Brum v 5.1 reprákách - nový monitor ?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

sEmprE
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Brum v 5.1 reprákách - nový monitor ?

Příspěvekod sEmprE » 17 říj 2012 23:18

Zdravím všechny,
ano vím, že se to už jistě řešilo, nicméně pořád v tom mám guláš a jakožto absolutní antitechnicky zaměřený člověk si s tím nevím rady.

Nejdříve jsem si koupil nové repro Logitech X-530 5.1 a s mým starým monitorem prostě vše fungovalo v pořádku. Nyní jsem si koupil nový (no použitý) monitor HP x23LED.
Repráky začali chrčet, tedy abychom si rozuměli - chrčí (brum) zhruba od 1/4 volume směrem dolů.

Chrčí to když - jsou samozřejmě zapnuté a zapojené oba komponenty
Chrčí to méně když - pouze monitor vypnu (ale je pořád zapojený)
Nechrčí to když - vypnu repro, když vypojím monitor ze zásuvky

Zkoušel jsem si různě hrát s kabelama, respektive různě přepojovat do zásuvek apod., ale vůbec nic nepomohlo.
Mám nyní provizorní řešení, když jsem si ve windows dal zvuky na 15 %, čímž jsem si volume na repro dal zhruba nad tu 1/4, čili nyní to nechrčí. Ale je snad jasné, že bych to rád vyřešil. :-)

Předem děkuji za odpovědi.

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Brum v 5.1 reprákách - nový monitor ?

Příspěvekod El Diablo » 17 říj 2012 23:45

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 18 říj 2012 00:11

Chrčí repra i když je odpojíš od PC?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 18 říj 2012 09:21

El Diablo -> na to jsem se samozřejmě již díval (patřím k těm, kteří nejdříve hledají), ale ten odkaz nefunguje, bohužel....

Pic -> zkusím :-)

Mimochodem něco o zemní smyčce jsem si přečetl, ale absolutně to nechápu.... nikde to totiž neni napsáno pro laika, něco jako - zemní smyčka nastane když **** **** **** ****. Takže to vůbec nechápu a už vůbec nevím, jak to vyřešit :-(

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:31) ---

Pic -> OK, takže když jsem odpojil repro od PC, tak chrčet přestali ! Nicméně zvukovkou to na 100 % být nemůže, jelikož když odpojím ten monitor ze zásuvky, tak repro nechrčí (+ s tím starým monitorem mi to nedělá - vyzkoušeno ještě). Jen je mi to divné, protože kdyby to byla zemní smyčka, tak chrčí i když je odpojím jen od PC, ne ?

No tohle je mi záhada :-( Doufám, že mi tu poradíte popřípadě mi doporučíte odborníka, co by tohle vyřešil (nevím jestli elektrikář apod.).

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 09:35) ---

A možná by stálo ještě za zmínku, že předchozí monitor měl zdroj uvnitř, ale tento nový má vnější zdroj (napájení 12V/3,7A, zdroj 220V/12V,5A).... dokáži si představit, že chyba vznikla zde. Ale jak to odstranit :-(

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 18 říj 2012 09:47

Podobně macešsky se ke zvuku chovají některé notebooky, respektive jejich napáječe. V praxi zvukaře, kdy jsem z notesu pouštěl muziku, jsem s jejich brumem bojoval "odzemněním" zásuvky, do které se notebook připojoval. Úprava spočívala v ulomení zemního kolíku u jedné ze zásuvek. Předesílám, že tato úprava je z hlediska bezpečnosti prasárnou a považuji ji za věc osobní statečnosti. Hrozí zde riziko úrazu elektrickým proudem, pokud do takto upravené zásuvky připojíš spotřebič s kovovým pláštěm.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 18 říj 2012 09:56

Ne ne, tak do tohohle já nejdu :-) Pokud neexistuje bezpečné a jednoduché řešení problému, jakého odborníka bych si měl případně pozvat ? Elektrikáře ? Ještě také zkusím.... mám totiž repro v těsné blízkosti monitoru a co jsem tak četl, není to dobře.... čili je zkusím ještě oddálit, ale pochybuji, že se něco změní. Přeci jen, u tamtoho monitoru bylo repro také v těsné blízkosti a vše bylo OK.

