Jistý člověk tvrdí, že svou osobní e-mailovou adresu @gmail.com propojil s programem pro správu pošty (asi s Outlookem), který je instalován v pracovním počítači, který se nachází v kanceláři přístupné třetím osobám. E-mailová adresa je takto přístupná každé osobě, která použije daný počítač.
Tento člověk vloni podal výpověď ze zaměstnání, ale propojení své osobní e-mailové adresy s Outlookem nezrušil.
Z této e-mailové adresy následně bylo odesíláno několik e-mailových zpráv, tento člověk však jejich autorství nyní popírá (tvrdí, že je nenapsal, že je mohl napsat kdokoli, kdo měl přístup k jeho bývalému pracovnímu počítači).
Podíval jsem se do hlaviček 3 přijatých inkriminovaných zpráv (mám k dispozici právě jen přijaté zprávy, neboť jsem byl jejich adresát).
Co jsem zjistil:
V hlavičkách není IP adresa počítače, ze kterého byly zprávy odeslány. Pokud je mi známo, Google nepřidává IP adresu počítače do hlavičky, pokud je zpráva napsána a odeslána z webového rozhraní http://www.gmail.com. Naopak Google přidá IP adresu počítače do hlavičky tehdy, pokud je e-mailová adresa @gmail.com propojena s programem pro správu pošty (např. s Outlookem).
Provedl jsem experiment, založil si účet na Gmailu a propojil s mým The Bat! Pak jsem odeslal zprávy jak z webového rozhraní http://www.gmail.com, tak i z The Bat! V prvním případě IP adresa počítače v hlavičce skutečně chyběla, ve druhém případě byla přidána.
Nevím, zda mohu učinit závěr, že dotyčný člověk lže. Každopádně jsem prokázal, že zprávy nebyly odeslány z Outlooku, jak dotyčný tvrdí.
Jsou mé závěry správné?
IP adresa počítače v hlavičce e-mailové zprávy
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12
- 4850
-
od Arnold91