Dobrý den,
po dlouhé době jsem se rozhodl předělat současnou domácí síť(postupně rostla a nyní to chce "revizi") a proto bych Vás chtěl požádat o tipy na optimální nastavení. Popíšu současný stav a stav který bych chtěl dosáhnout.
Nyní - router(A) do kterého vede internet od ISP a ze kterého je připojený router(B) a router(C), do routeru(C) je připojený hub a do něj router(D) - bohužel méně routeru nelze použít (využívám je kvůli velikosti objektu - na pokryti všech místností wifi signálem)
Každý z routerů má sve SSID + DHCP - tedy chovají se jako samostatná síť.
Cíl - jedna společná síť(všechny zařízení viditelné napříč sítí) + jedno SSID pro wifi(uživatel/zařízení si samo najde nejsilnější AP a na něj se připojí resp. automaticky se přepojuje podle toho jak se pohybuje po domě).
Myslel jsem, že pro toto nastavení bude stačit vypnout DHCP(kromě prvního routeru), přepojit "vstupy" jednotlivých zařízení z WANu do LANu a nastavit stejné SSID (rozdílné kanály) pro WiFi a stejná hesla. Bohužel po tom, co jsem tohle udělal síť běží, ale její propustnost je cca 25kb/s - tedy vše se totálně zpomalilo.
Proto bych Vás chtěl požádat o radu, jak síť nastavit. Resp. jestli řešení, které dělám je správné a jen se mi někde něco "hádá" a nebo to mám nastavit celé jinak? Mám trochu obavu, že jedno DHCP nestihne "obsloužit" zařízení v celé síti(resp. trvá mu to a proto se vše zpomalilo).
Předem děkuji za rady případně není problém doplnit co a jak mám konkrétně nastavené...
Nastavení domací sítě s více routery
Re: Nastavení domací sítě s více routery
Podle me to mas spravne. Co to je konkretne za routery?
- v siti musi byt pouze jeden DHCP server (na routeru do netu)
- site musi mit stejne SSID a rozdilne kanaly
- routery co slouzi jako AP musi byt v modu bridge
Problem muze nastat v tom, ze ne kazdy klient si umi korektne prepinat mezi APcky.
- v siti musi byt pouze jeden DHCP server (na routeru do netu)
- site musi mit stejne SSID a rozdilne kanaly
- routery co slouzi jako AP musi byt v modu bridge
Problem muze nastat v tom, ze ne kazdy klient si umi korektne prepinat mezi APcky.
Toho se právě bojím, že to bude routerama, bohužel ty jsem doplňoval postupně tak jak rostla síť(resp. mi doma zůstali) a konkrétně tam mám toto - router(A)-Edimax BR-6228nS, router(B)-Asus N10E, router(C) je TPlink(typ si nepamatuju - ale můžu doplnit večer), router(D)-Huawei EchoLife HG520i. Nechce se mi kupovat 4 nové zařízení... proto bych rád využil to co mám + pokud samozřejmě bude problém v jednom konkrétním, tak jeden bych koupil jiný. Není problém zařízení "prohodit" mezi sebou, pokud by některý byl na DHCP lepší...
DHCP musi obslouzit nekolik tisic pocitacu, s tim nejspis problem nebude.
Osobne bych vybral jeden router, nastavil jako DHCP a firewall a pres kabel overil ze funguje. Pak bych skusil pripojit druhy v rezimu bridge a kdyz to pujde, postupne pripojoval dalsi.
Osobne bych vybral jeden router, nastavil jako DHCP a firewall a pres kabel overil ze funguje. Pak bych skusil pripojit druhy v rezimu bridge a kdyz to pujde, postupne pripojoval dalsi.
Takhle jsem to zkoušel včera a cca hodinu šlo vše ok, ale po hodině padla rychlost a konec(použil jsem pouze routery "A", "B" a "C") tu větev s hubem a routerem D jsem tam ani nepřipojoval. Po nastavení na původní hodnoty vše opět běží jak má :(
-
- Pohlaví:
Každý z routerů má sve SSID + DHCP - tedy chovají se jako samostatná síť.
DHCP musí běžet jen na jediném routeru - jak psal petr - a to nejlépe na "vstupním".
Jak propojit routery mezi sebou najdeš zde: viewtopic.php?p=979776#p979776
Takto připojené routery musí podporovat režim provozu AP.
Kanály nastavovat nemusíš, klidně je nech na auto, domluví se to samo.
Tohle platí za předpokladu, že máš routery mezi sebou propojeny kabelem.
Routery mám propojené kabelem a tak jak píšeš jsem to propojil - ale došlo k tomu zpomalení sítě. Zkusím to celé vzít, všechny routery resetovat do továrního nastavení a nastavit to celé znovu. Tzn. že jsem si to myslel správně, akorát je někde v síti něco co to brzdí.