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 10:06) ---

Když jsem ale úplně všechno v mém pokoji zapojil do jednoho prodlužovače, mám dojem že se brum malinko ztišil, nicméně asi bezpředmětné....

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 18 říj 2012 10:09

Bezpečné a jednoduché řešení existuje. Pokud má ten monitor i jeho zdroj dostatečné krytí (tuším IP65, Karlos bude vědět přesně), pak otevřít zdroj a odpojit zemnící - obvykle žlutozelený kabel od kostry zdroje. V podstatě je to stejné řešení, které uvádí Karlos, ale není nebezpečné vzhledem k místu zásahu.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 18 říj 2012 10:14

OK, nicméně počkám v tomto alespoň na otce, sám to dělat nebudu. Ale děkuji za radu, zní to celkem jednodušše, uvidíme v praxi. Nicméně alespoň mohu pozorovat výhodu toho vnějšího zdroje monitoru, v opačném případě bych se asi musel vrtat v monitoru. Takhle mám jen krabičku. :-) Zkusím (zítra večer nebo v sobotu) a poreferuji.

Ještě se jen zeptám - má ten brum vůbec negativní vliv na ten HW ? Nebo to žádný negativní vliv nemá a má to jen to otravné brum ?

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 18 říj 2012 10:49

Na HW negativní vliv nemá.
Ještě doplnění předchozího příspěvku. Předpokládám, že zdroj monitoru má třížilovou šňůru, tzn zástrčku se zemnicí zdířkou.
Pokud má jen dvoužilovou - plochou vidlici do zásuvky, pak zapomeň na to, co jsem předtím napsal!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 18 říj 2012 11:04

Pokud tomu tak je, zapoměň i na můj příspěvek... ;-)
Zapomenutí bude ověřeno pomocí záludných otázek :-D

Ad škodlivost brumu: najdou se jistě jedinci, kteří budou tvrdit, že bude docházet ke zkracování životnosti reproduktoru. Nevím. Možná trochu ano, ale dříve, než by se to projevilo, prdly by ti z toho bručení nervy a zahodil bys ten krám do kouta ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

sEmprE
nováček
Stav:

Příspěvekod sEmprE » 18 říj 2012 14:54

Bohužel - repro a taktéž i monitor mají dvoužilové šňůry.... aha, a teď babo raď ! :-(

--- Doplnění předchozího příspěvku (18 Říj 2012 14:56) ---

A koukl jsem na starý monitor a ten má třížilovou.... nebude zakopaný pes tady, tj. sehnat třížilovou šnůru od zdroje monitoru do zásuvky a problém solved nebo se pletu ?

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 18 říj 2012 18:20

Bohužel se pleteš. Ale pokud jsi s těmi šňůrami nehýbal, zkus napřed jednu pak případně druhou otočit v zásuvce o 180°. Pokud se po otočení jedné nic nezmění, vrať ji zpět a otoč tu druhou. Zda to pomůže záleží na vnitřní konstrukci obou zdrojů, do kterých nevidíme.
Ještě jsem si znovu přečetl celé vlákno a dělá to na mě dojem, že výstup pro monitor má uvnitř PC "jinou zem" než výstup pro reprobedny, čímž vzniká rozdíl potenciálů a ta tzv. "zemní smyčka". Dokud byl starý monitor, vyřešila to ta zem v zásuvce. Zatím mě řešení nenapadá a musím končit, třeba má úvaha někomu pomůže .

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový monitor - problém s rozlišením
    od mikrosini » 29 zář 2024 11:20 » v Problémy s hardwarem
    4
    1871
    od mikrosini Zobrazit poslední příspěvek
    06 říj 2024 18:50
  • Nové herní PC - cca 40000 + nový monitor
    od 7.divize » 22 srp 2024 15:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    3755
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 11:46
  • Pomoc se sestavením herního PC + monitor (30k+6k monitor, 1440p, strategie/simulátory/střih)
    od mullen » 07 dub 2025 13:40 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    13
    11204
    od JuRas Zobrazit poslední příspěvek
    30 dub 2025 13:41
  • Nový Pc - 40 000,-
    od Lebedil » 11 srp 2024 21:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2443
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    13 srp 2024 03:47
  • Nový PC
    od michal.wollmann » 12 čer 2025 09:15 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    4982
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    19 čer 2025 16:24

Zpět na “Problémy s hardwarem”