Mám desku FIC KT-600 pro s Award BIOSem VVA42.
Pokoušel jsem se formátovat disky, které hodlám používat v externím boxu (40, 40 a 80GB; pro tento formát dočasně připojené na ATA kšandu) po bootu z CD Win98 (XP mi vnucují NTFS, ale já chci u externích disků FAT32) a w98 vidí jen 10GB (zvláštní, když starší deska QDI byla alespoň po této stránce OK).
Než začnu shánět instalačku Milénií (ty by snad s velkými disky neměly mít problémy), nebo než zase nainstaluju nějaký Linux, mám následující otázky:
1) Everest hlásí verzi BIOSu VVA42 z roku 2004 a odkaz na nový BIOS www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40. Typ desky KT-600 PRO byl uveden, ale mají tam pouze předchozí verzi VVA41 z roku 2003!
Jak je možné, že mám novější verzi BIOSU, než kterou nabízí ke stažení výrobce základní desky?
2) Kde najdu novější verzi, pokud taková existuje, respektive jak zjistím, zda vůbec existuje?
3) Nemám ve svém počítači disketovou mechaniku. Dá se provést updae BIOSu jiným způsobem, například z CD?
A otázka jen tak mimochodem: Proč Microsoft lživě tvrdí, že disky od ca. 40GB nele formátovat FAT32?
Update BIOSu
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Naformátuj disky z DOSu sice se neukáže správná kapacita (což docela mate) ale naformátují se správně...(minimálně do velikosti 120GB větší sem na FAT nezkoušel)
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Nejprve se podívej do Biosu, zda vidí celý disk. W98 vidí třeba jen první oddíl, jestliže je disk rozdělen na oddíly. Pokud je to tak, musíš nejprve Fdiskem zrušit dosavadní oddíly a pak vytvořit oddíl, nebo více oddílů na disku a pak je teprve formátovat. Jinak WXP lze též vytvořit oddíly a pak je naformátovat na FAT32. Dělal jsi to už někdy? Jinak na těch discích přijdeš o všechna data po odstranění oddílů a vytvoření nového a po přeformátování.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Pic & El Diablo >>
1) BIOS samozřejmě celý disk vidí. Se starším madrbordem ho viděly i w98 (ku podivu!). A disk není rozdělen na oddíly.
2) Z DOSU těžko naformátuju, když nevedu disketovou mechaniku; pokud máš na mysli boot z instalačního CD Win98, za pokus by to stálo, ale asi spíš opravdu nainstaluju zase nějaký LInux, nebo si to přes USB naformátuju u kamaráda na Mileniích.
I tak by mě ale pořád zajímalo, jak je to s tím updatem pro můj BIOS.
Jinak WXP lze též vytvořit oddíly a pak je naformátovat na FAT32. Dělal jsi to už někdy?
Jistě, mnohokrát, ale od určité kapacity XP vůbec FAT32 nenabídnou. Proto jsem se výše ptal, proč XP (a 2000 taky) lžou o tom, že disky od ca. 40GB NELZE FAT32 formátovat.
1) BIOS samozřejmě celý disk vidí. Se starším madrbordem ho viděly i w98 (ku podivu!). A disk není rozdělen na oddíly.
2) Z DOSU těžko naformátuju, když nevedu disketovou mechaniku; pokud máš na mysli boot z instalačního CD Win98, za pokus by to stálo, ale asi spíš opravdu nainstaluju zase nějaký LInux, nebo si to přes USB naformátuju u kamaráda na Mileniích.
I tak by mě ale pořád zajímalo, jak je to s tím updatem pro můj BIOS.
Jinak WXP lze též vytvořit oddíly a pak je naformátovat na FAT32. Dělal jsi to už někdy?
Jistě, mnohokrát, ale od určité kapacity XP vůbec FAT32 nenabídnou. Proto jsem se výše ptal, proč XP (a 2000 taky) lžou o tom, že disky od ca. 40GB NELZE FAT32 formátovat.
Ohledně toho biosu. Bios nedělají jen výrobci MB, ale i firmy, které se spec. na bios. Někdy je to lepší, protože udělají aktuálnější bios než sám výrobce a pokud dělá pátou desku, tak už nedělá bios pro starší. Nemáš proto bios od kinga MB, což je většinou do plusu. Na zjištění novějších biosů zkus třeba program livebios nebo tak nějak. Spíš bych ti doporučil to vyguglit.
jinak tady máš odkaz na nějaký ty vychytávky a i návod co se týče biosu
http://www.gamezone.cz/articles/show/34 ... ession__=1
jinak tady máš odkaz na nějaký ty vychytávky a i návod co se týče biosu
http://www.gamezone.cz/articles/show/34 ... ession__=1
K čemu nám je, že zítra bude líp, když pokaždé, když se ráno probudíme, je dnes.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 10928
-
od bugicek7lpCZ
Zobrazit poslední příspěvek
27 úno 2025 12:51
-
-
- 5
- 2789
-
od majkl00
26 pro 2024 14:06
-
- 2
- 1895
-
od Shokata88
26 lis 2024 09:34
-
-
T490s nefunguje trackpoint UPDATE Příloha(y)
od Sadelník1234 » 17 led 2025 21:49 » v Problémy s hardwarem - 3
- 3213
-
od kecalek
20 led 2025 16:00
-
-
-
Windows 11 update blokuje instalaci driverů. Příloha(y)
od kellne » 09 dub 2025 17:45 » v Windows 11, 10, 8... - 7
- 3888
-
od MonikaVavrova
11 dub 2025 11:07
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”