Ahoj všem potřebují poradit, mám disk wd 1 Tb green a ten začal hlásit že vyžaduje před použitím naformátovat, stalo se to tak že mi jednou nešel zapnout pc roztočili se větráky a comp mel snahu naběhnout a pak se opět vypl, ostatní hdd jiných značek to přestáli bez problému. Zkoušek jsem ho zapojit i v jiným pc ale to bylo to samé
Co s tím abych nepřišel o data které na disku byly? Pokud je to vůbec možné.
Slyšel jsem něco že by to možná šlo rozběhnout pod Linuxem...
Díky Všem za případné rady a pomoc
HDD 1Tb vyžaduje formát, jsou na něm ovšem data
Re: HDD 1Tb vyžaduje formát, jsou na něm ovšem data
Linux je asi taky možnost, ale s tím zatím nemám zkušenosti.
Je to systémový nebo datový disk? Na systémový bych zkusil opravnou instalaci, na datový bych pustil některý z programů pro obnovu dat (GetDataBack, Recuva, File Scavenger apod.), pokud se Ti ten HDD zobrazí ve správci disků, tzn. Windows ho pozná, ale nerozezná systém souborů (NTFS, FAT apod.).
Je to systémový nebo datový disk? Na systémový bych zkusil opravnou instalaci, na datový bych pustil některý z programů pro obnovu dat (GetDataBack, Recuva, File Scavenger apod.), pokud se Ti ten HDD zobrazí ve správci disků, tzn. Windows ho pozná, ale nerozezná systém souborů (NTFS, FAT apod.).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
je to datový disk, ano přesně tak systém ho nalezne ale nerozpozná, již jsem nějaký program na obnovu dat zkoušel ale neúspěšně, myslím že to byl zrovna get data back. disk má systém souborů NFTS
Ve Správci disků se Ti ukáže NTFS? Jestli ano, měl by ho systém identifikovat a načíst. Jestli ne, napiš, jaký systém souborů to na tom HDD ukazuje.
Jinak program GDB je jeden z nejlepších na obnovu dat, problém je v tom, že v shareware verzi Ti data jen přečte, ale neobnoví, popř. obnoví jen pár MB. Kompletní obnovu umí jen placená verze (jako ostatně u většiny těchto programů).
Jinak program GDB je jeden z nejlepších na obnovu dat, problém je v tom, že v shareware verzi Ti data jen přečte, ale neobnoví, popř. obnoví jen pár MB. Kompletní obnovu umí jen placená verze (jako ostatně u většiny těchto programů).
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Co znamena - zkousel ale neuspesne? - pokud presne popises v cem byl ten neuspech tak se z toho da poznat co s tim diskem je
Na obnovu dat doporucuji Testdisk - ten je zdarma. V pripade poskozeni souboroveho systemu ale pocitej s tim, ze dostanes pouze adresar plny nahodne pojmenovanych souboru (stejne jakou jakehokoliv jineho programu)
Rozhodne nepoustej nic, co na disk zapisuje.
Na obnovu dat doporucuji Testdisk - ten je zdarma. V pripade poskozeni souboroveho systemu ale pocitej s tim, ze dostanes pouze adresar plny nahodne pojmenovanych souboru (stejne jakou jakehokoliv jineho programu)
Rozhodne nepoustej nic, co na disk zapisuje.
zkoušel jsem tu placenou verzi, disk právě ve správci ukazuje jen samé nesmysly různá písmenka atd.
když jsem to zkoušel s tím programem tak jsem poprvé dal vybrat obnovit data z disku nfts to mi ale napsalo že tam nejsou žádné soubory typu nfts divné co? Tak jsem dal druhou možnost fat32 to pak asi 12 hodin hledalo ale na konci to stejně napsalo že tam žádná data k obnovení nejsou.
jinak značka WD už mi nesmí do baráku. pokaždé když mi odešel disk tak to byl wd a to byly vždy třeba jen 3 roky staré, mám ještě asi 10 letý seagaty a ty fungují bez problémů....
když jsem to zkoušel s tím programem tak jsem poprvé dal vybrat obnovit data z disku nfts to mi ale napsalo že tam nejsou žádné soubory typu nfts divné co? Tak jsem dal druhou možnost fat32 to pak asi 12 hodin hledalo ale na konci to stejně napsalo že tam žádná data k obnovení nejsou.
jinak značka WD už mi nesmí do baráku. pokaždé když mi odešel disk tak to byl wd a to byly vždy třeba jen 3 roky staré, mám ještě asi 10 letý seagaty a ty fungují bez problémů....
Pokud disk ve spravci zarizeni ukazuje nesmysly, tak je poskozeny bud kabel k disku nebo jeho elektronika (elektronika by se dala prohodit s jinym identickym diskem)
Muj nazor na disky WD je naprosto shodny, s tim ze zkusenost mam se stovkami kusu. Disky WD napriklad vylozene nesnasi teplo. Proto kupuju Seagate, v soucasne dobe serverovou edici SV35 (jednoplotnove 1T a dvouplotnove 2T)
Muj nazor na disky WD je naprosto shodny, s tim ze zkusenost mam se stovkami kusu. Disky WD napriklad vylozene nesnasi teplo. Proto kupuju Seagate, v soucasne dobe serverovou edici SV35 (jednoplotnove 1T a dvouplotnove 2T)
U jakéhokoli jiného programu nenajdeš pouze adresář plný náhodně pojmanovaných souborů, naopak, většina placených programů umí obnovit data v původním stavu, pouze to málo, které nedokáže v původním stavu obnovit nastrká do složky (nebo několika složek), nazvaných jako Unknown a podobně.
