Jak rozebrat notebook?
Jak rozebrat notebook?
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Mám doma notebook Toshiba Satelite, nějaký starší typ. Procesor to má 1 GHZ. Nevíte prosím někdo, jak se rozebírá? Potřeboval bych vyčistit ventilátor, protože se to teď nějak přehřívá a kouše se celý počítač. Zespodu jsem povolil všechny šroubky které šli, ale vrchní díl nejde sundat. Po bocích jsem odcvakal některé ty cvakací zámky, ale někde uprostřed jak je klavesnice to pořád drží. Poraďte prosím.
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Jak rozebrat notebook?
kterej typ to přesně je?
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
Na spodku je samolepka a tam je napsano Toshiba S 1800-204
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU

Anglicky sice neumím, ale podle obrázků se to dá. Nevěděl jsem že jde sundat i ten plast před klávesnicí zvlášť. Raději jsem se zeptal, ať něco zbytečně neulomím. Děkuji za pomoc.
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Led 2012 20:13) ---
Sundal jsem ten plastík a už jsem se dostal na šroubky, které drží klávesnici. Tu když vyndám, dostanu se krásně na ten ventilátor. Ach jo, vyšrouboval jsem tedy zbytečně ze spodní strany asi 20 šroubků. No nic, učený z nebe nespadl.
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Led 2012 21:24) ---
Tak jsem se podíval na ventilátor a je dobrý. Chyba byla v něčem jiném. Procesor je ještě ten velký ale s tím menším jádrem, nebo jak to nazvat. Prostě pouzdro procesoru asi 4x4cm a uprostřed jádro procesoru asi 1x1cm. na tom byla kupa teplovodivé pasty, když jsem sundal chladič. Na něm taky hromada. Utřel jsem to hadrou, vyčistil lihem a udělal na chladič jen jemnou vrstvičku. Teď už se to tak moc nehřeje, asi to bylo tím. Ale fascinuje mě, proč běží ventilátor skoro pořád na plno, i když je ten hliníkový chladič jen vlažný. To je nastaveno někde v biosu? Jde to nastavit jinak? Podle mě je zbytečné, aby měl procesor třeba 40°C a ventilátor běžel na plné pecky, má takový nepříjemný vysoký ton.
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Led 2012 20:13) ---
Sundal jsem ten plastík a už jsem se dostal na šroubky, které drží klávesnici. Tu když vyndám, dostanu se krásně na ten ventilátor. Ach jo, vyšrouboval jsem tedy zbytečně ze spodní strany asi 20 šroubků. No nic, učený z nebe nespadl.
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Led 2012 21:24) ---
Tak jsem se podíval na ventilátor a je dobrý. Chyba byla v něčem jiném. Procesor je ještě ten velký ale s tím menším jádrem, nebo jak to nazvat. Prostě pouzdro procesoru asi 4x4cm a uprostřed jádro procesoru asi 1x1cm. na tom byla kupa teplovodivé pasty, když jsem sundal chladič. Na něm taky hromada. Utřel jsem to hadrou, vyčistil lihem a udělal na chladič jen jemnou vrstvičku. Teď už se to tak moc nehřeje, asi to bylo tím. Ale fascinuje mě, proč běží ventilátor skoro pořád na plno, i když je ten hliníkový chladič jen vlažný. To je nastaveno někde v biosu? Jde to nastavit jinak? Podle mě je zbytečné, aby měl procesor třeba 40°C a ventilátor běžel na plné pecky, má takový nepříjemný vysoký ton.
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
nejspíš chladí i grafiku, nebo potřebuje namazat.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Namazat nepotřebuje, běží normálně, jen má tvar a otáčky, které dělají takový kravál.
Kde je u toho notebooku grafika nevím, ale chladič je takový hliníkový odlitek, který má na procesoru žebra a vedle je zapuštěná turbínka, která fouká přes ty žebra a chladí ten procesor. Grafiku to podle mě ale nechladí, protože pod tím hliníkovým profilem nic není.
Kde je u toho notebooku grafika nevím, ale chladič je takový hliníkový odlitek, který má na procesoru žebra a vedle je zapuštěná turbínka, která fouká přes ty žebra a chladí ten procesor. Grafiku to podle mě ale nechladí, protože pod tím hliníkovým profilem nic není.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Vyfoť to uspořádání. Mimochodem, co čekáš od 10 let starého železa? Procesor a i ventilátor mají své zlaté časy už dávno za sebou.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Já vím že ten notebook už je hodně zastaralý. Zůstal mi po tatíkovi a je mi líto ho vyhodit. Na prohlížení netu to stačí, navíc ušetřím za elektřinu. Na nový nejsou peníze. Uspořádání jde vidět trošku v odkazu, co jsem dával Martab.
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
No za elektřinu asi moc neušetříš, dnes podobně výkoné PC bude mít poloviční spotřebu.
Ten ventilátorek bude vypadat asi nějak takto

A vypadá to že na desce nic jiného k chlazení není

Ten ventilátorek bude vypadat asi nějak takto

A vypadá to že na desce nic jiného k chlazení není

i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Teď to nějak nechápu. Ano, technologie jde dopředu. Počítače jsou ale čím dál výkonnější a tudíž si vemou více elektřiny, ne? Když to spočítám, tak ve velkém počítači mám zdroj 400W a v notebooku jen 60W adaptér. Tak jakto že velký moderní počítač více ušetří?
- Orcus
- člen Security týmu
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Kdybych uplatnil Tvojí rovnici, tak by dneska auta měla spotřebu k 1l/1km. Ale tak to není. Takový starý Core2Duo si bralo 95W a dnesní Sandy Bridge si berou tuším 35W.
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí.
Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.
Pár rad k bezpečnosti PC.
Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2304
-
od sasshrek
Zobrazit poslední příspěvek
21 říj 2024 20:23