písmeno svazku přes "nástroje pro správu" ...
Opravdu netušíte v čem by mohl být háček :-/???
Děkuji velice za odpovědi.
Učinil jsem další objev :-)
USB kabel se dvěma USB konektory (není třeba) jsem nezkoušel, ale jiný USB kabel problém nevyřešil. Ale co je opravdu zajímavé tak, když se mi externí HDD nenačetl (opět po vypojení a zapojení zpět), připojil jsem flash disk. Ten dostal přiřazené písmeno F (které má mít práve externí HDD). Odpojil jsem HDD a opět připojil. To už ho systém nalezl, ale přiřadil mu jiné písmeno (G) a fungoval jak by měl.
Takže konečný můj rezult je, že je někde problém v OS, ale kde a co....to netuším. Nechce se mi pokaždé připojit flashku a pak disk a měnit písmeno svazku přes "nástroje pro správu" ...
Opravdu netušíte v čem by mohl být háček :-/???
Děkuji velice za odpovědi.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Externí bluetooth nenajde žádné zařízení Příloha(y)
od Mates2004CZ » 15 zář 2024 17:51 » v Problémy s hardwarem - 4
- 3268
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
16 zář 2024 16:22
-
-
-
Tuto aplikaci zablokoval správce systému Příloha(y)
od Minapark » 21 bře 2025 07:38 » v Windows 11, 10, 8... - 10
- 7280
-
od RIKI22
05 dub 2025 11:04
-
-
-
Jsem jediný uživatel PC, ale nemám oprávnění Správce!
od Minapark » 16 zář 2024 16:15 » v Windows 11, 10, 8... - 2
- 3050
-
od mmmartin
21 zář 2024 10:40
-
-
- 11
- 5719
-
od draxxx