Problém s domácí sítí, častá ztráta packetů (nebo příliš velká odezva)

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

Mefisto
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Problém s domácí sítí, častá ztráta packetů (nebo příliš velká odezva)

Příspěvekod Mefisto » 24 říj 2015 11:46

Dobrý den,
předem bych rád upozornil že jsem laik, a tak možná můj popis problému a situace nebude přesný, a nebo neúplný, kdyby jste potřebovali více doplňujícíh informací, tak se zeptejte a snad budu vědět, ale pokusím se dát co nejpřesnější popis hned.

Doma máme síť po které si posíláme internet z jednoho domu do druhého, nakreslil jsem schéma, které je níže. Problém je, že v domu napravo se v poslední době velmi často stává, že jde internet velmi pomalu - když to zjistím, a zkusím změřit ping k modrému AP, který posílá internet skrz wifi, tak velmi často se packety ztratí a nebo putují stovky milisekund. Mám podezření že to způsobují 2-3 věci, jedna z nich je, že wifi signálu překáželi větve.. tak jsme to pročistili a anténu přesunuli i na lepší pozici, na nějaký čas to pomohlo, ale i tak to není ono. Druhá věc je počasí a občas příliš velké teplo, s tím se nedá nic dělat. Poslední a podle mě hlavní problém je, nedostatečná kvalita modrého routeru (D-link DI-524), který na to nestačí a zahlcuje se, pak pomůže jeho restart, ale to vydrží jen pár minut a je to zas v háji, navíc velmi nepraktické, vzhledem k tomu že nejsem u toho. Koupil jsem tedy nový router, který jsem chtěl místo tohoto starýho použít (Tenda W311R+) nicméně se mi nedaří ho zapojit a nevím proč. Pokusil jsem se ho nastavit stejně nebo podobně jako starý router, po zapojení do sítě ale nefunguje, přestože vše svítí, neprochází zkrz něj nic.
Poradil by někdo jak to vyřešit? jak to nastavit aby to fungovalo, nebo jak zlepšit mojí situaci s internetem, děkuji :)

schéma.jpg

Reklama
Uziv00

Re: Problém s domácí sítí, častá ztráta packetů (nebo příliš velká odezva)

Příspěvekod Uziv00 » 24 říj 2015 15:34

Nahradit dlink tendou je jak z bláta do louže. Oboje nestojí za nic.
A teď k rpoblému - jedniá správná cesta je natažení kabelu. Už jsem tohle řešil a klient byl tak dlouho neoblomný, že nakonec utratil desetitisíce a pak jsme šli natáhnout kabel. A od té doby bez chyb. Šlo o vzdálenost cca 50m.
Pokud nesmyslně trváš na wifi, pak jedině s bridge kitem (http://gnswifi.com/GNS1803.htm) a i tak to nebude chodit pořádně.

Mefisto
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Mefisto » 24 říj 2015 21:03

Kabel bohužel není možný, ty domy spolu nesousedí a jsou od sebe 300-500m. Každopádně, bejvaly doby kdy to fungovalo dobře, problémy nebyly. Takže bych rád pro začátek zprovoznil a dobře nastavil tendu, jak to ale udělat? jak zjistit proč to nejde? :)

cejny
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod cejny » 24 říj 2015 21:48

Tenda je odpad. Max ti najde dostupne wifi site, ale uz ti nic nerekne o tom jak to tam lita (tj zda se prenaseji data nebo ze ta wifi jede jen 2 hodiny denne, taky ti neukaze site co dava mikrotik a ubnt), snad skusit soft innsider nebo neco podobneho na telefon. Nakonec to neni tak daleko od sebe a kanalu je tusim jen 13, se probehnes. Taky existuje jakasy fresnelova zona, signal nejde po primce, ale je to elipsa a se vzrustajici vzdalenosti je v metrech.

Taky jde o to co mas vubec za anteny? Snad to neni tajne a taky jaka je pozadavovana prenosova rychlot nebo aspon to co stravis.

Rozumne bych ti radil koupit http://www.czc.cz/wifi-zarizeni-s-funkc ... 5kq4lmotp3 s tim ze ten nanostatin ne. Nej by byly plne paraboly. Sel bych do 5g.

V zarusenem prostredi to chce bohuzel B draft 11Mbs, kterej je nejodolnejsi. Pokud to blbne i tak, tak se podivej jak nastavit Fragmentation Threshold, RTS/CTS Threshold. V 5g to nakonec plati obdobne.

Uplne na rovinu ti odmitam nejak dal radit. Sepisovat elaboraty nema cenu. Pokud sem hodis fotku z umisteni anteny na druhe barak a doplnis pripadne odhadem o kolik niz je nejake problematicke barak tak snad. Bez spektraku to stejne bude vesteni z koule, chce to bud mikrotika nebo ubnt, ty ho maj.
Přílohy
buffalo.jpeg
Thinkpad T540p, i7-4810MQ, 16 GB RAM, 240 GB SSD, 15,6", 1920 x 1080, bedny Yamaha hs8, zvukovka Audinst HUD-mx2, ekvalizer Shiit Loki

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 24 říj 2015 22:03

Mefisto píše:Kabel bohužel není možný, ty domy spolu nesousedí a jsou od sebe 300-500m. Každopádně, bejvaly doby kdy to fungovalo dobře, problémy nebyly. Takže bych rád pro začátek zprovoznil a dobře nastavil tendu, jak to ale udělat? jak zjistit proč to nejde? :)

Všechno jednou fungovalo. Jenže podmínky se mění. Hlavně se přenáší větší množství dat, a k tomu skoro každý má wifi => zvětšuje se rušení.
A opravdu úsměvné je tohle: "ty domy spolu nesousedí a jsou od sebe 300-500m" - tím je naznačeno, že ty domy se pohybují a vzdálenost se mění? Pokud ano, pak by to mohl být ten problém.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC s W11 Pro nevidím na síti.
    od pinzerce » 16 lis 2024 12:28 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    2460
    od pinzerce Zobrazit poslední příspěvek
    16 lis 2024 13:56
  • Domaci server
    od petrvorisek » 13 pro 2024 19:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3501
    od petrvorisek Zobrazit poslední příspěvek
    05 led 2025 16:26
  • HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
    od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem
    19
    5065
    od DenyKr Zobrazit poslední příspěvek
    15 zář 2024 14:14
  • 15" notebook na domácí použití
    od michal84 » 03 zář 2024 17:57 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    7
    3799
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    28 zář 2024 10:05
  • Rekonstrukce bytu - nová domácí síť