Sdílení internetu přes routery

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

alexex
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Sdílení internetu přes routery

Příspěvekod alexex » 04 zář 2015 19:12

Zdravím všechny a chtěl bych požádat o radu s mojí menší sítí.

Mám menší síť s 20ti uživateli a v panelovém domě a konektivitu mám přivedenu do Mikrotiku, na kterém mám nastaveno Queues (profily s rychlostí) pro jednotlivé uživatele přes pevnou IP adresu. K jednotlivým uživatelům vede UTP kabel a to buď přímo do počítače, či wi-fi routeru. Na routeru či počítači je pak nastavena tato pevná IP adresa a vše bez problémů funguje.

Mám však problém s konfigurací klienta, který je zapojen malinko jinak. Nevede k němu UTP kabel, ale připojuje se svým TP-LINKEM 841 k jinému uživateli na jeho TP-LINK 741 a v bridge modu ještě vysílá po domě signál. Potřebuji zachovat funkčnost wi-fi obou routerů i funkčnost všech LAN portů obou routerů. Internet však ale funguje vždy jen na jednom routeru a nevím si s tím už opravdu rady. Poradí mi prosím někdo, jakým způsobem nakonfigurovat routery, aby jely oba současně? níže zjednodušené schéma sítě

děkuji

zjednodušené schéma sítě:
ZAPOJENI.png

Reklama
Uziv00

Re: Sdílení internetu přes routery

Příspěvekod Uziv00 » 04 zář 2015 19:50

Vítej na PC-HELP!
Takhle to fungovat nebude.
741 bude v módu bridge a možná zvládne i šířit síť místně.
841 bude v módu bridge. Na něj musí být připojen AP, který obstará WiFi v místě.
Správně by to mělo být:
mikrotik <-> router 741 (bridge) <-> router 841 (bridge). Do každého z routerů kabelem připojen AP.
A jen podotýkám, DHCP nesmí běžet nikde jinde, než na tom mikrotiku.

alexex
nováček
Stav:

Příspěvekod alexex » 04 zář 2015 20:14

Děkuji za uvítání :)

Mám to nastavené tak, že DHCP je puštěno vždy na každém wi-fi routeru, protože uživatelé mají někdy i více zařízení a jinak wi-fi router má pevnou IP adresu ve vztahu k Mikrotiku. Pokud uživatel doma wi-fi router nemá, tak má pevnou IP adresu nastavenu na počítači. Pevnou IP adresu používám v síti kvůli idetifikaci a mohu měnit přes QUEUES rychlost připojení. Takto mi to bez problémů funguje už několik let. Problém ovšem nastal teď, kdy jsem chtěl k takto nakonfigurovanému wi-fi routeru připojit ten TP-LINK 841. Dá se tam nastavit bridge pro zvolenou síť a když to nastavím, tak se na té 841 internet rozjede, vysílá jej a posílá i kabelem do počítače, ale problém je ten, že pak odstaví a nepouští internet ta 741, na kterou je tato fungující 841 napojena :( nevím si fakt rady

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 04 zář 2015 22:39

Mno...
Mě nezajímá jak to máš zapojeno, ani že to někdy fungovalo. Pravidla pro sítě prostě platí.
takhle jak to máš existují dvě (možná i tři) sítě se třemi DHCP a vůbec nemám představu co kde vlatně je a jak.
Tak si zapamatuj - lokální síť = jedno DHCP. Pokud chceš více sítí, i to lze, ale pak si musíš stanovit co, kde jak a budeš muset to namalovat.
Pokud chceš tedy poradit, pak budeš muset uvést všechny prvky, všechny DHCP, všechny PC a jejich IP adresy a hlavně napsat co chceš a proč to chceš.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 zář 2015 22:48

Podle me by se to melo nechat udelat nekoho, kdo to umi nastavit spravne a hlavne investovat do poradne infrastruktury.

Predstava takovehle site sestavene z domacich spotrebicu a spravce site ktery se pta na foru jak to ma nastavit me vylozene desi.

Osobne bych do kazdeho bytu natahl kabel a udelal zasuvku, at si do ni kazdy pripoji co chce podle vlastniho uvazeni. Cele to muze ridit ten Mikrotik, a jeste bych k tomu dal druhy Mikrotit ktery bude delat komplet logovani provozu pro potreby napr. policie (bez toho bych vubec verejnou sit neprovozoval). Ve chvili kdyz bude kazdy router pripojeny kabelem, nebude treba resit ruzne wifiny ktere maji mezi sebou komunikovat.

Jednotlive klientske stanice by se take nemely navzajem na siti videt, staci 1 stoura a dokaze sundat celou sit.

alexex
nováček
Stav:

Příspěvekod alexex » 05 zář 2015 18:39

Zkusím to nakreslit a budu rád za každou radu a případně návrh, jak síť překopat ... Tenhle model mi běží už od roku 2004, kdy jsem tu síť dělal pro lidi, aby u nás vůbec nějaký internet byl. Jsme malá obec a je to jediná možnost, jak k lidem internet dotáhnou i po těch letech ...

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Staré routery značky Zyxel mají kritickou zranitelnost
    od postcd » 06 úno 2025 17:57 » v Vše ostatní (bezp)
    0
    9464
    od postcd Zobrazit poslední příspěvek
    06 úno 2025 17:57
  • Google Meet sdílení obrazovky
    od Vítek Pokorný » 16 dub 2025 11:34 » v Vše ostatní (sw)
    0
    1691
    od Vítek Pokorný Zobrazit poslední příspěvek
    16 dub 2025 11:34
  • Google mapy-sdílení polohy
    od Anett » 26 črc 2024 09:53 » v Vše ostatní (inet)
    1
    3191
    od TechShowGamer Zobrazit poslední příspěvek
    27 črc 2024 06:31
  • Poskytovatel internetu Pe3ny
    od Dakim21 » 22 led 2025 19:19 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    12946
    od pikaso.andreas Zobrazit poslední příspěvek
    23 led 2025 10:42
  • Win 10 Pro problem připojení internetu
    od Bary-Jan » 05 úno 2025 16:45 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3463
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 22:07

Zpět na “Administrace sítě”