Jaký router si myslíte, že bude nejlepší pro DHCP jako první z toho co tam mám (budu to resetovat, tak je můžu prohodit).
Díky
Jaký router si myslíte, že bude nejlepší pro DHCP jako první z toho co tam mám (budu to resetovat, tak je můžu prohodit).
Díky
-
- Pohlaví:
Až doplníš ten tplink. Ale předpokládám, že na tom bude podobně. Osobně bych vyhodil všechny a koupil něco pořádného. Ani jeden z nich nemá Gb LAN. Ani jeden z nich nepodporuje pořádnou WiFi.
Vím, že ty routery nejsou žádná "hitparáda", ale doteď byly dostačující (při zmíněném nastavení) tak pokud by to šlo tak bych je zachoval. Samozřejmě jak jsem uváděl když nebude jiná cesta koupím jiné. Pomohl by např. jeden lepší pro DHCP a ostatní zachovat? Pokud ano, jaký by jste doporučili?
Díky
Díky
-
- Pohlaví:
Na DHCP nehledej žádný problém. I ty nejobyčejnější shity umí 255 adres - vlastní - broadcast atd. Navíc se tenhle protokol použije jen při přidělování IP adres. Do další komunikace se neplete.
Kde hledat chybu?
1. Některé routery - a ve tvém případě zřejmě všechny - neumí z přívodu do LAN portu vyšší rychlost na WiFi než 54Mbps (teoreticky).
2. Správně by z výchozího routeru měly vést 3 kabely - ke každému routeru zvlášť. Pokud to tak nemáš, pak je klidně možné, že na jednu síť spadá více prvků (2-4), než ethernet může mít díky CSMA/CD. Proto dochází ke kolizím a tím zpomalení komunikace. V případě, že by šel ke každému routeru zvlášť drát, pak porty mohou jet na full duplex a jedou tedy bez kolizí - opět jen tehdy, pokud to routery umí.
Kde hledat chybu?
1. Některé routery - a ve tvém případě zřejmě všechny - neumí z přívodu do LAN portu vyšší rychlost na WiFi než 54Mbps (teoreticky).
2. Správně by z výchozího routeru měly vést 3 kabely - ke každému routeru zvlášť. Pokud to tak nemáš, pak je klidně možné, že na jednu síť spadá více prvků (2-4), než ethernet může mít díky CSMA/CD. Proto dochází ke kolizím a tím zpomalení komunikace. V případě, že by šel ke každému routeru zvlášť drát, pak porty mohou jet na full duplex a jedou tedy bez kolizí - opět jen tehdy, pokud to routery umí.
Co se týká zapojení routerů tak to jsem popisoval nahoře (z A do B, z A do C a z C do D) tedy C a D jsou zapojené za sebou(bohužel kvůli kabeláži to jinak udělat nejde :(()
Dnes to vyzkouším celé přenastavit a budu tam zařízení připojovat postupně a uvidíme - u všech udělám factory reset...
Vzhledem ke "kvalitě" jak to popisuješ nechám jako první ten Edimax - ono je to asi stejně jedno(a nemusím nic přepojovat).
Jak to dodělám dám info jestli to bude chodit.
Ještě co se týká WiFi - stejné SSID + heslo a zabezpečení pro všechny (to je jasné) a mám nastavit rozdílné kanály a nebo kanály na automatiku?
Díky
Dnes to vyzkouším celé přenastavit a budu tam zařízení připojovat postupně a uvidíme - u všech udělám factory reset...
Vzhledem ke "kvalitě" jak to popisuješ nechám jako první ten Edimax - ono je to asi stejně jedno(a nemusím nic přepojovat).
Jak to dodělám dám info jestli to bude chodit.
Ještě co se týká WiFi - stejné SSID + heslo a zabezpečení pro všechny (to je jasné) a mám nastavit rozdílné kanály a nebo kanály na automatiku?
Díky
-
- Pohlaví:
ITCrowd píše:Kanály nastavovat nemusíš, klidně je nech na auto, domluví se to samo.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Staré routery značky Zyxel mají kritickou zranitelnost
od postcd » 06 úno 2025 17:57 » v Vše ostatní (bezp) - 0
- 9470
-
od postcd
Zobrazit poslední příspěvek
06 úno 2025 17:57
-
-
- 7
- 3503
-
od petrvorisek
05 led 2025 16:26
-
- 1
- 2657
-
od atari
26 čer 2025 12:41
-
-
15" notebook na domácí použití
od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 7
- 3800
-
od michal84
28 zář 2024 10:05
-
-
-
více ssd na desku asrock b450 pro4 Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 03 lis 2024 16:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1527
-
od MrVoltz
05 lis 2024 08:17
-