Zdravím všechny,
ano vím, že se to už jistě řešilo, nicméně pořád v tom mám guláš a jakožto absolutní antitechnicky zaměřený člověk si s tím nevím rady.
Nejdříve jsem si koupil nové repro Logitech X-530 5.1 a s mým starým monitorem prostě vše fungovalo v pořádku. Nyní jsem si koupil nový (no použitý) monitor HP x23LED.
Repráky začali chrčet, tedy abychom si rozuměli - chrčí (brum) zhruba od 1/4 volume směrem dolů.
Chrčí to když - jsou samozřejmě zapnuté a zapojené oba komponenty
Chrčí to méně když - pouze monitor vypnu (ale je pořád zapojený)
Nechrčí to když - vypnu repro, když vypojím monitor ze zásuvky
Zkoušel jsem si různě hrát s kabelama, respektive různě přepojovat do zásuvek apod., ale vůbec nic nepomohlo.
Mám nyní provizorní řešení, když jsem si ve windows dal zvuky na 15 %, čímž jsem si volume na repro dal zhruba nad tu 1/4, čili nyní to nechrčí. Ale je snad jasné, že bych to rád vyřešil. :-)
Předem děkuji za odpovědi.
Brum v 5.1 reprákách - nový monitor ?
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Brum v 5.1 reprákách - nový monitor ?
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Chrčí repra i když je odpojíš od PC?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
El Diablo -> na to jsem se samozřejmě již díval (patřím k těm, kteří nejdříve hledají), ale ten odkaz nefunguje, bohužel....
Pic -> zkusím :-)
Mimochodem něco o zemní smyčce jsem si přečetl, ale absolutně to nechápu.... nikde to totiž neni napsáno pro laika, něco jako - zemní smyčka nastane když **** **** **** ****. Takže to vůbec nechápu a už vůbec nevím, jak to vyřešit
--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:31) ---
Pic -> OK, takže když jsem odpojil repro od PC, tak chrčet přestali ! Nicméně zvukovkou to na 100 % být nemůže, jelikož když odpojím ten monitor ze zásuvky, tak repro nechrčí (+ s tím starým monitorem mi to nedělá - vyzkoušeno ještě). Jen je mi to divné, protože kdyby to byla zemní smyčka, tak chrčí i když je odpojím jen od PC, ne ?
No tohle je mi záhada
Doufám, že mi tu poradíte popřípadě mi doporučíte odborníka, co by tohle vyřešil (nevím jestli elektrikář apod.).
--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:35) ---
A možná by stálo ještě za zmínku, že předchozí monitor měl zdroj uvnitř, ale tento nový má vnější zdroj (napájení 12V/3,7A, zdroj 220V/12V,5A).... dokáži si představit, že chyba vznikla zde. Ale jak to odstranit
Pic -> zkusím :-)
Mimochodem něco o zemní smyčce jsem si přečetl, ale absolutně to nechápu.... nikde to totiž neni napsáno pro laika, něco jako - zemní smyčka nastane když **** **** **** ****. Takže to vůbec nechápu a už vůbec nevím, jak to vyřešit

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:31) ---
Pic -> OK, takže když jsem odpojil repro od PC, tak chrčet přestali ! Nicméně zvukovkou to na 100 % být nemůže, jelikož když odpojím ten monitor ze zásuvky, tak repro nechrčí (+ s tím starým monitorem mi to nedělá - vyzkoušeno ještě). Jen je mi to divné, protože kdyby to byla zemní smyčka, tak chrčí i když je odpojím jen od PC, ne ?
No tohle je mi záhada

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:35) ---
A možná by stálo ještě za zmínku, že předchozí monitor měl zdroj uvnitř, ale tento nový má vnější zdroj (napájení 12V/3,7A, zdroj 220V/12V,5A).... dokáži si představit, že chyba vznikla zde. Ale jak to odstranit

- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Podobně macešsky se ke zvuku chovají některé notebooky, respektive jejich napáječe. V praxi zvukaře, kdy jsem z notesu pouštěl muziku, jsem s jejich brumem bojoval "odzemněním" zásuvky, do které se notebook připojoval. Úprava spočívala v ulomení zemního kolíku u jedné ze zásuvek. Předesílám, že tato úprava je z hlediska bezpečnosti prasárnou a považuji ji za věc osobní statečnosti. Hrozí zde riziko úrazu elektrickým proudem, pokud do takto upravené zásuvky připojíš spotřebič s kovovým pláštěm.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Ne ne, tak do tohohle já nejdu :-) Pokud neexistuje bezpečné a jednoduché řešení problému, jakého odborníka bych si měl případně pozvat ? Elektrikáře ? Ještě také zkusím.... mám totiž repro v těsné blízkosti monitoru a co jsem tak četl, není to dobře.... čili je zkusím ještě oddálit, ale pochybuji, že se něco změní. Přeci jen, u tamtoho monitoru bylo repro také v těsné blízkosti a vše bylo OK.
--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 10:06) ---
Když jsem ale úplně všechno v mém pokoji zapojil do jednoho prodlužovače, mám dojem že se brum malinko ztišil, nicméně asi bezpředmětné....
--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 10:06) ---
Když jsem ale úplně všechno v mém pokoji zapojil do jednoho prodlužovače, mám dojem že se brum malinko ztišil, nicméně asi bezpředmětné....
Bezpečné a jednoduché řešení existuje. Pokud má ten monitor i jeho zdroj dostatečné krytí (tuším IP65, Karlos bude vědět přesně), pak otevřít zdroj a odpojit zemnící - obvykle žlutozelený kabel od kostry zdroje. V podstatě je to stejné řešení, které uvádí Karlos, ale není nebezpečné vzhledem k místu zásahu.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
OK, nicméně počkám v tomto alespoň na otce, sám to dělat nebudu. Ale děkuji za radu, zní to celkem jednodušše, uvidíme v praxi. Nicméně alespoň mohu pozorovat výhodu toho vnějšího zdroje monitoru, v opačném případě bych se asi musel vrtat v monitoru. Takhle mám jen krabičku. :-) Zkusím (zítra večer nebo v sobotu) a poreferuji.
Ještě se jen zeptám - má ten brum vůbec negativní vliv na ten HW ? Nebo to žádný negativní vliv nemá a má to jen to otravné brum ?
Ještě se jen zeptám - má ten brum vůbec negativní vliv na ten HW ? Nebo to žádný negativní vliv nemá a má to jen to otravné brum ?
Na HW negativní vliv nemá.
Ještě doplnění předchozího příspěvku. Předpokládám, že zdroj monitoru má třížilovou šňůru, tzn zástrčku se zemnicí zdířkou.
Pokud má jen dvoužilovou - plochou vidlici do zásuvky, pak zapomeň na to, co jsem předtím napsal!
Ještě doplnění předchozího příspěvku. Předpokládám, že zdroj monitoru má třížilovou šňůru, tzn zástrčku se zemnicí zdířkou.
Pokud má jen dvoužilovou - plochou vidlici do zásuvky, pak zapomeň na to, co jsem předtím napsal!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud tomu tak je, zapoměň i na můj příspěvek...
Zapomenutí bude ověřeno pomocí záludných otázek
Ad škodlivost brumu: najdou se jistě jedinci, kteří budou tvrdit, že bude docházet ke zkracování životnosti reproduktoru. Nevím. Možná trochu ano, ale dříve, než by se to projevilo, prdly by ti z toho bručení nervy a zahodil bys ten krám do kouta

Zapomenutí bude ověřeno pomocí záludných otázek

Ad škodlivost brumu: najdou se jistě jedinci, kteří budou tvrdit, že bude docházet ke zkracování životnosti reproduktoru. Nevím. Možná trochu ano, ale dříve, než by se to projevilo, prdly by ti z toho bručení nervy a zahodil bys ten krám do kouta

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
Bohužel - repro a taktéž i monitor mají dvoužilové šňůry.... aha, a teď babo raď ! 
--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 14:56) ---
A koukl jsem na starý monitor a ten má třížilovou.... nebude zakopaný pes tady, tj. sehnat třížilovou šnůru od zdroje monitoru do zásuvky a problém solved nebo se pletu ?

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 14:56) ---
A koukl jsem na starý monitor a ten má třížilovou.... nebude zakopaný pes tady, tj. sehnat třížilovou šnůru od zdroje monitoru do zásuvky a problém solved nebo se pletu ?
Bohužel se pleteš. Ale pokud jsi s těmi šňůrami nehýbal, zkus napřed jednu pak případně druhou otočit v zásuvce o 180°. Pokud se po otočení jedné nic nezmění, vrať ji zpět a otoč tu druhou. Zda to pomůže záleží na vnitřní konstrukci obou zdrojů, do kterých nevidíme.
Ještě jsem si znovu přečetl celé vlákno a dělá to na mě dojem, že výstup pro monitor má uvnitř PC "jinou zem" než výstup pro reprobedny, čímž vzniká rozdíl potenciálů a ta tzv. "zemní smyčka". Dokud byl starý monitor, vyřešila to ta zem v zásuvce. Zatím mě řešení nenapadá a musím končit, třeba má úvaha někomu pomůže .
Ještě jsem si znovu přečetl celé vlákno a dělá to na mě dojem, že výstup pro monitor má uvnitř PC "jinou zem" než výstup pro reprobedny, čímž vzniká rozdíl potenciálů a ta tzv. "zemní smyčka". Dokud byl starý monitor, vyřešila to ta zem v zásuvce. Zatím mě řešení nenapadá a musím končit, třeba má úvaha někomu pomůže .
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 1871
-
od mikrosini
Zobrazit poslední příspěvek
06 říj 2024 18:50