Jinak mám zato, že minimálně některé z obnovovacích programů se vůbec neptají jaký systém souborů byl na disku, ale rovnou obnoví to, co tam bylo. Můj File Scavenger to přesně tak dělá, jen mu ukážu disk, ze kterého chci obnovit data a dám mu adresář, kam má obnovená data ukládat a další už dělá sám. Je třeba počítat s poměrně dlouhou dobou obnovování, u velkých disků to mohou být až desítky hodin.
Možná, že má pravdu petr22, pak si moje rady můžeš schovat pro příště (které Ti ale raději nepřeju). Přece jen, dej sem screen Správce disků, ať víme přesně, co Ti ukazuje. Screen prosím celý, nejen tu grafiku vpravo od středu dolů.
Jinak mám zato, že minimálně některé z obnovovacích programů se vůbec neptají jaký systém souborů byl na disku, ale rovnou obnoví to, co tam bylo. Můj File Scavenger to přesně tak dělá, jen mu ukážu disk, ze kterého chci obnovit data a dám mu adresář, kam má obnovená data ukládat a další už dělá sám. Je třeba počítat s poměrně dlouhou dobou obnovování, u velkých disků to mohou být až desítky hodin.
Možná, že má pravdu petr22, pak si moje rady můžeš schovat pro příště (které Ti ale raději nepřeju). Přece jen, dej sem screen Správce disků, ať víme přesně, co Ti ukazuje. Screen prosím celý, nejen tu grafiku vpravo od středu dolů.
no na výměnu elektroniky si netroufnu a navíc nemám ani shodný disk, tím kabelem si myslel normální SATA kabel nebo nějaký kablik v tom disku?
No pomalu se loučím se svojí hudbou kterou jsem mel nasbíranou asi za 10 let...
no jinak to zkusím rozchodit ještě pod tím Linuxem našel jsem nějaký linux co se pouští z flashky a když ani to nepomůže tak ho zkusím zformátovat a uvidí se...
že já vůl se zas nechal zlákat nabídkou a koupil wd, no příště si to budu aspoň pamatovat
díky za rady
--- Doplnění předchozího příspěvku (09 Zář 2012 10:18) ---
jj ty programy co doporučujete ještě vyzkouším, ten screen teď nahodit nedokážu jsem v práci a tohle řeším přes mobil, ale zítra ho sem dám.
díky
No pomalu se loučím se svojí hudbou kterou jsem mel nasbíranou asi za 10 let...
no jinak to zkusím rozchodit ještě pod tím Linuxem našel jsem nějaký linux co se pouští z flashky a když ani to nepomůže tak ho zkusím zformátovat a uvidí se...
že já vůl se zas nechal zlákat nabídkou a koupil wd, no příště si to budu aspoň pamatovat

díky za rady
--- Doplnění předchozího příspěvku (09 Zář 2012 10:18) ---
jj ty programy co doporučujete ještě vyzkouším, ten screen teď nahodit nedokážu jsem v práci a tohle řeším přes mobil, ale zítra ho sem dám.
díky
Obnovovat puvodni strukturu dat bez filesystemu? Zadny program na svete nedokaze rekonstruovat neco, o cem nevi jak to predtim vypadalo. Ve vsech pripadech, kdy se podarilo obnovit puvodni strukturu dat (tzn slozky a nazvy souboru) byla k dispozici aspon castecne funkcni kopie NTFS indexu (ta je na disku nekolikrat, a nejen na jeho zacatku). Windows ovsem staci sebemensi poskozeni aby disk nepripojil a ukazal filesystem RAW, i kdyz 99,99% indexu je v poradku. Pri obnove bez filesystemu Testdisk udela adresare rec_0 az treba rec_255 s daty ktera nasel. V naproste vetsine pripadu kdy je treba obnovovat data je ale tato informace citelna, pak se podari obnovit vsechna data.
V tomhle pripade bych ale skusil vymenit SATA kabe, pripadne pripojit disk na jiny port radice. Aby byla mozna obnova, komunikace disku s pocitacem musi byt funkcni - coz znamena ze disk se ohlasi systemu pod koreknim nazvem WDxxxxxxx. Stejne se musi hlasit i v BIOSu.
Videl jsem i pripad, kdy disk ktery se nehlasil na SATA radici byl funkcni kdyz byl pripojen pres USB rozhrani.
V tomhle pripade bych ale skusil vymenit SATA kabe, pripadne pripojit disk na jiny port radice. Aby byla mozna obnova, komunikace disku s pocitacem musi byt funkcni - coz znamena ze disk se ohlasi systemu pod koreknim nazvem WDxxxxxxx. Stejne se musi hlasit i v BIOSu.
Videl jsem i pripad, kdy disk ktery se nehlasil na SATA radici byl funkcni kdyz byl pripojen pres USB rozhrani.
Linux to zvládne.
Mě vytáhnul i data z disku se ztraceným FS.
Mě vytáhnul i data z disku se ztraceným FS.
Just Fucking Google It!
kabelem ani řadičem to nebude, jak jsem psal výše zkoušel jsem ho zapojit jak u kamaráda, tak i do externího boxu.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 2816
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
12 lis 2024 22:05